x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Uimitor. Opinia publică din România nu s-a plictisit de cearta politică” (BBC)

“Uimitor. Opinia publică din România nu s-a plictisit de cearta politică” (BBC)

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    09 Dec 2012   •   12:25
“Uimitor. Opinia publică din România nu s-a plictisit de cearta politică” (BBC)
Sursa foto: CARL COURT/AFP
Jurnaliştii străini relatează despre deschiderea urnelor în România şi contextul în care se desfăşoară scrutinul

Reprezentanţii a 27 de agenţii de presă, publicaţii şi posturi de radio şi televiziune străine au fost acreditaţi de Autoritatea Electorală Permanentă pentru alegerile parlamentare de duminică din România. Este vorba de ziarişti de la agenţii de presă precum Associated Press, France Presse, Reuters sau China Nouă, dar şi de corespondenţi de la posturi şi ziare din Europa şi Statele Unite. Autoritatea Electorală Permanentă a acreditat, de asemenea, observatori străini şi reprezentanţi ai Adunării Parlamentare a OSCE. Persoanele acreditate aveau dreptul să asiste la operaţiunile electorale începând la ora 6:00, până în momentul încheierii şi semnării de către membrii Biroului Electoral al procesului verbal de constatare a rezultatelor scrutinului. Ei nu puteau interveni în niciun fel în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

De altfel, jurnaliştii străini au acordat spaţii largi evenimentului electoral din ţara noastră, cu două săptămâni înaintea scrutinului redactând şi transmiţând nenumărate comentarii şi reportaje referitoare la alegerile parlamentare din România.

La prima oră

Duminică dimineaţă, agenţiile de presă internaţionale, dar şi posturile de radio şi televiziune, precum şi presa scrisă din întreaga lume au relatat despre deschiderea urnelor, dar şi contextul în care se defăşoară alegerile.

Cotidianul ungar Magyar Hirlap relata, duminică dimineaţă, căn “Victor Ponta, preşedintele social-democraţilor, mizează la alegerile parlamentare de duminică din România pe o victorie facilă. Între obiectivele sale figurează în continuare crearea de noi locuri de muncă şi majorarea salariilor până la nivelul celor din UE. Daniel Geantă, candidatul Alianţei România Dreaptă, care grupează forţele de centru-dreapta, opinează că actualul guvern a tras înapoi dezvoltarea României. Potrivit afirmaţiei sale, Cabinetul-Ponta nu face altceva decât să mintă de şapte luni, iar România s-a izolat. Şeful statului român este de părere că, dacă actuala conducere va fi realeasă, atunci la putere va ajunge Guvernul Minciunii”. Magyar Hirlap precizează că Traian Băsescu a lansat un apel video pe Facebook pentru participarea la vot după ce, în această săptămână, a vorbit în public de două ori.

Şi Radio Kossuth Budapesta a anunţat începerea procesului de votare în România, explicând ascultătorilor că parlamentarii vor fi aleşi pe baza unui sistem electoral care asigură reprezentarea proporţională a electoratului.

Vot în Ungaria

Agenţia de presă ungară MTI anunţa deschiderea urnelor în România, dar aducea şi precizări referitoare la votul românilor din Ungaria, unde cetăţenii români au avut posibilitatea de a vota la reprezentanţele diplomatice ale României (la Budapesta, la Ambasadă şi la Institutul Cultural Român, iar la Szeged şi Gyula, la consulatul general român). Pentru aceasta, cetăţenii români aveau obligaţia să prezinte certificat de înregistrare în Ungaria, carte de rezidenţă permanentă, permis de imigrare, permis de şedere permanentă sau paşaport pentru cetăţeni români cu domiciliul în Ungaria.

“Sondajele de opinie au sugerat victoria coaliţiei de stânga, condusă de premierul Victor Ponta. Prim-ministrul şi preşedintele Traian Băsescu se află într-un conflict care a început cu încercarea înlăturării preşedintelui, din luna iulie. Analiştii susţin că procesul alegerilor va fi supravegheat cu atenţie, deoarece România speră să negocieze o nouă înţelegere privind împrumutul de la FMI”, anunţa şi BBC, în corespondenţa referitoare la alegerile din România.

“Românii sunt chemaţi duminică la urne pentru a alege un nou Parlament într-un scrutin care ar putea impune o coabitare politică agitată”, relata BBC, într-o corespondenţă din ţara noastră semnată de Nick Thorpe.

“Lupta între preşedintele Băsescu şi democrat-liberalii săi, pe de o parte, şi Victor Ponta şi Uniunea Social Liberală (USL), de cea cealaltă parte, se intensifică la aceste alegeri parlamentare. Puţină lume se mai îndoieşte că Ponta va câştiga, însă diferenţa de procente va fi crucială”, opina BBC. “Preşedintele Băsescu a spus clar că se va folosi de puterile sale în ziua de după anunţarea rezultatelor pentru a numi un premier 'în interes naţional'. Dată fiind antipatia sa faţă de Victor Ponta, este greu de imaginat că se gândeşte la liderul USL. Însă orice încercare de a numit pe altcineva din partea USL sau a aliaţilor acesteia ar putea conduce la o criză constituţională”, sublinia jurnalistul de la BBC.

“Ceea ce consideră uimitor un vizitator oarecare în România este că opinia publică nu s-a plictisit de o ceartă politică ce pare deseori să aibă de-a face cu vanitatea principalilor jucători decât cu divergenţe reale de viziuni politice. Două Guverne, ambele susţinute de preşedintele Băsescu, au căzut rapid unul după altul în primăvară în urma unui val de proteste de stradă împotriva măsurilor de austeritate pe care le aplicaseră. România nu a reuşit să profite de boomul economic de la mijlocul anilor 2.000 şi majoritatea populaţiei are puţine economii pentru a supravieţui crizei. Trei milioane de români din străinătate trimit în continuare bani, dar sumele care sunt transferate prin intermediul ghişeelor Western Union din întreaga ţară devin tot mai mici. S-a produs o întoarcere masivă a românilor din Spania şi Italia. Sunt tot mai puţine locuri de muncă în construcţii sau joburi sezoniere, dar există în continuare o cerere de forţă de muncă ieftină din Europa de Est, în special în domeniul asistenţei medicale.

Şi chiar şi un ajutor de şomaj sau o slujbă ocazională în străinătate par mai bune pentru cei mai mulţi dintre români decât ceea ce ar găsi în ţară. Deloc surprinzător, au existat extrem de puţine referiri în această campanie electorală la românii absenţi. Chestiunile economice se află în prim-plan, însă dezbaterea este mai degrabă la un nivel scăzut”, opina autorul comentariului.

Lupta Băsescu-Ponta, în prim-plan


Agenţia franceză de ştiri France Presse comenta, la rândul ei, că românii votează duminică pentru a-şi alege Parlamentul şi vor acorda probabil o victorie importantă coaliţiei de centru-stânga la putere, dar sublinia că în continuare coabitarea cu rivalul său, preşedintele Traian Băsescu, naşte temeri privind noi tensiuni în această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa. Comentariul AFP este preluat de site-urile Le Nouvel Observateur, Liberation, France 24 şi Romandie.com. Ediţiile electronice ale altor publicaţii, posturi de televiziune şi de radio precum Le Parisien, Le Point, Radio Canada, Radio China Internaţional, Euronews, Courrier International, Arte Journal au publicat, la rândul lor, ample comentarii referitoare la contextul politic tensionat, pe un fond economic de criză, în care se desfăşoară scrutinul din România. Din Rusia, agenţia Ria Novosti nota:”Experţii estimează că aceste legislative vor reprezenta etapa finală a luptei dintre Băsescu şi Ponta. Dacă stânga câştigă alegerile, va putea influenţa în mod real politica internă şi externă a ţării”.

“Sondajele de opinie sunt unanime în legătură cu o probabilă victorie a stângii, care ar putea obţine majoritatea în Parlament, dar, potrivit analiştilor, preşedintele Traian Băsescu şi-ar putea utiliza prerogativele pentru a le cere aliaţilor lui de centru-dreapta să formeze un Guvern. Această situaţie posibilă de blocaj politic riscă să provoace o îngrijorare a pieţelor şi să complice negocierile pentru un nou acord cu Fondul Monetar Internaţionall (FMI), cel în curs expirând la începutul lui 2013”, nota şi agenţia Reuters.

×
Subiecte în articol: presa politica radio televiziune