Proiectul hotararii de guvern privind infiintarea liniei de limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) de la Targu-Mures se afla in dezbatere publica de patru zile. Cu toate acestea, declaratiile razboinice pe aceasta tema sunt departe de a se fi incheiat. Ieri, Mate Andras, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor si presedintele UDMR Cluj, a declarat, la TVR Cluj, ca formatiunea sa va iesi de la guvernare in cazul in care PDL se va razgandi in ceea ce priveste infiintarea unei facultati in limba maghiara la UMF Targu-Mures. "In situatia in care se razgandeste partenerul de coalitie – si e vorba doar de PDL, deoarece UNPR si minoritatile au zis ca ne sustin in aceasta doleanta –, cred ca vom iesi de la guvernare. In legea privind educatia scrie foarte clar ca in Romania sunt considerate prin lege trei universitati multiculturale, printre care «Babes-Bolyai», dar si UMF din Targu-Mures. Daca nu se respecta legea de catre universitate, Guvernul are obligatia de a interveni prin hotarare de guvern si de a respecta legea", a subliniat deputatul Mate Andras.
Incurajari de la Ungureanu
In cadrul emisiunii "Sinteza zilei" de marti, Mihai Razvan Ungureanu, premierul Romaniei, a explicat ca infiintarea liniilor cu predare in limba maghiara la UMF Targu-Mures nu reprezinta un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucreaza tehnic si nu este un mediator intre partidele aflate la guvernare. "Din perspectiva Guvernului nu vorbim de un compromis", a declarat Mihai Razvan Ungureanu. Premierul a reluat ideea ca atunci cand reprezentantii coalitiei ajung la un punct de vedere comun privind universitatea din Targu-Mures, Guvernul reactioneaza tehnic in functie de acest punct de vedere. Ieri, intr-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Nationale a Ungariei, seful Guvernului tinut sa asigure comunitatea maghiara ca este un partener in toate demersurile de identitate etnica. "Astazi, romanii si maghiarii isi doresc impreuna consolidarea statului national roman modern, reprezentantii comunitatii maghiare din Romania fiind respectati pentru contributia lor eficienta la guvernarea tarii si pentru eforturile de a intari si promova prestigiul Romaniei in lume. In proiectul pe care mi l-am asumat in fata tuturor cetatenilor romani acum o luna se regaseste la loc de seama si protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale din Romania, in vederea pastrarii si promovarii identitatii etnice si culturale a fiecarui cetatean. Pot sa va asigur ca voi fi partenerul dumneavoastra in toate demersurile ce tin de exercitarea drepturilor si libertatilor fundamentale si de pastrarea valorilor comune, precum si de combaterea intolerantei", spune Ungureanu.
Pentru Baba, facultatea maghiara e ca si infiintata
Mult mai concis este insa ministrul Educatiei, Catalin Baba, care le transmite reprezentantilor UDMR ca doleanta lor e ca si indeplinita. Baba a spus ca la UMF Targu-Mures expira mandatul rectorului la sfarsitul lunii martie, nu exista Carta universitara, Senatul nu este legal, "este o situatie in care ne indreptam spre dezastru", si de aceea a fost nevoie de interventia Guvernului. El a precizat ca nu doreste ca studentii sa sufere, de aceea institutia de invatamant superior trebuie sa functioneze.
"Nu s-ar fi ajuns aici daca s-ar fi luat pur si simplu carta Babes Bolyai. Daca linia maghiara si linia romana s-ar fi inteles sa introduca prevederi la scoaterea posturilor la concurs referitoare la studii, nu era nevoie ca Guvernul sa intervina. Dar suntem in situatia ca Guvernul sa intervina. Avem nevoie de un Senat legal constituit, cadre didactice romane si maghiare sa-si aleaga rectorul, pentru ca expira mandatele unul dupa altul. Guvernul a tras un semnal de alarma pentru toate cadrele didactice din liniile germana, maghiara, romana. Facultatea care s-a infiintat grupeaza programe care exista, este o facultate multiculturala", a conchis ministrul Educatiei.
"Guvernul Romaniei suporta un santaj la vedere"
Copresedintele USL Crin Antonescu considera insa ca "operatiunea" de la Targu-Mures este o parte a viziunii premierului ungar, Viktor Orban. "Iata, in detaliu, operatiunea de la Targu-Mures nu e doar o chestiune universitara, de invatamant superior. E o parte mica, dar importanta, a acestei viziuni a conducerii actuale de la Budapesta. Guvernul Romaniei suporta un santaj la vedere, iar premierul ridica din umeri si spune ca o sa faca ce se hotaraste la coalitie, unde bate UDMR cu pumnul in masa", a spus Antonescu. Premierul ungar, Viktor Orban, a spus, in mesajul transmis la manifestarile de 15 martie de la Targu-Mures, ca peste 150.000 de persoane au dobandit cetatenia maghiara, iar alte 100.000 o vor obtine in curand si ii indeamna pe conationalii sai sa lase mostenire "marea opera a reintregirii natiunii peste hotare".
Antonescu a mai spus ca acest mesaj, aceasta vocatie a premierului ungar era cunoscuta in momentul in care grupul PDL din PE au sustinut preluarea functiei de vicepresedinte al Parlamentului European de catre Laszlo Tökes. "Aceasta pozitie, acest mesaj, aceasta vocatie pe care Viktor Orban si-o asuma erau cunoscute cand grupul parlamentar de la Bruxelles al PDL, adica alde Macovei, Cristi Preda, Marian-Jean Marinescu au sustinut preluarea de catre Tökes a functiei de vicepresedinte al PE, data de Ungaria", a spus Antonescu. Liderul PNL a spus ca "marii ardeleni" din PDL, respectiv Boc, Falca si Oltean, i-au dat functia de vicepresedinte al PE lui Tökes, deci Ungariei, iar "asta nu trebuie sa uitam".
Studiile clinice, doar in limba romana
Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania (AUMFR) condamna ingerinta politicului, "brutala si vizibila", in activitatea UMF din Targu-Mures, in pofida prevederilor din Legii educatiei de neamestec al politicului in universitati si solicita respectarea autonomiei institutionale. AUMFR precizeaza insa ca ar fi de acord cu infiintarea noii facultati daca aceasta ar indeplini criteriile de calitate asa cum sunt ele precizate de ARACIS pentru invatamantul medical.
Asociatia a transmis, intr-un comunicat de presa, ca a luat cunostinta de decizia de a se promova o hotarare de guvern de modificare a structurii UMF Targu-Mures prin crearea unei noi facultati de medicina. AUMFR cere insa ca stagiile clinice sa fie efectuate in limba romana, pentru a respecta directiva europeana, care consemneaza ca in exercitarea profesiei medicale trebuie cunoscuta limba oficiala a statului unde activeaza acea persoana. Asociatia mai solicita respectarea autonomiei universitare si isi menifesta solidaritatea cu Senatul UMF Targu-Mures.