POLITIC
Framantarile din interiorul UDMR au dus la aparitia unor formatiuni care pot impiedica Uniunea sa acceada din nou in Parlament.
In preajma alegerilor
din aceasta toamna, UDMR se confrunta cu riscul serios de a nu
mai intra in Parlament. Acest risc este rezultatul unor vechi framantari interne care au dus la desprinderea unor formatiuni ce fac concurenta partidului-mama.
DANA PICIU
Riscul ca UDMR sa rateze intrarea in Parlament dupa alegerile din toamna a fost semnalat atat de catre analistii politici, cat si de catre unii sociologi. Recent, directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, facea un astfel de prognostic, enumerand printre cauze si tensiunile dintre UDMR si Uniunea Civica Maghiara. Disensiunilor dintre radicali si moderati, acutizate mai ales in ultimii doi
ani, si faramitarilor de pana acum li se adauga aparitia, in aprilie, a Uniunii Secuilor din Romania (USR), care intentioneaza sa participe la alegerile generale. Presedintele formatiunii, Kalman Kiss, sustine ca USR isi propune reprezentarea intereselor secuilor din Transilvania si ca nu are nimic in comun cu radicalii sau moderatii maghiari. "Vrem doar sa avem reprezentare in Parlamentul Romaniei. USR doreste autonomia secuilor fata de baronii maghiari. In sfarsit, dorim ca secuii sa fie independenti si sa nu mai fie subjugati cum au fost secole intregi. Secuii au avut intotdeauna probleme cu maghiarii, iar acum acesti baroni mici ai UDMR au pus din nou mana pe ei. UDMR vrea sa realizeze autonomia tinutului Secuiesc in favoarea maghiarilor, fara sa recunoasca existenta etniei secuilor", a afirmat Kiss. El a mai spus ca de luna trecuta USR a inceput sa se pregateasca pentru alegeri, organizand filiale in judetele Harghita, Covasna, Mures, Arad, Satu Mare, Bacau si Arges.
RECUNOASTERE. Anterior anuntului de a participa la alegerile generale, presedintele executiv al USR, Stefan Molnar, solicita recunoasterea secuilor ca minoritate nationala, fapt care ar fi, in opinia lui, si in beneficiul statului roman, prin atragerea de fonduri europene. El a explicat atunci ca secuii si maghiarii sunt doua entitati minoritare diferite, lucru dovedit de istorie. Molnar afirma ca, in cursul istoriei, principii Transilvaniei se intitulau "domni ai Transilvaniei si capitani ai secuilor", iar "Unio Trium Nationum" a consfintit in Transilvania privilegii pentru trei entitati diferite: sasi, maghiari si secui.
APEL. Pericolul divizarii maghiarilor, care ar putea duce la ratarea Parlamentului, pare sa fie luat in serios si de catre liderul UDMR, Marko Bela, care pana acum a avut o atitudine ostila fata de "rebeli" si de propunerile lor de colaborare. Aflat marti la Cluj-Napoca, Marko Bela a anuntat ca Uniunea va fi deschisa pentru toate persoanele care vor vrea sa participe la prealegerile in urma carora vor fi desemnati candidatii pentru Parlament, inclusiv cele din alte formatiuni politice maghiare. Potrivit lui Marko, problema radicalilor din UDMR va fi tratata printr-o deschidere cat mai mare in selectionarea candidatilor pentru prealegeri. El a tinut sa precizeze ca nu-si face probleme din pricina lui Kiss Kalaman si a USR, care vrea sa intre in cursa electorala din toamna.
Citește pe Antena3.ro
MISCAREA REFORMISTA. O luna mai tarziu, Blocul Reformist s-a transformat in miscarea politica "Blocul Reformist" si s-a declarat alternativa la UDMR. Desi nu au participat la alegerile interne din UDMR, reprezentantii miscarii nu au parasit Uniunea. Presedinte al Miscarii a fost ales deputatul de Bihor Szilagyi Zsolt, fost vicepresedinte al Blocului Reformist. Tokes Laszlo a initiat si el Autoadministrarea Comunitatii Maghiare din Romania, care "ar trebui sa functioneze ca un parlament intern al maghiarilor", "complementara si convergenta" in raport cu UDMR. In structura de conducere a platformei au fost alesi si parlamentarii UDMR Toro T. Tibor, Szilagy Zsolt, Vekov Karol, Kovacs Zoltan si Pecsi Ferenc. Toro Tibor va constitui Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), in care se regasesc si ceilalti radicali, care si-a propus sa elaboreze Legea autonomiei culturale a minoritatilor nationale si Legea autonomiei regionale.
"UCM AR PUTEA BLOCA INTRAREA UDMR IN PARLAMENT"
"Sunt nemultumiri fata de situatia din UDMR, la alegerile parlamentare exista insa mai multe posibilitati. Una dintre ele este existenta unei formatiuni cum este UCM, care sa participe la alegeri si, in felul acesta, sa micsoreze voturile pentru UDMR. In conditiile in care UCM ar obtine un numar suficient de voturi ar putea nu sa intre in Parlament, ci sa blocheze intrarea UDMR in Parlament, avand in vedere ca inca nu stim ce va prevedea forma finala, a legii electorale. Deci ne putem astepta la surprize pentru PSD. Prezenta UDMR in Parlament este esentiala, dar daca varianta actuala se pastreaza, atunci ar trebui ca UDMR sa obtina 5%. A doua varianta, pe care nu putem sa o neglijam, este cea a unui partid transetnic care ar presupune o federatie de partide populare, cum este si UCM si gruparea regelui Cioaba, care sa adere la o federatie de grupari populare si care ar reusi, fata de varianta anterioara, sa coaguleze voturi din zone diferite in functie de capacitatile diferite ale organizatiilor. In oricare din aceste situatii UDMR este pusa pentru prima data in fata unei opozitii foarte serioase, opozitie care in momentul de fata dispune de o conjunctura internationala deosebita si asta pentru ca, de la intai mai, Ungaria a devenit membra UE, iar dupa alegerile europene din 10-13 iunie FIDESZ este parte a Partidului Popular European. In conditiile in care UDMR nu va intra in Parlament - ceea ce ramane totusi o posibilitate redusa - in interiorul minoritatii maghiare se vor redefini raporturile de forte pe o directie doctrinara mai clara. Dar eu as fi vrut sa va vorbesc putin despre un paradox al UDMR care este primul partid popular din Romania. Organizatie populara, el nu e un partid. A fost recunoscut de Partidul Popular European in 1993, inaintea PNTCD. E interesant ca acum problema UDMR este si o problema de identitate doctrinara. Cata vreme UCM se defineste ca o grupare populara, iar UDMR se defineste, de asemenea, ca o grupare populara, apare o divergenta doctrinara. Or, cata vreme FIDESZ sprijina UCM - si asta s-a vazut foarte clar la universitatea de vara de la Baile Tusnad - UDMR are dificultati si va trebui oricum, chiar daca intra in Parlament, sa-si rezolve aceasta problema doctrinara. Sansele de a intra in Parlament le pastreaza, pentru ca s-a dovedit ca electoratul maghiar ramane in continuare un electorat disciplinat", ne-a declarat analistul politic Cristian Parvulescu. (Carmen Vintila)