Preşedintele Traian Băsescu a declarat că predarea în această dimineaţă a lui Omar Hayssam a fost efortul unui "grup mic de oameni" care s-au ocupat de această misiune timp de cinci ani de zile, adăugând că nu poate da, din motive de securitate, alte detalii despre caz. Băsescu a ţinut însă să precizeze că nu confirmă că Hayssam ar fi fost predat de autorităţile siriene, unde acesta a fost închis.
"Vreau să clarific de ce comunicatul (privind predarea către poliţie a lui Hayssam n.r.) a venit de la preşedinţie; pentru că era vorba de readucerea în ţară a unui condamnat pentru terorism, iar de terorism se ocupă CSAT, al cărui preşedinte este preşedintele României. Când a fost vorba de accidentul nefericit din Muntenegru a fost o problemă a Guvernului. Aici era însă vorba de un terorist, strategiile anti-teroriste sunt un atribut al CSAT-ului şi o responsabilitatea directă a mea. Cu atât mai mult cu cât operaţiunea putea sau nu putea să reuşească. A fost o operaţiune asumată la nivelul la care trebuia asumată şi s-a desfăşurat cu bine", a declarat Băsescu.
Preşedintele a ţinut să precizeze că nu confirmă informaţiile care s-au vehiculat astăzi privind predarea lui Hayssam poliţiei.
"Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare. Dacă citiţi cu atenţie comunicatul preşedinţiei, veţi constata că el vorbeşte despre mulţumiri aduse ofiţerilor implicaţi şi instituţiilor de siguranţă naţională implicate şi atât", a spus Băsescu.
Preşedintele a adăugat că o astfel de operaţiune nu putea fi făcută în grabă, adăugând că "un colectiv mic de oameni" a lucrat la această misiune timp de cinci ani.
"Vreau să mai ştiţi un lucru, pentru a avea o imagine clară, o astfel de opreaţiune nu se putea desfăşura nici într-o zi, nici în 3 luni. A fost un efort al unui colectiv mic de oameni care de 5 ani se ocupă de acest proces de aducere a lui Omar Haisam în ţară. Am văzut şi întrebarea: de ce după 5 ani? Simplu! Când a plecat, Hayssam nu avea niciun mandat de a nu părăsi ţara. În 2006, când a plecat din ţară, Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, lucru pentru care ar fi primit 2 ani de închisoare. Pentru instituţiile de forţă ale statului, Hayssam a devenit o problemă majoră când a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. Această condamnare a venit în 2008 şi a devenit obligaţia structurilor de forţă ale României de a-l aduce în ţară, pentru a se aplica condamnarea. Abia din 2008 a devenit un obiectiv major în vederea îndeplinirii justiţiei", a spus Băsescu.
Preşedintele a declarat că din punct de vedere al preşedinţiei problema Hayssam a fost rezolvată, urmând ca acum de caz să se ocupe Justiţia.
"Vreau să felicit instituţiile implicate în acest efort în ultimii 5 ani, care sunt singurele care nu vorbesc şi nu fac declaraţii publice. Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce trebuia pentru ca justiţia să fie îndeplinită. Hayssam e o problemă politică, economică şi mai ales penală. Din acest moment este problema Justiţiei să afle ce este de aflat. Din punct de vedere al preşedinţiei, consider problema încheiată", a spus Băsescu.
Preşedintele a adăugat că Iulian Chifu, consilierul său, a avut dreptate când a afirmat că multe persoane importante din România "sunt neliniştite" acum că Hayssam a fost prins.
"Presa şi cetăţenii au foarte multe întrebări legate de cum a finaţat partide, cum a făcut averea, cum a făcut trafic de ţigări şi alcool, cum a făcut trafic de arme, dacă a făcut şi asta, dar, din acest moment, acestea sunt problemele Justiţiei. Îi dau dreptate consilierului meu, Iulian Chifu, când a spus că probabil acum mulţi sunt neliniştiţi. Având în vedre vârsta lui Hayssam şi că nu cred că la cumularea pedepselor va rămâne doar la 20 de ani, poate că e mai bine să coopereze cu justiţia română, pentru că 25 de ani sunt mulţi, la vârsta lui chiar mult prea mulţi", a spus Băsescu.
Preşedintele a reiterat că nu vor fi date detalii despre caz din motive ce ţin de siguranţa naţională.
"Nu este nicio secretomanie, sunt doar motive de securitate pentru care nu se dau mai multe detalii. Este un mod de acţiune al staului român, apoi este vorba de oameni, care trebuie şi ei protejaţi, cei care şi-au îndeplinit misiunea".