x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea umflă electoral Bucureştii pe banii noştri

Udrea umflă electoral Bucureştii pe banii noştri

de Elena Stan    |    02 Feb 2011   •   11:48
Udrea umflă electoral Bucureştii pe banii noştri
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

149520-20110130151838003.jpg

Locuitorii Capitalei vor plăti pentru ra­cordarea la reţelele de utilităţi şi pen­tru asfaltarea străzilor din car­tie­­­rul ANL Henri Coandă. Capitala va creş­te cu peste 44 de hectare de teren afla­te în prezent în parohia Primăriei Vo­luntari, prin transferul acestora în administrarea Primăriei Munici­piu­­lui Bucureşti (PMB), iar circa 4.000 de locuitori ai blocurilor şi vi­le­lor vor beneficia de investiţiile fă­cu­te în cartierul ANL.

Factura plătită de bucureşteni se va ridica la 100 de milioane de euro, po­trivit unor estimări făcute de specialiştii în urbanism. Elena Udrea, ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a realizat un proiect de hotărâre de guvern, pe care l-a postat în site-ul ministerului pe care îl conduce. Potrivit proiectului, PMB va pre­lua în administrare terenurile ad­ministrate anterior de  Primăria Sectorului 1 (60,55 de hectare), precum şi o parte din terenurile deţinute de oraşul Volun­tari şi Consiliul Judeţean Ilfov (44 de hectare).

MDRT motivează adoptarea acestui proiect prin necesitatea finali­ză­rii lucrărilor de investiţii aferente dru­murilor, asigurării cu utilităţi şi do­tări tehnico-edilitare a cons­truc­ţi­i­lor din ansamblul de locuinţe „Henri Coandă”. Potrivit unor surse ministe­ri­a­le, proiectul postat pe site-ul MDRT a fost discutat în şedinţa de Gu­v­ern de miercuri, deşi termenul-limită pâ­nă la care se pot trimite propuneri este de cinci zile de la postare.
Astfel, cartierul Henri Coandă va fi racordat la reţeaua de apă, gaze şi cu­rent electric pe banii bu­cu­reş­te­ni­lor. De asemenea, străzile, pe care acum înoţi în noroi, vor fi asfaltate tot pe banii locuitorilor Capitalei.

Încă de anul trecut, Elena Udrea a început să se implice în tot felul de proiecte ce îi privesc pe locuitorii Ca­pitalei. Ministrul şi-a înregistrat la OSIM o serie de sloganuri electorale le­ga­te de Bucureşti. Deşi nu a confirmat faptul că va candida la funcţia de primar general, acţiunile ministrului indică tot mai mult interesul pentru această funcţie folosită şi de Traian Băsescu drept rampă de lansare la funcţia de şef al statului.

Proiectul de Hotărâre de Guvern urmează să modifice şi să completeze Hotărârea Guvernului nr. 239/2004 privind transmiterea unor terenuri din proprietatea privată a statului şi din folosinţa gratuită a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale. „Primăria Generală se va ocupa de realizarea utilităţilor: drumuri, canalizare şi sistematizare. Lucrările vor demara în primăvara anului viitor. Finanţarea se va face din bugetul PMB pe anul viitor, iar consilierii noştri vor susţine acest proiect în CGMB. În acest timp, MDRT va iniţia o Hotărâre de Guvern care să transfere terenul în administrarea Primăriei Capitalei”, scria în luna noiembrie Elena Udrea (foto) pe blogul personal.

Întrucât MDRT este iniţiatorul proiectului, avea obligaţia legală şi morală să asigure finalizarea lucrărilor şi respectarea obligaţiilor faţă de beneficiari, scria Udrea pe blogul său anul trecut. Scandalul cu privire la cine trebuie să plătească pentru racordarea cartierului Henri Coandă la utilităţi durează de câţiva ani, deoarece nici primarul Sectorului 1, şi nici cel din Voluntari nu s-au arătat încântaţi să arunce bani pentru deblocarea acestui proiect. Primarii foloseau ca argument faptul că nu vor să cheltuiască banii de şcoli şi spitale pentru nişte vile luate cu credit ipotecar în Pipera.

Lucrările la acest proiect sunt finalizate în proporţie de 80%, declarau anul trecut reprezentanţii ANL.  Henri Coandă este alcătuit din 1.107 case şi 121 de apartamente, având cel puţin 4.000 de locuitori. Ansamblul de locuinţe Henri Coandă se întinde pe un teren cu o suprafaţă de 115,9 hectare şi este amplasat în partea de nord a Capitalei, în zona complexului Sere Pipera-Aeroportul Băneasa-Voluntari. Terenul este împărţit în două zone, aflate în administrarea Primăriei Sectorului 1 Bucureşti şi a oraşului Voluntari, judeţul Ilfov. Astfel, 60,55 hectare aparţin Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti şi alte 44 hectare oraşului Voluntari.

Proiecte pentru Bucureşti
Încă de anul trecut, Elena Udrea, ministrul Turismului, a început să se implice în tot felul de proiecte ce privesc locuitorii Capitalei. Astfel, Udrea scria pe blog anul trecut că susţine proiectele de închiriere a bicicletelor în Capitală, de plantare a pomilor pentru rezolvarea problemei prafului şi critica „reţeaua de cabluri care acoperă cerul Bucu­reştiului”. „Sunt de acord că praful din Bucureşti este o reală problemă. Vom încerca să dema­răm un proiect de plantare de pomi, pentru că am înţeles că un arbore matur reţine peste 20 de kilograme de praf”, a scris Elena Udrea.

Udrea s-a arătat interesată şi de proiectul de lege a Capitalei unde ministrul pledează pentru desfiinţarea primăriilor de sector şi împărţirea oraşului în 20 de minisectoare, după modelul de administraţie din Viena. Întrebată dacă intenţionează să candideze pentru funcţia de primar general al Capitalei, Elena Udrea a spus că trebuie să se meargă cu cel mai bun candidat şi că este prea devreme să se gândească la acest lucru.

„EU iubesc B”, marcă înregistrată
În noiembrie 2010, Elena Udrea a depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) nu mai puţin de patru cereri pentru înre­gistrarea a tot atâtea sloganuri electorale.
Astfel, „EU Bucureşti”, cu o inimioară (love, of course) între cele două cuvinte, „EU iubesc Bucu­reş­ti”, „EU iubesc România” şi „EU iubesc B” sunt cele patru sloganuri înregistrate de Elena Udrea. Din conţinutul acestora reiese că preşedinta PDL Bucureşti ţinteşte alegerile pentru Primăria Capitalei, dar şi alegeri la nivel naţional – fie pentru conducerea la vârf a PDL, fie pentru eventuale alegeri parla­men­tare şi, de ce nu, pentru pre­şe­dinţia României. Elena Udrea a specificat că doreşte să utilizeze culorile portocaliu (culoarea PDL) şi gri pentru prezentarea sloganurilor.
 • Alexandru Boariu

×