x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu, prins în iţele terorismului

Traian Băsescu, prins în iţele terorismului

de Gabriela Antoniu    |    28 Oct 2009   •   00:00
Traian Băsescu, prins în iţele terorismului

Preşedintele Băsescu a confirmat ieri discuţia dintre Constantin Degeratu şi "teroristul numărul 1 al patriei", Omar Hayssam, dar a spus că înregistrarea ei este ilegală şi a fost făcută în biroul unui procuror. Confirmarea a venit o dată cu un articol publicat într-o revistă a ONU în care România este acuzată că în 2007 a vândut arme teroriştilor.




Săptămâna trecută, cotidianul Gardianul a dat publicităţii stenograma unei discuţiii din 9 septembrie 2005 între consilierul prezidenţial Constantin Degeratu şi Omar Hayssam, aflat în arest, omul de afaceri sirian spunând că preşedintele Traian Băsescu i-a garantat că poate să-şi ia copiii şi să plece în America. "Trebuia să fie o discuţie secretă, pentru că arestatul vorbea despre siguranţă naţională şi voia să se adreseze şefului statului. Nu avea voie nimeni să o înregistreze. S-a făcut verificarea. Nu există nici un mandat de ascultare a acestei discuţii, care a fost dinainte anunţată la Parchet", a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că nu are informaţii certe dacă stenograma a redat discuţia integrală dintre generalul Degeratu şi Omar Hayssam. "Nu am nici o certitudine că a fost o discuţie redată integral, dar generalul Degeratu nu a fost informat, când s-a dus la Parchet, că este înregistrat. Înregistrarea este ilegală. Este ilegală în primă fază. Asupra conţinutului, generalul Degeratu nu confirmă foarte multe din afirmaţiile de acolo. Data la care s-a făcut este corectă. A fost o solicitare a unui anchetat în stare de arest de a informa asupra unor elemente de siguranţă naţională, era un dosar de siguranţă naţională, cel legat de răpirea celor trei ziarişti", a adăugat şeful statului. Băsescu a explicat că discuţia a avut loc în biroul unui procuror, dar că procurorul ieşise din birou, pentru că era o solicitare de a se adresa preşedintelui României, pe care el a refuzat-o. "Dar, făcând afirmaţia că este vorba despre siguranţă naţională, am cerut unuia dintre consilierii mei să aibă această întâlnire, cu atât mai mult cu cât Omar Hayssam era suspectat de mult mai multe şi se ştia că fusese în anturajul PSD şi al domnului Iliescu. Pleca de fiecare dată în călătorii în străinătate. Acest anturaj putea duce la idea că pot fi lucruri extrem de importante", a spus şeful statului. "Acum, lucrurile au pornit pe un drum înapoi, să vedem cum este posibil să fie înregistrat ilegal consilierul de siguranţă naţională al României", a adăugat Băsescu. Comisia de apărare a Camerei a decis ieri să-l audieze pe Constantin Degeratu în legătură cu cazul Hayssam.

ROMÂNIA, ACUZATĂ LA ONU
Un alt caz legat de mandatul preşedintelui Băsescu este dezvăluit de un articol publicat într-o revistă a Institutului ONU pentru Cercetarea Dezarmării în care România este acuzată că a vândut arme teroriştilor. Autorii spun că Romarm a vândut în urmă cu doi ani arme unei firme fantomă a traficantului internaţional Monzer al Kassar, care intenţiona să le direcţioneze spre grupul terorist columbian Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). Ei spun totuşi că autorităţile române ar fi putut fi păcălite de firma fantomă a traficantului. "România a permis aceste exporturi. Am o copie a licenţei de export pe care guvernul român i-a trimis-o Romarm pentru ca ei să trimită aceste arme. Mozer al Kassar folosea ca paravan o companie din Marea Britanie, Trawl Services Limited", a declarat unul dintre autorii articolului. Documentele autorităţilor americane, care au întins o cursă traficantului, arată că acesta a negociat cu Romarm şi alte companii de armament pentru a adăuga la tranzacţie şi rachete sol-aer. Mai mult, autorităţile din SUA au găsit chiar asupra lui Kassar o copie după un contract de livrare de armament încheiat între Romarm şi o firmă din Anglia. "Este ciudat ca Al Kassar să fie arestat de americani, să fie extrădat, pentru că a fost arestat de spanioli şi extrădat în Statele Unite, şi în România să nu existe nici o continuare a cerecetărilor în ceea ce priveşte Romarm şi cealaltă firmă din România", mai spun autorii. Potrivit declaraţiilor făcute în arestul poliţiei, Kassar s-a întâlnit cu fabricanţii de armament din România la 11 mai 2007. Mozer al Kassar a fost condamnat la 30 de ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: politic