x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: Nu pot privi doar din punct de vedere umanitar situaţia imigranților, mă gândesc și la securitatea ţării noastre.

Traian Băsescu: Nu pot privi doar din punct de vedere umanitar situaţia imigranților, mă gândesc și la securitatea ţării noastre.

05 Sep 2015   •   16:51
Traian Băsescu: Nu pot privi doar din punct de vedere umanitar situaţia imigranților, mă gândesc și la securitatea ţării noastre.
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul şef al statului Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă, la Mamaia, tinerilor din PMP, referitor la criza refugiaţilor, că el nu poate privi doar din punct de vedere umanitar situaţia, ci şi referitor la securitatea ţării noastre.

"Eu nu pot să privesc numai din punct de vedere umanitar lucrurile acestea. Pentru că am trecut prin experienţa de a fi zece ani la Cotroceni, mă uit şi la securitate. Sunt un om care ştie foarte bine că statul islamic controlează mari exploatări de petrol şi rafinării în Libia, în Siria, în Iraq şi atunci poate îmi găsesc o explicaţie cum reuşesc unii să plătească câte 10.000, 50.000 de euro ca să ajungă în Europa. (...) Dar un fost şef de stat care nici nu a plecat foarte de mult din funcţie şi măcar cu analizele de la momentul plecării şi cu capacitatea de a mai anticipa încă vreo câteva luni dezvoltările, eu nu pot să am altă poziţie decât să fac trimitere la exploatarea, repet, nu la aplicarea, la exploatarea, articolului 3, alineatul 4 din Constituţia României, care nu permite mutări de mase, de populaţie străină pe teritoriul ţării", a afirmat Traian Băsescu la Şcoala de vară a Tineretului PMP.

Acesta a menţionat că respectivul articol din Constituţia României trebuie interpretat în interes naţional, ţinând cont şi de prăbuşirea unor instituţii europene.

"Aici, putem face ce vrem cu acest articol, dar interpretăm în interes naţional şi ăsta-i rolul oamenilor de stat. Vom putea avea o poziţie fermă, (...) , mai ales atunci când discutăm de instituţii europene prăbuşite - Acordul de la Dublin şi capacitatea Spaţiului Schengen de a proteja teritoriul Uniunii Europene. Deci nu discutăm în termeni umanitari, aceste lucruri trebuie să le discutăm la rece şi să ne întrebăm ... (...) Anul ăsta aţi vrea voi să primesc 1.000 sau 7.000 de refugiaţi, care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu-mi mai daţi 7.000? (...) Pentru că, în momentul de faţă, politicienii europeni nu fac nimic altceva decât, în mod demagogic, să plângă de mila refugiaţilor. Şi eu plâng. Problema este că eu, cetăţean european, vreau să ştiu ce fac cei care plâng de mila refugiaţilor pentru ca acest proces să fie stopat la anul. Cât timp vom împărţi milioane de oameni de altă religie între noi? Câţi ani? Care e planul Uniunii Europene ca la anul să nu mai avem acest flux?", a spus fostul şef al ţării.

Potrivit acestuia, politicienii sunt tentaţi "să ascundă sub umanitarism" prăbuşirea celor două instituţii europene.
"Eu, ca cetăţean european, vreau să ştiu de ce n-au funcţionat instituţiile. Acordul de la Dublin, care obligă statele membre ca atunci când au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor să le trimită în punctul pe unde au intrat în Uniunea Europeană. Acest acord de la Dublin nu mai funcţionează. Doi, securitatea Spaţiului Schengen. România nu a fost bună, iar Spaţiul Schengen se demonstrează a fi strecurătoare, intră cine, pe unde vrea. Şi cum vrea şi când vrea", a completat Traian Băsescu.

Acesta a afirmat că variantele de deplasare pentru refugiaţi sunt "din Maroc, prin Spania şi nu-i de azi, nici de ieri, o altă variantă este din Libia în Italia, (...), alt traseu - Siria, Turcia, Grecia", în ultima vreme apărând tot mai multe "tentative" şi dinspre Turcia, pe Marea Neagră, către România, ţară unde refugiaţii ce îndeplinesc condiţiile necesare primesc azil.

"Cele trei state, Spania, Italia, Grecia sunt toate membre Schengen. Cele trei state au probleme de ani de zile în a nu reuşi să aplice legislaţia Uniunii Europene. Anul acesta constatăm că s-au prăbuşit doi piloni care protejau UE de o migraţie necontrolată, Acordul de la Dublin şi capacitatea Spaţiului Schengen de a-şi îndeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale uniunii", a subliniat Băsescu.

×