x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tu cu cine faci banking? Cât costă să prinzi un loc pe listele lui Tăriceanu

Tu cu cine faci banking? Cât costă să prinzi un loc pe listele lui Tăriceanu

de Georgiana Ionita    |    05 Sep 2016   •   18:30
Tu cu cine faci banking? Cât costă să prinzi un loc pe listele lui Tăriceanu

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu cere câte 14.000 de euro celor care vor să candideze pe listele ALDE pentru alegerile parlamentare. Organizaţiile din teritoriu trebuie să cotizeze şi ele cu 2.300 de euro pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau senator. Creditul de nevoi personale ar fi o soluţie pentru cei care nu dispun de banii necesari pentru a-şi asigura locul pe liste.

ALDE şi-a stabilit weekend-ul trecut criteriile de eligibilitate pentru a ajunge pe listele partidului la alegerile parlamentare. Pe lângă "o bună pregătire profesională şi expertiză în domeniile profesionale în care au activat”, cei care doresc să candideze la un post de senator sau deputat trebuie să doneze pentru campania electorală nu mai puțin 14.000 de euro, adică 63.000 de lei - echivalentul a 60 de salarii minime brute pe economie. Donaţiile solicitate de partidul lui Tăriceanu ating practic limita maximă permisă de legea 334/2006, modificată în 2015, care prevede donaţii maxime în limita a 60 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat.

Organizaţiile judeţene ale ALDE trebuie să cotizeze şi ele cu câte 2.300 euro (10.500 de lei – zece salarii) pentru fiecare persoană inclusă pe listele trimise la centru. Parlamentarii care nu dispun de suma aferentă “taxei de înscriere”, pot sta liniștiți. Majoritatea băncilor din România oferă credite de nevoi personale fără ipotecă doar în baza unei simple adeverințe de salariu, iar plafonul maxim pe piaţă este de 20.000 euro (90.000 de lei).

 

Vreau să fiu numărul doi

 

O altă regulă stabilită de liderii ALDE le oferă filialelor care au avut performanțe peste media partidului să-şi alcătuiască singure listele parlamentare. În schimb, organizaţiile cu scoruri slabe la locale vor fi “întărite” cu membri impuşi de la Bucureşti, a anunţat C. P. Tăriceanu, sâmbătă, la Neptun. Preşedintele Senatului și-a exprimat dorința de a depăși PNL și de a ajunge al doilea partid din România. ”Am ambiţia ca în 2020 să fim al doilea partid al României. În 2020 ambiţia mea e să depăşim PNL. Şi avem toate şansele. Eu mă rog în fiecare seară să rămână la conducerea PNL-ului cei doi lideri”, a declarat copreședintele ALDE. Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a comentat cu ironie declarațiile lui Tăriceanu. “Nu primul, să nu îşi deranjeze stăpânii de la PSD. Domnul Tăriceanu vrea să fie ba a şaptea putere economică, ba al doilea partid. Nu îşi propune să fie primul decât la coadă la permise", a comentat Voicu pe pagina sa de Facebook.

×