Elena Udrea s-a dus ieri la comisia parlamentară care anchetează felul în care a cheltuit Ministerul Turismului banii publici, dar nu pentru audieri, ci pentru "a-i privi în ochi" când îi anunţă că i-a dat în judecată pe cei cinci deputaţi care se regăseau pe înregistrarea ilegală îndemnându-i totodată să-şi dea demisia.
Plângerea penală pe care Udrea a făcut-o împotriva membrilor comisiei Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Aura Vasile, Dumitru Chiriţă şi Caludiu Ţaga a atras însă atenţia membrilor comisiei prin aceea că în ea se regăseşte, în mai multe rânduri, formularea "interceptarea discuţiei".
Acest termen i-a făcut pe membrii comisiei să se întrebe dacă ministrul Turismului nu ştie cumva mai multe despre înregistrarea ilegală din Parlament, ştiut fiind că de interceptări se folosesc de regulă serviciile secrete.
"Deşi scopul acestei comisii parlamentare a fost verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi imaginii României, interceptarea discuţiei purtate între mebrii comisiei nominalizaţi în partea introductivă a plângerii au relevat un scop ascuns, respectiv inducerea opiniei publice în eroare cu privire la legalitatea activităţii desfăşurată de MT şi implicit a mea, Elena Udrea", se arată în plângerea penală depusă ieri la Parchet de Udrea împotriva deputaţilor.
A FĂCUT PE ŞEFA
Elena Udrea s-a hotărât, potrivit propriei mărturisiri, să vină la comisie, doar cu 10 minute înainte de a intra pe uşa Palatului Parlamentului, pentru că tot era în apropiere şi pentru a nu-i lăsa pe membrii comisiei fără activitate pe ziua de ieri. Udrea a stat la comisie aproximativ 20 de minute timp în care le-a indicat secretarilor de stat din minister care au venit cu ea pe ce scaune să stea şi a vorbit neîntrebată.
Apariţia ei i-a surprins pe membrii comisiei care nu se aşteptau să vină, iar secretarul comisiei, liberalul Claudiu Ţaga a scos repede un buchet de trandafiri grena pe care i l-a oderit în semn de colegialitate. "Din respect faţă de această instituţie a Parlamentului m-am prezentat astăzi în faţa dumneavoastră. Respect Constituţia, respect Parlamentul şi toate acţiunile mele ca persoană publică din tot mandatul meu de ministru şi înainte de acest mandat au fost în conformitate cu legile ţării. Accept controlul unei comisii asupra Ministerului Turismului, nu accept în schimb ca din această comisie parlamentară să facă parte cei care s-au decredibilizat prin înregistrările care au arătat o discuţie, nu numai dovada unui comportament abuziv, ci şi ilegal", a spus ministrul adăugând că aşteaptă ca cei cinci care apar în înregistrare să-şi dea demisia din Parlament.
Udrea le-a mai spus deputaţilor că a depus o plângere penală împotriva celor cinci pentru abuz în serviciu acuzându-i pe aceştia că vor să o aresteze. "Am venit să vă privesc în ochi şi să vă spun că atâta timp cât din comisie vor face parte cei care au acţionat abuziv şi ilegal încercând să-mi fabrice un dosar penal, nu voi putea să cred în imparţialitatea şi corectitudinea acestei comisii de anchetă", a spus Udrea, adăugând că doar atunci cei cinci care au încercat s-i fabrice doasar penal vor fi înlocuiţi va mai veni la audieri la comisie. Ea a părăsit sala în timp ce preşedintele comisiei, Ludovic Orban, îi repeta că este obligată să se supună Constituţiei, să participe la audieri, să răspundă întrebărilor şi să furnizeze topate documentele cerute de comisie.
LE-A AMINTIT DE CEAUŞEASCA
Membrii comisiei s-au declarat stupefiaţi de atitudinea "sfidătoare", "în afara Constituţiei" a Elenei Udrea care nu a făcut decât o declaraţie politică în faţa membrilor comisiei. Mai mult, comportamentul ei l-a făcut pe pesedistul Nicu Bănicioiu să-şi amintească de cel al Elenei Ceauşescu. "Ce mai contează legea dacă te cheamă Elena Udrea? Noi aici nu vorbim de puşculiţa ei persoală sau de a soţului ei Dorin Cocoş ci de banii Ministerului Turismului. Doamna Udrea este instanţă, nu mai contează alt tribunal, este doamna Udrea tribunal. Ne-a comdamnat pe toţi, ne va aresta, am îndrăznit prea mult să o întrebăm pe doamna Udrea ce a făcut cu banii", a mai comentat deputatul PSD. "Sunt stupefiată. Stau să mă întreb dacă să-i spun Guvernul Boc sau Guvernul Udrea, deoarece constat că doamna Udrea este mai mare decât Boc" a comentat un alt deptat PSD, Aura Vasile.
CHEMATĂ DIN NOU
Membrii comisiei au decis în final să o invite la audieri, din nou, pe Elena Udrea, pe 1 septembrie, şi să trimită o sesizare către premierul Boc în care să-i explice episodul de ieri şi să-i ceară să dispună "subordonatei" Elena Udrea să se prezinte la comisie. Deputatul PSD a sugerat chiar ca "situaţia conflictuală" între un membru al Guvernului şi o comisie parlamentară să fie mediată de preşedintele Băsescu, dar s-a renunţat la idee.
Şi ceilalţi angajaţi ai ministerului care au fost citaţi şi nu au venit vor fi rechemaţi la audieri săptămâna viitoare. Vor mai fi invitaţi de asemenea reprezentanţii BRD care ar trebui să aducă şi protocolul de promovare pe baza căruia banca a produs spoturile difuzate pe Eurosport dar şi cei ai firmei Eventures, care a organizat, la Paris, lansarea campaniei "Romania- land of choice". Vor fi chemaţi la audieri, tot săptămâna viitoare, reprezentanţi ai firmelor care au câştigat contracte de publicitate pentru evenimentele "Lumină la malul mării" şi "Paşte în Bucovina". Comisia a solicitat Ministerului Finanţelor să explice ce s-a întîmplat cu corespondenţa pe care a purtat-o cu comisia de anchetă şi să dezvăluie identitatea celui care a adus scrisorile miercuri.
Membrii comisiei au hotărât să trimită Eurosport şi CNN câte o scrisoare cu privire la licitaţia organizată pentru contractele de publicitate cu Ministerul Turismului şi, în funcţie de răspunsul lor, să ia decizia dacă îi vor invita sau nu pe reprezentanţii celor două televiziuni la audieri. Pe de altă parte, Orban a afirmat că, în urma studierii unui document primit de la Ministerul Finanţelor, membrii comisiei au constatat faptul că Ministerul Turismului a invitat observatori ai UCVAP doar la două proceduri de achiziţie organizate, respectiv cea pentru autoturisme şi cea pentru realizarea brandului turistic de ţară. El a mai arătat că ministerul, în calitate de autoritate contractantă, nu a mai invitat reprezentanţi ai UCVAP la nicio altă licitaţie în afara celor două, deşi legea îl obliga să facă acest lucru pentru toate licitaţiile de contractarea de bunuri şi servicii ce depăşesc valoarea de 75.000 de euro.
ALTE PLÂNGERI PENALE
Deputatul PSD, Aura Vasile, a anunţat că ea şi ceilalţi membrii PSD din comisie vor depune, îndividual, în nume personal, plângeri penale, împotriva conducerii Camerei Deputaţilor şi a "celui care i-au împiedicat pe membrii Ministerului Transporturilor să vină la audieri", făcând referire la Elena Udrea. Aura Vasile a precizat că plângerea penală împotriva Camerei Deputaţilor se va referi la înregistrarea ilegală a membrilor comisiei, ţinând cont că acea înregistrare a fost făcută de persoane şi cu aparatură care nu au legătură cu Camera.
Citește pe Antena3.ro