x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu se declară umilit şi jignit. "Mi-a ajuns", spune el şi promite că va ieşi din viaţa politică după terminarea mandatului prezidenţial

Traian Băsescu se declară umilit şi jignit. "Mi-a ajuns", spune el şi promite că va ieşi din viaţa politică după terminarea mandatului prezidenţial

de Gabriela Antoniu    |    11 Mar 2012   •   21:00
Traian Băsescu se declară umilit şi jignit. "Mi-a ajuns", spune el şi promite că va ieşi din viaţa politică după terminarea mandatului prezidenţial

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la emisiunea "Dupa 20 de ani", in direct la PRO TV, ca functia de presedinte a reprezentat pentru el "cea mai mare umilinta a vietii" sale, explicand ca, cel putin dupa 2007, s-a simtit continuu jignit. Seful statului a facut aceasta confesiune demna de pastrat in anale dupa ce unul dintre moderatorii emisiunii l-a intrebat daca, dupa modelul Putin-Medvedev, ar accepta la expirarea mandatului sa faca parte din guvern. "Hai sa va spun ceva ce va rog sa tineti deoparte in arhiva dvs.: niciodata. In prima zi in care am plecat de la Cotroceni, plec din viata politica, mi-a ajuns. A fost, cel putin in ultimii... din 2007 incoace a fost cea mai umilitoare perioada din viata mea, jignit de dimineata pana seara de tot soiuri de oameni, pe televiziuni, prin adunari publice. Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele. Am fost un om demn, care nu a fost jignit. Am fost bun meserias, un om care si-a facut meseria cu placere si cu demnitate, iar ce s-a intamplat din 2007 incoace, jignirile de dimineata pana seara nu au facut decat sa ma umileasca. Am compensat totul cu ceea ce se numeste misiunea functiei. Doamne fereste, nu misiune divina, spun misiunea functiei. Un prese­dinte trebuie sa inghita, dar trebuie sa va spun ca totul are o limita", a spus Basescu, adaugand ca nu s-a gandit vreodata sa renunte la functie deoarece "presedintii nu pot sa abdice". Si cum i s-a parut probabil ca nu a fost destul de clar, Basescu a intrat ulterior in direct si la Realitatea TV, unde, hahaind si recunoscand ca nu se lecuieste de la episodul "Raed Arafat", a mai spus o data cum e sa fii umilit ca presedinte si cum, in interventia sa cu romanii, n-a exclus marirea salariilor. "Chiar si televiziunea dumneavoastra, cand cel care va dicta tot ce aveti de spus, era domnul Vintu, n-avea zi de dimineata pana seara sa nu-mi aduca toate categoriile de jigniri, uitati-va la ce e pe trustul Intact, de dimineata pana seara, cu tot soiul de invitati si realizatori. Asta nu ma impiedica sa-mi fac datoria", a declarat Basescu, la Realitatea TV.

Salariile bugetarilor, "reintregite" cu 15%
Cat priveste marirea salariilor bugetarilor, Basescu a spus la Pro TV ca masura s-ar fi impus de la 1 ianuarie anul acesta. "In mod normal, daca nu eram prudenti si stim toti ce se intampla in trimestrul I, ar fi trebuit ca de la 1 ianuarie 2012, asa cum la 1 ianuarie 2011 s-a revenit pe o jumatate din reducere, sa facem acelasi lucru. Dar semnalul din decembrie anul trecut, cand s-a produs o reducere a exporturilor, semnalul pentru agricultura, ca am avut o toamna secetoasa si s-a ratat rapita, ne-a facut ca din prudenta sa spunem: hai sa facem analiza in aprilie", a argumentat seful statului, spunand ca banii pentru majorarile salariale ar trebui sa vina din veniturile bugetului. De asemenea, in opinia presedintelui, "reintregirea" salariilor ar trebui facuta intr-un singur pas printr-o marire de circa 15%, raportat la nivelul actual. Intrebat cum de pica aceasta revenire a salariilor bugetarilor solicitata de el tocmai in iunie, in preajma alegerilor locale, presedintele a raspuns razand: "Pai sa mutam alegerile atunci". El a dat asigurari ca in cazul unei recesiuni in a doua parte a anului, nu se va ajunge iarasi la taieri de salarii pentru simplul motiv ca Romania e mult mai pregatita sa faca fata crizei si are o rezerva din imprumuturi pe care sa o foloseasca in caz de nevoie.

Ulterior, la Realitatea TV, seful statului a tinut sa arate ca el nu-si da cu stangu’ in dreptu’. "Spre exemplu am vazut afirmatia ca as fi spus «Este exclus!». Nu e adevarat si cred ca deontologia ne obliga la corecta citare. Nu am spus ca nu se vor mari salariile. Am spus ca trebuie sa fim prudenti. Cifrele pentru 31.12 au fost disponibile pe 25 ianuarie. (…) In ianuarie nu le identificasem (resursele pentru maririle salariale – n.r.), dar nu am spus niciodata ca nu putem mari salariile. Si nu stiam cum ne putem finanta. Romania a devenit credibila pe piata", a adaugat Basescu. Cum premierul Ungureanu a avansat saptamana trecuta posibilitatea reducerii CAS pentru angajati intre o marja cuprinsa intre 3 si 5%, seful statului a spus la Pro TV ca, in opinia sa, nu este momentul pentru o astfel de masura, deoarece, desi indreptatita, ar reduce deficitul la fondul de pensii. Basescu a adaugat ca i se pare mai "corecta" pentru acest moment masura reintregirii salariilor bugetarilor deoarece aceasta are si avantajul ca mai reduce deficitul structural de la fondul de pensii.

Udrea cu pantaloni stramti, Ungureanu mai titrat ca Boc
Intrebat daca regreta plecarea unor ministri din Guvern cum ar fi Elena Udrea, Basescu a spus, nu inainte de a puncta ca aceasta a devenit o tinta obisnuita, ca fostul ministru a avut cea mai buna rata de absorbtie a fondurilor europene.

"Ne place, nu ne place, cum era ea, cu tocuri inalte, cu pantaloni stramti, a avut cea mai buna absorbtie a fondurilor europene. Imi doresc sa ajunga si noii ministri la rata de absorbtie a Ministerului Devoltarii", a spus presedintele.

Cat priveste actualul Guvern si actualul premier, Basescu nu a exclus o eventuala candidatura a lui Mihai Razvan Ungureanu la ur­matoarele alegeri prezi­dentiale, conditia fiind sa reuseasca ca premier. Si, potrivit lui Basescu, principalul criteriu de care va depinde reusita ca premier este absortia in acest an a celor sase miliarde de euro de la UE. Pe de alta parte, seful statului a aratat ca e greu de spus ce il deosebeste pe Ungureanu de fostul premier, Emil Boc.

"E foarte greu de spus, cred ca si dumneavoastra ii puteti separa, unul e clujean si altul e iesean. Amandoi sunt cadre didactice, este adevarat mai titrat Razvan Ungureanu", a comentat Basescu.

"Neavenitii" din MAI, dati afara
Intrebat despre crima de la coa­fo­rul Perla si implicatiile sale pentru Po­litia Romana, Basescu a aratat ca a discutat deja cu ministrul de Interne des­pre aceasta problema, iar in urmatoarea sedinta a CSAT se va face o discutie despre indepartarea din struc­turile MAI a "neavenitilor". "Nu e vorba de salarii sau de schim­barea sefilor, ci de calitatea po­litistului de la baza. Angajarea fara se­lectie in 2006-2007 a mii de politisti isi arata raspunsul acum", a spus Ba­sescu referindu-se la cauzele care au dus la cutremurul din Politie dupa crima de la Perla. El a adaugat ca si-ar fi dorit ca prin procesul de res­truc­tu­­­rare a MAI sa fie scosi acei politisti sau jandarmi "luati de pe strada", fara a avea formarea necesara. "Acele cur­su­ri pe care le-au facut pe genunchi, du­pa care au primit pistolul in mana sunt prea putin pentru formarea unui po­litist (...) Calitatea trebuie im­bu­na­ta­tita prin excluderea lor din corpul de or­dine publica sau de politie", a spus se­­ful statului. El a adaugat ca nu este nor­­mal sa fie tinuti in afara sistemului absolventii de la Academia de Po­li­tie si scolile de subofiteri, "pentru ca­re am platit sa fie calificati", iar an­ga­­jati sa fie cei fara pregatirea necesara.

Suparat pe Petrom si pe conducerea MS
O alta nemultumire a sefului statului e legata de Petrom caruia i-a re­prosat lipsa de fair-play. "Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Pe­tro­mul ca semn de protest pentru ex­cesul de profit pe care l-a ob­tinut intr-o perioada de criza", a declarat presedintele. El a explicat ca a refu­zat sa mearga impreuna cu repre­zentantii Petrom la o platfor­ma ma­rina. La observatia ca a mers cu cei de la Exxon, Basescu a raspuns: "Da, pentru ca am vrut sa vad nava, dar nu cu OMV, pentru ca nu-mi place politica lor, este incorec­ta".Traian Basescu a spus ca a avut discutii numeroase pe tema acestor ne­mul­tumiri cu cei de la Petrom, dar si cu presedintele austriac. "Raspunsul a fost: sa vedem, sa incercam, sa discutam, dar realitatea in practica lor este ca nu tin cont", a spus Basescu. El este su­pa­rat si pe conducerea Ministerului Sanatatii, care este ezitanta si nu stabileste pachetul minim de servicii medicale din cauza unor "inte­rese externe", precum producatori de medicamente, de aparatura me­dicala. "Eu nu mai am de conciliat nimic cu domnul doctor Arafat. Toata echipa de la Ministerul Sana­tatii este o echipa ezitanta si sub presiunea multor interese", a mai spus Basescu.

Un guvern PDL-PNL, posibil, Oprescu greu de invins la Primaria Capitalei
Traian Basescu nu crede in posibilitatea unui Guvern PSD-PDL dupa viitoarele alegeri, precizand insa ca "o varianta care sa apropie doua partide este PDL-PNL". Intrebat daca va numi un guvern USL, in cazul in care Uniunea va avea o majoritate parlamentara in iarna, seful statului a recomandat tutu­ror sa citeasca cu atentie articolul 103 din Constitutie, precizand ca "USL nu e partid, e o alianta". El nu a exclus intrarea in Parlament a partidului lui Dan Diaconescu si nici eventuala numire a unui guvern care sa fie sustinut sau din care sa faca parte reprezentanti ai acestei formatiuni. "In spatele oricarui partid parlamentar sunt romani care au votat si nu poti sa faci abstractie, sa excluzi niciuna din categorii de la dreptul de a fi reprezentat in Parlament sau in Guvern", a spus el. Intrebat daca PDL are un can­didat care sa il poata invinge pe Sorin Oprescu, Basescu a spus: "Nu. Eu cred ca in momentul de fata Sorin Oprescu e foarte greu de batut". El a adaugat insa ca, indiferent de aceasta situatie, trebuie propusi candidati.

×
Subiecte în articol: basescu