x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Troc pentru pace in Parlament

Troc pentru pace in Parlament

de Monica Iordache Apostol    |    19 Oct 2005   •   00:00
Troc pentru pace in Parlament

25 de zile, timp de contestatie la Curtea Constitutionala a regulamentelor celor doua Camere. Asta a obtinut Opozitia. Promisiunea unui vot final pe regulamente lunea viitoare. Asta a obtinut Puterea. In acesti termeni a fost parafat trocul dintre Putere si Opozitie, in problema schimbarii sefilor celor doua Camere.

Situatia dezbaterilor din Parlament asupra regulamentelor celor doua Camere a suferit o rasturnare cu 180 de grade. Dupa ce luni dimineata liderii Aliantei iesisera cu declaratii belicoase cum ca vor sa continue razboiul in Parlament, luni seara premierul Tariceanu s-a razgandit si a acordat Opozitiei un ragaz de 10 zile pentru contestatie la Curtea Constitutionala. Lucrurile un s-au oprit insa nici aici, pentru ca ieri, in urma unor negocieri intre liderii de grupuri de la Senat si Camera Deputatilor, Opozitia a castigat nu mai putin de 25 de zile termen de contestatie la Curtea Constitutionala, sub conditia ca votul final pe cele doua regulamente sa fie dat lunea viitoare.

"RAZGANDEANU". Primul pas spre negociere a fost facut de coalitia de guvernare luni seara. La sedinta liderilor coalitiei, presedintii PNL si PD, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, au fost convinsi de colegii lor din Parlament sa accepte un compromis pe regulamente. Liderii parlamentari ai coalitiei, carora li s-a aliat si ministrul Bogdan Olteanu, au sustinut ca s-a ajuns la un blocaj legislativ, care se va repeta pentru toate proiectele pe care le va propune Guvernul. Potrivit unor surse, parlamentarii le-au oferit lui Tariceanu si Boc doua variante: "ori transam mai repede problema regulamentelor, ori o lasam balta, pentru ca nu exista solutie de iesire". Aceleasi surse spun ca Tariceanu si Boc erau initial hotarati sa forteze nota la discutiile din Parlament si insistau pe ideea sanctionarii la Comisia juridica a presedintilor de sedinta care obstructioneaza dezbaterile, adica Adrian Nastase sau Miron Mitrea.

Confruntati cu argumentul ca asta ar mai dura cateva saptamani, in timp ce la usa Parlamentului asteapta Legea bugetului pe 2006, Statutul minoritatilor si Legile integrarii, cei doi lideri au acceptat compromisul de a negocia cu Opozitia stabilirea unei date precise pentru votul final la cele doua regulamente in schimbul acordarii unui ragaz de 10 zile pentru contestare la Curtea Constitutionala.

NEGOCIERE. Ieri, liderii de grupuri parlamentare din Camera Deputatilor si Senat s-au reunit pentru a discuta oferta Coalitiei. Aceasta a oferit 10 zile, PSD a cerut 15. Cand lucrurile pareau sa se rezolve, presedintele Senatului, Nicoale Vacaroiu, a cerut 30 de zile pentru contestatie. Cum nu a fost chip sa-l potoleasca, s-a convenit ca prevederile noilor regulamente ale celor doua Camere sa fie aplicate abia la 25 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Abia dupa acest rastimp, Coalitia poate declansa procedurile de schimbare a lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase din functii. In acest interval insa, Opozitia poate contesta regulamentul la Curtea Constitutionala. Votul final asupra regulamentelor se va da luni, in cele doua Camere parlamentare. Coalitia a mai castigat si promisiunea unui vot final in Senat pe Statutul minoritatilor nationale. Surse participante spun ca s-ar fi incercat obtinerea unui acord din partea opozitiei si pe Legea bugetului, dar PSD s-a opus.

SPERANTE. In privinta regulamentelor, ambele tabere isi pun speranta in Curtea Constitutionala. PSD are deja pregatit textul contestatiei, dupa cum a dezvaluit senatorul Doru Ioan Taracila, si se bazeaza pe sprijinul celor patru judecatori ai Curtii care au fost membri PSD sau apropiati ai acestui partid: Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Petre Ninosu si Viorel Stanoiu. De partea cealalta, si liderii Coalitiei spera, spun surse din cadrul ei, ca judecatorii Curtii nu se vor opune iar "curentului politic" si nu vor da un verdict negativ. Deputatii au si aprobat ieri in unanimitate introducerea unui nou articol care prevede intrarea in vigoare a regulamentului la data publicarii in Monitorul Oficial si ca dispozitiile acestuia se vor pune in aplicare dupa 25 de zile calendaristice de la publicarea sa. Ei au adoptat aseara, cu 171 voturi "pentru" si 107 "impotriva", si prevederea din proiectul de Regulament conform careia revocarea presedintelui Camerei poate fi propusa, cand se schimba majoritatea politica din Camera, de catre majoritatea deputatilor.

Au fost votate in unanimitate alineatele potrivit carora revocarea presedintelui Camerei poate fi propusa si la cererea a minimum o treime din numarul total al deputatilor daca acesta incalca Constitutia sau Regulamentul ori poate fi ceruta de grupul parlamentar care l-a propus.

GEOANA - MULTUMIT, TARICEANU - SUPARAT
Liderul PSD, Mircea Geoana (foto), era ieri foarte multumit de pactul incheiat cu Puterea. "Dupa multe promisiuni si retractari, am gasit solutia. Acest compromis va debloca situatia din Parlament. Vom incepe dezbaterile la buget si pe Legile integrarii", a declarat el. De altfel, surse din Alianta sustin ca intelegerea privind deblocarea Parlamentului ar fi fost pusa la cale de Geoana si Tariceanu intr-o intalnire particulara, fapt negat insa oficial de PNL. In schimb, premierul Tariceanu s-ar fi aratat nemultumit de rezultatul negocierilor dintre putere si opozitie, criticand faptul ca reprezentantii Coalitiei au acceptat termenul de 25 de zile. Surse parlamentare citate de Mediafax sustin ca premierul vrea sa discute acest subiect la prima sedinta a Coalitiei, unde ar fi posibil ca reprezentantii puterii sa revina asupra intelegerii cu opozitia.

PC: BOC A INSISTAT PE O SOLUTIE DE FORTA
Senatorul PC Sabin Cutas (foto) a declarat ieri ca, la sedinta conducerii Coalitiei de luni seara, in care conservatorii au pledat pentru deblocarea situatiei din Parlament, liderul PD, Emil Boc, a insistat pentru o solutie de forta. "Domnul Boc a mers pe solutia de forta. Dorea practic sa incercam sa suspendam in continuare presedintii celor doua Camere. Parerea noastra si a celorlalti membri ai Coalitiei a fost ca ne va duce intr-un blocaj si mai mare", a spus Cutas. Senatorul a adaugat ca, alaturi de conservatori, au sustinut gasirea unor solutii de rezolvare a crizei din Parlament liderul UDMR, Marko Bela, si liberalul Bogdan Olteanu si ca, in final, s-a ajuns la consens pe aceasta tema. Ce a castigat Coalitia? "Am reusit sa deblocam Parlamentul", a raspuns senatorul PC. (Lavinia Dimancea)

×