x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tot n-am scăpat de chiulangii

Tot n-am scăpat de chiulangii

de Andreea Dumitrache    |    12 Oct 2015   •   09:01
Tot n-am scăpat de chiulangii

Eliminarea condicii de prezență, unde se știe că parlamentarii semnau, fără rușine, și pentru colegii care lipseau, și introducerea unui sistem electronic au fost prezentate de către conducerea Camerei Deputaților drept leacul antichiul. Și așa ar fi fost dacă reprezentanții deputaților s-ar fi ținut de planul inițial.

La început, s-a vorbit de un sistem complex prin care parlamentarul ar fi fost filmat când semna electronic, iar fiecare semnătură ar fi fost comparată cu una inițială, specimen. Dacă cele două n-ar fi corespuns, atunci prezența nu era validată, iar deputatul era trecut absent. N-a rămas, însă, mai nimic din toate astea. Noul sistem prin care deputații se înregistrează electronic nu compară semnăturile, așa că orice deputat care are la el cartela altui coleg îl poate semna și pe absent, mâzgălind o semnătură.

Ce s-a vrut şi ce s-a făcut

„Facem semnătură privată direct pe un desktop cu touch-screen, care va fi filmată şi pusă on-line. Deci, fiecare parlamentar, începând cu 1 septembrie, va semna personal prezenţa în plenul Camerei Deputaţilor. Nu va mai putea să semneze pentru ceilalţi; dacă semnează, va fi respins automat de către softul pe care departamentul de specialitate îl va face”. Asta declara președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în iunie, înainte de vacanța parlamentară. Despre noul sistem s-a vorbit de mai bine de doi ani. Acesta trebuia să fie unul complex, se schimba și sistemul de vot, care de multe ori a dat erori și se modificau și cartelele de vot. Administratorii Camerei Deputaților și președintele Zgonea nu s-au uitat la bani. Două milioane de lei, adică 500 de mii de euro, au fost puși la bătaie pentru așa un scop nobil, eliminarea chiulului. Doar că prima dată nu s-a înscris nicio firmă la licitație. A două oară s-a înscris o firmă, dar nu s-a calificat. Cum timpul trecea, angajații de la Cameră s-au apucat să facă softul. Nu a devenit funcțional pe 1 septembrie cum a vrut Zgonea, ci pe 5 octombrie. Patru monitoare, dotate cu cititoare de carduri, și paduri cu pixuri speciale pe care se face semnătura au fost puse la intrarea în sala de plen.

Românul fentează sistemele

Totul a costat în jur de 20 de mii de lei, potrivit unor surse dintre angajații Camerei Deputaților. Doar că softul nu compară semnăturile parlamentarilor, cea inițială încărcată în sistem și cea pe care o face alesul de fiecare dată când se înregistrează. Cel puțin pentru moment. Jurnaliștii au testat pe cartela deputatului Remus Cernea. Chiar dacă au mâzgălit ceva în loc de semnătură, deputatul Cernea a fost înregistrat ca prezent pentru că și-a introdus cartela în aparat. Prin urmare, dacă au și cartelele colegilor, deputații îi pot trece prezenți pe colegii chiulangii. Asta crede și deputatul PNL, Daniel Budurăscu, întrebat cum vede noul sistem: „Dificil, dificil, mi-a mâncat vreo 5 neuroni”.

E ca la școală: „Treci cu fața la colț!”

Deputatul PSD, Mădălin Voicu, vede sistemul ca fiind extravagant. „Mi se pare extravagant, ușor scolastic, n-ai fost cuminte, treci cu fața la colț!”, a declarat Mădălin Voicu. În plus, cum sunt doar patru monitoare, dacă toți deputații vin să semneze prezența, atunci se face coadă, iar parlamentarii trebuie să-și aștepte rândul, minute în șir.

În prima sesiune parlamentară din acest an, aleșii au muncit în total 316 ore, adică 39 de zile la un program normal de opt o re . Astfel, „cheful de muncă” a lăsat restante peste 700 de inițiative legislative.

×