x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: Parlamentarii Mişcării Populare nu vor vota pentru instalarea Guvernului

Traian Băsescu: Parlamentarii Mişcării Populare nu vor vota pentru instalarea Guvernului

16 Noi 2015   •   21:58

Parlamentarii Mişcării Populare nu vor vota pentru instalarea Guvernului, având în vedere programul politic anunţat, dar şi erorile de nominalizare, a declarat preşedintele formaţiunii, Traian Băsescu.

"Este nevoie să ne clarificăm poziţia, aşa micuţi cum suntem, faţă de învestirea guvernului de tehnocraţi care va avea loc mâine (marţi - n.r.). În primul rând, ţinem cont de faptul că guvernul şi-a asigurat susţinerea. Prin declaraţia PSD şi a PNL este clar că guvernul USL va avea o mare majoritate în Parlament. Ca atare, nu este nevoie de un partid micuţ, cu doar opt voturi în Parlamentul României, pentru susţinerea unui guvern tehnocrat", a afirmat preşedintele Mişcării Populare, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul formaţiunii.

Băsescu a adăugat că a citit "de la prima până la ultima pagină' programul de guvernare făcut public de premierul desemnat şi poate spune că nu a văzut vreun alt program de guvernare "mai sterp".

"L-am citit cu atenţie, cu atenţia unui om cu experienţă în a înţelege un program politic.Vă pot mărturisi că nu am văzut program mai sterp al vreunui Guvern politic decât acest program al unui guvern de tehnocraţi. ' Vom licita cinci tronsoane de autostradă, vom demara construcţia a trei spitale, vom demara reforma curiculară pentru clasele I-IV, vom demara reforma administraţiei publice începând cu primăriile', nimic din toate acestea. Veţi vedea o listă de enunţuri fără valoare din punct de vedere al credibilităţii. Astfel de enunţuri nici măcar partidele nu şi le permit, darămite un guvern de tehnocraţi", a declarat Băsescu. Potrivit acestuia, programul de guvernare ar fi trebuit să cuprindă priorităţile de investiţii pentru 10 ani, iar partidele să voteze în Parlament dacă acceptă sau nu aceste obiective.

El a criticat şi o parte din propunerile de miniştri.

"La Externe avem o propunere de ministru ultraprăfuit. A fost folosit în guvernul Tăriceanu, a fost ambasador la Berlin, a fost consilier al primului-ministru, al preşedintelui României. Cred că era de ajuns. Se găsea un diplomat mai tânăr care să reprezinte noul val de externişti din România. Poate Bogdan Aurescu era mult prea tehnocrat pentru acest Guvern, dar se găseau diplomaţi tineri care să reprezinte noua diplomaţie românească, cea cu forţă, cea susţinătoare a parteneriatului strategic româno-american, cea care vede un viitor din accelerarea proceselor de integrare în UE. Şi nu diplomat superprăfuit care şi-a încheiat mandatul odată cu decredibilizarea lui ca ambasador al României la Berlin. Şi nu intru în alte detalii, el ştie despre ce e vorba", a afirmat liderul MP.

El şi-a manifestat, în context, surprinderea faţă de faptul că "un inginer electronist este ministrul Justiţiei şi un absolvent de Drept este ministrul Energiei".

"Am ajuns în cel mai adânc ridicol. Este pentru prima dată în istoria postdecembristă când România îşi propune să aibă ca ministru al Justiţiei o persoană care nu are nimic comun cu Dreptul. Una este activitatea la un ONG, la Freedom House, acolo poţi să fii şi inginer, dar care este respectul judecătorilor, procurorilor, grefierilor, avocaţilor pentru un ministru al Justiţiei care este inginer electronist ? (..) Îmi pare rău pentru doamna Guseth, a fost un om care m-a apărat de multe ori în poziţiile mele ca preşedinte, dar acum privesc la un guvern de tehnocraţi, un guvern care-şi asumă responsabilitatea unor sisteme. (...) Cred că era timpul unui judecător în fruntea Ministerului Justiţiei, dar oricum nu era timpul unui inginer electronist", a declarat Băsescu.

Preşedintele MP s-a referit şi la episodul nominalizării iniţiale pentru Ministerul Sănătăţii, referindu-se la faptul că "a fost făcut praf o tânără speranţă a Sănătăţii, care, ce-i drept nu avea nici rezidenţiatul, pentru că era în chiloţei şi îşi arăta pătrăţelele de pe burtică". "Să ştiţi că şi pe doamna Guseth o găsiţi în aceleaşi ipostaze la Vama Veche. Dacă veţi căuta, veţi găsi", a adăugat el.

El a concluzionat că parlamentarii MP nu vor vota pentru instalarea guvernului Cioloş, iar formaţiunea sa este de acum în opoziţie deoarece programul noului guvern nu răspunde deloc nici priorităţilor MP, nici priorităţilor care au rezultat din manifestările din stradă.

×
Subiecte în articol: traian basescu