Ministrul Turismului, Elena Udrea, s-a prezentat la comisia de anchetă, dar nu pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor, ci pentru a oferi o nouă mostră de tupeu. Ca şi la prima ei vizită la comisia de anchetă, Udrea a venit, a acuzat şi a plimbat liftul. De jos în sus şi de sus în jos, chemat personal sau de aghiotanţi cu rang înalt. Ministresa i-a sfidat din nou pe membrii comisiei de anchetă, care nici nu au apucat să-i pună vreo întrebare legată de matrapazlâcurile pe bani publici de la Ministerul Turismului, că s-a şi ridicat şi a plecat. Nu înainte de a-i acuza pe parlamentari din comisie de incompatibilitate, abuz, rea-credinţă şi ilegalitate. Un circ gratuit oferit de Udrea care şi de această dată a încurcat arena cu Parlamentul României. Ce-i drept, de data aceasta nu i s-au mai oferit flori. Pentru tupeul de care dă dovadă şi lipsa de respect faţă de o instituţie fundamentală a statului în care nu a făcut altceva decât să plimbe liftul, o propunem pe Udrea prima liftieră a ţării.
Ministrul Turismului, Elena Udrea, s-a prezentat ieri la Comisia "Vanghelie", aşa cum îi place să intituleze comisia parlamentară care anchetează modul de cheltuire a banului public de la Ministerul Turismului, ca să se mai dea o dată în spectacol. Cu mici excepţii, venirea Elenei Udrea la comisie a respectat reţeta de data trecută: a venit, a acuzat şi a plecat. Udrea nu a mai primit însă flori şi nici secretarul de stat nu i-a mai chemat liftul.
"M-am prezentat în faţa comisiei pentru a doua oară. Am venit azi în faţa dumneavostră pentru a vă aminti că am transmis săptămâna trecută o sesizare care conţine patru puncte care dovedesc că această comisie funcţionează în ilegalitate. Nici un moment această comisie nu şi-a propus altceva decât să găsească ceva penal împotriva ministrului Turismului, adică împotriva mea", a spus Udrea.
Preşedintele comisiei, Ludovic Orban, i-a cerut Elenei Udrea să explice cum de ministerul a continuat să trimită Comisiei documente solicitate chiar şi după ce ea personal a a declarat public că toate actele cerute au fost expediate. El i-a cerut doamnei ministru să spună dacă i-a sancţionat pe subalternii care au dezinformat-o când i-au spus că toate actele au fost trimise Comisiei. Udrea a răspuns că nu există nici o lege care să-i permită să ia vreo măsură împotriva angajaţilor săi, pentru că nu au venit la comisie şi că nu ea le-a impus subalternilor săi să nu se prezinte la audieri, decizia fiind a lor.
Întrebată de deputatul Aura Vasile de ce nu vrea să răspundă solicitărilor Comisiei, Udrea a reluat acuzaţiile privind funcţionarea abuzivă şi ilegală a organismului, menţionând că se va adresa conducerii Camerei Deputaţilor.
Ea a părăsit sala de şedinţe înainte ca alţi deputaţi să îi poată adresa întrebări. "Dacă aţi fi urmărit cu bunăcredinţă declaraţiile mele de până acum aţi fi avut răspunsuri multe la întrebările dumneavoastră. Această comisie funcţionează în ilegalitate deoarece unii membrii ai comisiei se află în incompatibilitate, lipsa regulamentului comisiei şi necompunerea regulamentară a acestei comisii, vacanţa unor posturi de membru în comisie. Toate aceste puncte fac ca această comisie să funcţioneze ilegal", a acuzat Udrea.
ŞI-A CHEMAT SINGURĂ LIFTUL
După ce a părăsit sala de şedinţe a comisiei, Elena Udrea a afirmat că este gata să se prezinte în faţa Comisiei juridice pentru a-şi susţine reclamaţiile făcute cu privire la "ilegalitatea" comisiei de anchetă şi s-a declarat dispusă de asemenea să dea orice lămurire şi să răspundă la orice întrebare cu privire la achiziţiile Ministerului Turismului, dar în faţa comisiei permanente de specialitate a Camerei. "Aştept să fim chemaţi în faţa Comisiei juridice, pentru că am făcut cerere la Biroul Permanent să fim sesizaţi acolo pentru a putea afla care este scopul discuţiilor din Comisia de anchetă, de ce membrii săi au făcut acele declaraţii", a arătat Udrea.
Ea a mai spus că o comisie de anchetă nu poate avea mai puţin de 15 membri, iar locurile rămase neocupate în urma refuzului de a-şi desemna reprezentanţi în comisie de către PD-L trebuia să fie completate cu deputaţi PSD şi PNL. Acest lucru însă nu este posibil, după cum a explicat Orban, deoarece componenţa comisiei de anchetă nu poate fi modificată "nici de ministrul Turismului, nici de preşedintele Camerei Deputaţilor", ea fiind stabilită de plenul Camerei Deputaţilor şi numai plenul poate să-i modifice componenţa. Până se va întâmpla acest lucu, dacă se va întâmpla, comisia este legală în componenţa actuală.
La plecare, în timp ce aştepta liftul, Udrea a ţinut să facă o "aroganţă". "Domnule secretar de stat, permiteţi-mi să vă chem liftul", a spus ea făcând aluzie la cealaltă audiere a sa la comisie când, tot la plecare, i-a ordonat scurt şi milităreşte secretarului de stat Corneliu Popovici: "Domnu' secretar de stat, chemaţi liftul!"
DECIZIILE SE IAU ASTĂZI
Membrii comisiei de anchetă vor hotărî în şedinţa de astăzi procedurile ce vor urma privind tragerea la răspundere a celor care au încălcat prevederile constituţionale prin refuzul lor de a fi audiaţi şi anume ministrului Turismului şi subalternilor acestuia din minister. Tot astăzi, membrii comsiei vor începe elaborarea unui raport preliminar referitor la activitatea Ministerului Turismului pe baza documentelor pe care le-au primit şi a analizelor preliminare ce vor fi prezentate de către experţii în achiziţii publice angajaţi de comisie. Deputaţii din comisie au stabilit de asemenea că refuzul Ministerului Turismului de a pune la dispoziţie toate documentele solicitate reprezintă o încălcare a Constituţiei şi Legii răspunderii ministeriale. Pe de altă parte, Biroul Permanent al Camerei a aprobat ieri regulamentul de funcţionare a comisiei Udrea cu câteva modificări, cea mai importantă precizând că împiedicarea activităţii comisiei se pedepseşte conform legii şi nu legii penale aşa cum era prevăzut iniţial în document.
PD-L-UL ŞI-A TRIMIS "SPIONI" AMERICANI
Secretarul Comisiei de anchetă, liberalul Claudiu Ţaga, a semnalat prezenţa la şedinţă a unei persoane care nu avea aprobare de participare şi care s-a prezentat ca "observator", purtând un ecuson pe care nu scria nimic şi arătând un paşaport american. Un angajat al serviciului de pază care l-a verificat a constatat că se numeşte Stoica John Ion şi avea bilet de intrare de la grupul PD-L. Pentru că nu avea o cerere de participare la şedinţă adresată comisiei, "americanul" a fost nevoit să părăsească sala.
LIBERALII, MANDATAŢI SĂ AFLECINE A FILAT COMISIA DE ANCHETĂ
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, vrea audierea miniştrilor Apărării, Economiei şi a şefilor SPP, STS, în cadrul comisiilor parlamentare, în legătură cu activitatea unor firme şi cu înregistrarea convorbirilor membrilor comisiei de anchetă în cazul Udrea. El a declarat la Sfântu Gheorghe că mandatul "cel mai urgent" pe care l-a dat parlamentarilor liberali, şi din Senat şi din Camera Deputaţilor, este cel care îi priveşte pe membrii comisiilor de apărare, de ordine publică şi siguranţă naţională şi din comisia de supraveghere a SRI, pe două teme. "Noi credem că, dacă nu s-a făcut într-un alt fel lumină, aceste comisii trebuie să procedeze măcar la audieri ale ministrului Apărării Naţionale, ministrului Economiei, şefilor serviciilor SPP, STS", a subliniat Antonescu. "Aceste lucruri sunt absolut necesare şi nu pentru a întreţine polemici, scandaluri, ci pentru a ne comporta ca într-un stat de drept. Nu accept, de ani de zile, să trăiesc într-un stat în care să fie aşa ceva, bine ştiut de toată lumea, când ne sunt ascultate telefoanele. Nu pot să trec cu vederea faptul că s-a ajuns până la înregistrarea ilegală a convorbirii între nişte parlamentari. Cu alte cuvinte, chiar în instituţia supremă a democraţiei să se petreacă un lucru ilegal din punct de vedere democratic, indiferent de conţinutul convorbirii", a explicat liderul PNL.