Reprezentanţii PMP s-au reunit sâmbătă în primul congres de la înfiinţarea partidului pentru a-şi alege noua conducere. A fost un congres ce a însemnat, de fapt, trecerea Elenei Udrea de la statutul de lider de facto al PMP la cel de lider de drept şi instalarea la conducerea partidului a unui grup de “foşti” de la alte partide şi nicidecum a mult trâmbiţatei garnituri de oameni “altfel”. Elena Udrea a fost aleasă preşedinte al partidului după ce ceilalţi trei candidaţi, Adrian Papahagi, Adrian Rădulescu şi Gelu Vişan, s-au retras din cursă, ea confruntându-se doar cu Daniel Funeriu, iar scorul a fost de 742 de voturi la 209. Grosul echipei lui Udrea e alcătuit din foşti membri PDL: Cristian Petrescu (secretar general), Marin Anton (vicepreşedinte), Petru Movilă (vicepreşedinte), Eugen Tomac (vicepreşedinte), Gabriel Berca (vicepreşedinte), Cristian Preda (vicepreşedinte), Gelu Vişan (secretar general adjunct), Adrian Rădulescu (secretar executiv), fost consilier prezidenţial şi secretar de stat în Guvernul Boc, Mihaela Stoica (secretar executiv), Iorga-Claudiu Palaz (secretar executiv), Valerian Vreme (secretar executiv) şi Vasile Gherasim (secretar executiv), fost membru PSD.
Regretele “reformiştilor”
Rezultatul votului l-a dezamăgit pe Cristian Preda deoarece “patru reformişti care ar fi adus un plus de credibilitate publică” nu se regăsesc în conducerea PMP. Este vorba despre Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Daniel Funeriu şi Toader Paleologu. “Unii n-au candidat, alţii au decis s-o facă, dar au fost în competiţie unul cu altul, ne-au lipsit coordonarea şi planificarea etc. etc. Este, cred, regretabil că bunul renume al reformiştilor şi ambiţia definirii unui partid ca «altfel» nu au fost puse împreună, ci separate. Ce va fi aşezat în loc? Ce argumente avem în faţa unei opinii publice tot mai exigente şi tot mai nerăbdătoare să vadă promisiuni ţinute?”, se întreabă Cristian Preda pe blog. Nici măcar candidatul la alegerile prezidenţiale nu a rupt gura târgului. Vehiculat ca posibil candidat la Preşedinţie încă de la înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, este un “fost”, ca şi ceilalţi membri ai conducerii PMP. Diaconescu a fost membru PSD, senator, ministru, vicepreşedinte şi candidat la şefia partidului, dar şi la Primăria Capitalei. A trecut apoi la UNPR, unde a fost preşedinte de onoare şi anunţat candidat la Preşedinţie, dar a abandonat cauza şi a plecat la Cotroceni, unde a ajuns consilier prezidenţial, funcţie deţinută până la începutul lunii mai.
Acum, la PMP, Cristian Diaconescu a fost anunţat de Elena Udrea candidatul partidului la Preşedinţia României şi nu desemnat, prin vot, de congresul PMP. Diaconescu a relatat presei că a avut loc o discuţie în cadrul PMP “de o manieră neoficială, de o manieră informală”, iar colegii săi din partid au fost de acord cu propunerea ca el să fie candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Ceea ce s-a şi întâmplat, dar lucrurile nu sunt încă bătute în cuie.
Cine minte, cine spune adevărul
“Candidatura lui Diaconescu la prezidenţiale nu exclude desemnarea unui singur candidat al dreptei. Noi am propus candidatul pe care îl susţinem în acest moment şi despre care credem că este un bun candidat, fără să ne propunem să intrăm în jocurile dintre PNL şi PDL, fără să ne propunem vreo secundă să fuzionăm, să intrăm în vreo alianţă cu cele două partide. Susţinem ideea unui candidat al dreptei, dacă acel candidat îşi asumă să continue viziunea lui Traian Băsescu pentru România: lupta pentru independenţa justiţiei şi statul de drept”, a declarat Udrea după ce a fost aleasă preşedinte al PMP. Ea a susţinut că PMP s-a consultat şi cu Băsescu pentru această candidatură în cursul săptămânii. Cristian Diaconescu a susţinut însă că nu a existat vreo discuţie sau o consultare cu şeful statului privind candidatura sa. El a fost întrebat, conform mediafax.ro, dacă, în aceste condiţii, şeful statului va afla de la televizor că Diaconescu este candidatul PMP la prezidenţiale. “Repet, nu a existat vreo discuţie sau o consultare în acest sens”, a răspuns Diaconescu.
Citește pe Antena3.ro