Curtea Constituţională (CC) l-a validat aseară pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României, el întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate. Liderul PSD Mircea Geoană a declarat că acceptă decizia CC şi a anunţat că "bătălia pentru aflarea adevărului continuă", PSD cerând înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind corectitudinea alegerilor prezidenţiale.
Redăm integral comunicatul de presă al Curţii Constituţionale :
"În exercitarea atribuţiilor sale constituţionale şi legale, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a adoptat Hotărârea nr. 42 din 14 decembrie 2009 privind stabilirea şi aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfăşurat la 6 decembrie 2009, hotărâre care este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi al cărei dispozitiv este următorul:
1. Stabileşte şi aduce la cunoştinţă publică rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din 6 decembrie 2009.
2. Constată că domnul Traian Băsescu este ales în funcţia de Preşedinte al României, întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.
3. Stabileşte validarea alegerii domnului Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte al României pentru 16 decembrie 2009, ora 10:00, la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului.
4. Prezenta hotărâre este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă prin presă".
Curtea Constituţională a respins cele trei contestaţii privind alegerile prezidenţiale
Curtea Constituţionale a respins cele trei contestaţii ale Partidului Social Democrat şi ale Partidul Conservator privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.
"În şedinţa din data de 14 decembrie 2009, Curtea Constituţională, în temeiul art.146 lit.f) din Constituţie, art.2 alin.(2) şi art. 24 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi al art.37 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, s-a pronunţat după cum urmează:
- prin Hotărârea nr. 39 din 14 decembrie 2009, a respins cererea de anulare a alegerilor desfăşurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcţia de Preşedinte al României, formulată de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator;
- prin Hotărârea nr.40 din 14 decembrie 2009, a respins ca inadmisibile sesizările formulate de Alianţa PSD+PC, Organizaţia judeţeană Caraş-Severin, înregistrate la Biroul Electoral Central şi transmise spre soluţionare Curţii Constituţionale;
- prin Hotărârea nr.41 din 14 decembrie 2009, a respins ca inadmisibilă contestaţia formulată de Alianţa PSD+PC - Arad.
Hotărârile sunt definitive şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", informează Biroul de presă al CC.
Decizia CC vine după ce Biroul Electoral Central a terminat ieri de verificat şi a trimis Curţii rezultatul renumărării voturile nule atât din secţiile de votare din ţară, cât şi din cele din diaspora. Rezultatul final a fost tot în favoarea lui Traian Băsescu. Din totalul de 138.446 de voturi declarate nule după cel de al doilea scrutin, la verificare s-au găsit 2247 de voturi valide, dintre acestea 1.260 fiind exprimate în favoarea lui Traian Băsescu, iar restul de 987 fiind opţiuni valabile pentru Mircea Geoană.
"BĂTĂLIA PENTRU AFLAREA ADEVĂRULUI CONTINUĂ"
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat că acceptă decizia CCR de validare a scrutinului prezidenţial şi urează succes lui Traian Băsescu în noul mandat la Cotroceni, precizând că i-a transmis acest lucru actualului şef al statului şi într-o convorbire telefonică. "Accept decizia Curţii şi îi urez succes domnului Traian Băsescu în noul mandate", a spus Geoană, adăugând că speră că acest nou mandat al lui Băsescu va fi exercitat "cu mai mult echilibru" şi "cu mai puţine excese".
Mircea Geoană a mulţumit celor care au avut care au avut încredere în proiectul său, precizând că va continua să îi reprezinte cu toată energia. "Momentul este greu pentru mine, pentru colegii mei, dar şi mai greu pentru ţară. O societate dezbinată este mult mai vulnerabila în faţa crizei, care se adânceşte pe zi ce trece", a spus liderul social-democrat precizând că, la putere sau în opoziţie, PSD va continua să militeze pentru o guvernare competentă, cinsitită, bazată pe o majoritate solidă în Parlament. Geoană a mai spus că "bătălia pentru Preşedinţia României se încheie aici", dar "bătălia pentru aflarea adevărului continuă".
El a anunţat că va propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind corectitudinea alegerilor prezidenţiale prin intermediul căreia să fie aflat adevărul despre posibila fraudare a turului doi. El a menţionat că va propune ca această comisie să aibă "puteri excepţionale". PSD a depus ieri la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de anulare a procesului-verbal al BEC privind rezultatul final al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie, solicitarea urmând să se judece în 5 ianuarie 2010.
PSD a mai depus, la sfârşitul săptămânii trecute, tot la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) o cerere de suspendare a procesului-verbal al BEC privind rezultatul final al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie. Şi cererea de suspendare are fixat ca prim termen 5 ianuarie 2010, însă, astăzi judecătorii vor analiza o solicitare privind judecarea mai devreme.
"RĂMÂN SEMNE DE ÎNTREBARE"
"Iau act de decizia Curţii Constituţionale. Nu pot spune că mă surprinde foarte tare. În raport cu lucrurile pe care le-am văzut prezentate de către contestatari, nu sunt dumirit, nu văd motivaţia. Cred că acolo erau cel puţin câteva lucruri care trebuiau verificate, trebuia în sensul acesta să se dea curs contestaţiei. Dar, dincolo de asta, ştim bine că nu avem foarte multe de făcut în faţa unei asemenea decizii pe care această instanţă o dă", a declarat la rândul său liderul PNL Crin Antonescu.
Întrebat dacă se consideră încheiate toate demersurile în contestul contestării acestor alegeri, liderul PNL a menţionat că rămân nişte semne de întrebare cărora, dacă nu le-a dat răspuns Curtea Constituţională, crede că "o comisie parlamentară ar avea datoria să încerce să le dea". "Întotdeauna am dat curs invitaţiei preşedintelui României, indiferent cum s-a numit, în ultimii cinci ani Traian Băsescu, vom da curs şi acum. Dar faptul că domnul Băsescu intră în posesia celui de-al doilea mandat, un fapt profund nefericit cu grave consecinţe, mă tem, pentru România, nu schimbă cu nimic şi evaluarea noastră despre primul mandat al domnului Băsescu şi raportarea noastră politică la Traian Băsescu şi PD", a spus liderul PNL, întrebat dacă va merge la Cotroceni pentru consultări în vederea formării noului Guvern.
Liderul PD-L Emil Boc a apreciat la rândul său că decizia CC închide tema alegerilor şi elimină orice suspiciune de fraudă, fără a se bucura că un adversar politic are necazuri şi probleme. "Nu ne bucurăm de necazul altuia, că în anumite partide apar probleme, ci ne bucurăm că s-a închis această temă a alegerilor. Este bine că sunt eliminate suspiciunile", a spus Boc, aseară la OTV.
El a apreciat faptul că judecătorii Curţii Constituţionale s-au pronunţat pe această temă fără a ţine cont de eventuale influenţe politice şi de partidul din care au făcut parte anterior.
FILMULEŢ CU GEOANĂ PE INTERNET
În aceeaşi zi în care BEC termina renumărarea voturilor nule, pe internet a apărut un filmuleţ în care Mircea Geoană primeşte 5.000 de euro de la o femeie (vocea este a Anei Birchal, secretar executive al PSD), care îi spune că este o sumă în vederea obţinerii unui loc eligibil la alegerile parlamentare.
Filmuleţul a apărut chiar duminică, în contextul în care mai mulţi lideri vorbeau despre necesitatea organizării unui Congres şi în dimineaţa în care avea loc şedinţa Biroului Permanent al partidului, astfel încât Mircea Geoană să fie presat de întrebările presei. "E o făcătură de campanie. Cred că domnul Băsescu se pregăteşte de repetarea turului doi", a comentat Geoană.
Preşedintele PSD declarase cu o seară înainte la Antena 3 că, dacă PSD îi cere, va demisiona, menţionând ca potenţiali succesori pe Diaconescu, Ponta sau Corlăţean. "Această sumă constituie o donaţie legală, în cuantumul permis de lege. Orice alte speculaţii pe acest subiect sunt tendenţioase şi neconforme cu realitatea", a precizat la rândul ei Ana Birchall. Solicitat să precizeze ce se întâmplă cu promisiunea sa de a demisiona din fruntea PSD dacă va pierde alegerile prezidenţiale, Geoană şi-a nuanţat declaraţia iniţială, precizând: "Voi merge către partid şi, la momentul în care ne liniştim şi ştim ce se întâmplă cu politica românească, vom avea o discuţie foarte serioasă în partid. Acest lucru este evident şi obligatoriu. Să vrei să nu faci şi nu ai cum să nu faci". Despre oportunitatea unei analize interne în PSD, referitoare la alegerile prezidenţiale, precum şi a unui Congres, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus că "este problema proprie a partidului. Am discutat despre acest lucru. Nu este momentul acum şi pripeala nu este binevenită. Şi nici intrarea în panică". El a precizat că analiza este o chestiune ce priveşte partidul şi se va pune această problemă, "cu toată seriozitatea", pentru a se face o "analiză de jos până sus". Iliescu a precizat că şi Congresul PSD se va ţine, urmând a se discuta când este momentul cel mai potrivit.
OPRIŞAN VREA "SĂNGE PROASPĂT"
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, care nu s-a prezentat la şedinţa BPN al partidului, a organizat la Focşani o conferinţă de presă în care l-a felicitat pe Traian Băsescu pentru câştigarea alegerilor (în timp ce partidul său nu recunoaşte rezultatele votului) şi pentru a anunţa că va candida la o funcţie de vicepreşedinte al PSD, în cadrul viitorului congres al partidului care va avea loc în 2010, susţinând că "e nevoie de un suflu nou, de sânge proaspăt, în toate activităţile". Întrebat dacă vor avea loc schimbări la conducerea PSD, din cauza pierderii alegerilor prezidenţiale, preşedintele PSD Vrancea a precizat că schimbări vor avea loc oricum, adăugând că "este nevoie de sânge proaspăt".