x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tokes se declară dezamăgit de Băsescu

Tokes se declară dezamăgit de Băsescu

20 Aug 2013   •   09:34
Tokes se declară dezamăgit de Băsescu
Sursa foto: Facebook Tusvanyos

Europarlamentarul Laszlo Tokes a calificat propunerea de a i se retrage înalta distincţie a statului român “Steaua României” drept o încercare de a-l lipsi de libertatea de exprimare.
După atacurile elitei politice româneşti la adresa sa, europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat pentru Radio Kossuth Budapesta că “incitarea elitei politice româneşti va avea repercusiuni prin atragerea atenţiei Uniunii Europene că situaţia nerezolvată a maghiarimii din Bazinul Carpatic este un focar de instabilitate”.

“Vârtej politic”

“Preşedintele Traian Băsescu a intrat într-un vârtej politic. De la acuzaţiile privind protectoratul Transilvaniei, a ajuns deja la acuzaţiile aberante privind dictatul ungar împotriva Ardealului, inducând o licitaţie politică nesfârşită, în care sunt părtaşi  şi premierul Victor Ponta şi copreşedintele USL, Crin Antonescu”, a declarat Tokes pentru Radio Kossuth, citat de hirado.hu. “Unul dintre ei vrea să mă dea în judecată, celălalt vrea să îmi ia ‚Steaua României’, în timp ce preşedintele îmi pune la îndoială cetăţenia română. M-au scos ţap ispăşitor într-un joc de politică internă, în care este cât se poate de clar că maghiarimea reprezintă doar o unealtă”, consideră Tokes, care este şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

“Comportament de neînţeles”

In opinia sa, “comportamentul preşedintelui Băsescu este de neînţeles”. “Până acum, el a avut o relaţie bună cu premierul ungar Orban, este membru al Partidului Popular European (PPE), ca Orban, şi a devenit preşedinte cu ajutorul voturilor maghiarilor”, a mai spus Tokes.

Şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate au cerut vineri ca lui Tokes să i se retragă ordinul “Steaua României”, primit cu patru ani în urmă la a 20-a aniversare a revoltei  de la Timişoara.

Critici

În declaraţia de închidere a universităţii de vară a românilor care trăiesc în străinătate de la Izvorul Mureşului, Tokes a fost numit un "extremist maghiar ce luptă cu toate mijloacele posibile împotriva României şi românilor", aminteşte agenţia ungară MTI. Tokes a fost de asemenea criticat de demnitari publici din România, inclusiv preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Victor Ponta, pentru propunerea făcută la universitatea de vară de la Băile Tuşnad, la sfârşitul lunii iulie, că Ungaria ar trebui să ofere Transilvaniei protectorat, în acelaşi mod cum a făcut Austria în cazul Tirolului de Sud, adaugă sursa citată.

Declaraţia preşedintelui

“Trebuie să înţelegem toţi că patriotismul este un lucru pe care nu ţi-l dă nimeni, ci îl ai sau nu-l ai şi atunci când auzi cetăţeni români spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni români sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta că Transilvania ar putea face obiect de discuţie, obiect de negociere, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor", a spus Băsescu, cu referire la Tokes, dar fără a-i rosti numele.

"Incitarea a început să aibă efect, România prezintă unele semne de dictatură. Nu au fost onorurile cele pentru care am luptat la Timişoara. Această propunere mi-a rănit demnitatea umană", a declarat Tokes mass-media publice ungare vineri.

Ponta, de acord cu retragerea decoraţiei

Duminică seara, într-o intervenţie la Antena3, prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că îi va trimite în cursul zilei de luni o scrisoare lui Traian Băsescu prin care să îl asigure că va contrasemna decretul de retragere a decoraţiei “Steaua României” acordate lui Laszlo Tokes. "Preşedintele ştiu că a primit o cerere pentru a-i retrage decoraţia lui Laszlo Tokes. Eu ca prim-ministru contrasemnez decretele. Mâine o să-i adresez şi o scrisoare preşedintelui, o spun şi public, să-l anunţ că eu contrasemnez decretul de retragere a. Am mai contrasemnat retragerea unor decoraţii, tot ca decizie a preşedintelui Băsescu, şi vreau să-l asigur că o contrasemnez şi pe cea a domnului Tokes", a afirmat duminică seară Victor Ponta la Antena 3.
Jobbik şi politicianismele

El a explicat că în ultimii ani partidul "fascist extremist" Jobbik din Ungaria a abordat un discurs naţionalist, iar în România, Traian Băsescu "a construit alternativa la UDMR, Laszlo Tokes şi PCM". "Anul viitor au loc alegeri atât în Ungaria cât şi în România. Nişte extremişti, cei de la Jobbik, un partid extremist fascist din Ungaria vine şi aruncă paie pe foc şi vine şi Băsescu şi le răspunde, fiecare încercând să obţină nişte voturi", a spus Ponta adăugând că structurile europene vor fi informate despre declaraţiile reprezentanţilor Jobbik.
Vânătoare de voturi

"Vreau să arăt foarte clar că nu suntem la fel, că nu şi din România apare extremism, naţionalism, şovinism şi România are o politică la cele mai înalte standarde europene şi de fiecare dată cei care o provoacă sunt extremiştii maghiari din Ungaria şi extremiştii din România. Ideea că asta ne aduce nişte voturi este tipică pentru Jobbik şi pentru Traian Băsescu.  Vorbim de nişte extremişti (Jobbik şi Băsescu) care sunt în stare să pună focul în Ardeal ca să obţină ei nişte voturi. Ori astea sunt declaraţii şi gesturi iresponsabile", a mai declarat Ponta. Premierul susţine că "jocul politic dintre extremiştii maghiari şi Traian Băsescu" nu va aduce, cel puţin în România, niciun vot.

×
Subiecte în articol: laszlo tokes europarlamentar