x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Uitucul Geoană

Uitucul Geoană

de Lavinia Dimancea    |    31 Ian 2008   •   00:00
Uitucul Geoană
Sursa foto: Christian Silva/

Mircea Geoană i-a trimis ieri o scrisoare preşedintelui Băsescu în care îi re­pro­şea­ză că “a inventat” referendumul de anul trecut privind votul uninominal. Geoană uită însă că, în ziua votului, el în persoană îndemna electoratul PSD să meargă la urne.

UNINOMINAL - Liderul PSD contestă referendumul lui Băsescu


Mircea Geoană i-a trimis ieri o scrisoare preşedintelui Băsescu în care îi re­pro­şea­ză că “a inventat” referendumul de anul trecut privind votul uninominal. Geoană uită însă că, în ziua votului, el în persoană îndemna electoratul PSD să meargă la urne.

”E legea PSD, cum să nu o votăm?”, spunea Geoană în ziua referendumului, dând practic un semnal membrilor şi simpatizanţilor PSD să meargă să voteze pentru “curăţirea clasei politice”, în timp ce gruparea Iliescu-Năstase-Oprescu hotărâse să boicoteze uninominalul. Acum, preşedintele social-democraţilor nu îşi mai aminteşte de acest lucru şi îi trimite şefului statului o scrisoare în care acuză inutilitatea referendumului convocat în noiembrie anul trecut. “Au fost cel puţin două momente în care dumneavoastră sau susţinătorii dumneavoastră politici din Partidul Democrat aţi blocat adoptarea votului uninominal: atunci când aţi inventat un referendum pentru votul uninominal, cu şanse minime de validare, pentru a face în mod ostentativ şi neconstituţional de fapt campanie în favoarea Partidului Democrat. Atunci când Partidul Democrat, alături de PNL, a votat în Comisia de Cod Electoral din Parlament împotriva proiectul PSD privind votul uninominal”, îi scrie Geoană lui Băsescu, refuzând în acest fel solicitarea acestuia ca PSD să susţină adoptarea în Parlament a votului uninominal majoritar în două tururi (exact varianta din legea PSD).

 

S-A MAI ÎNTÂMPLAT. Le­gat de mobilizarea propriului electo­rat la referendum, Geoană s-a făcut că uită încă din ziua votului, când, după exit-polluri, spunea că a fost un scrutin “inventat de preşedintele Traian Băsescu pentru a da un pic de personalitate, un pic de vlagă şi un pic de consistenţăpartidelor pe care le susţine”. “Este un eşec al preşedin­te­lui României. Prin acest referendum inutil, ostentativ şi la limita constituţionalităţii compromite o idee şi un proiect politic valoros”, de­clara Geoană, acuzându-l pe şeful sta­tului că a “îngropat” ideea unino­mi­nalului autentic promovat de PSD. La câteva zile, liderul pesedist şi-a mai vărsat o dată amarul, într-o scrisoare adresată lui Băsescu prin care anunţa refuzul social-de­mo­cra­ţi­lor de a participa la consultările iniţiate de şeful statului la Cotroceni: “PSD deplânge limbajul dublu pe care l-aţi utilizat după convocarea re­fe­rendumului. Pe întreaga pe­rioadă a campaniei nu aţi spus nici un m­o­ment românilor că îi chemaţi la urne ca să susţină o formulă de vot unino­mi­nal pentru care PSD a depus deja un proiect de lege”. Geo­a­nă îl aten­ţio­na pe preşedinte că PSD este in­te­resat în continuare de pro­mo­varea propriului proiect de lege în Par­lament, care corespunde voinţei ex­primate de cei aproape 4 milioane de români care au votat în favoarea vo­tului uninominal la referendum. Du­pă aproape două luni, Geoană îşi dă cu stângul în dreptul şi anunţă: PSD renunţă la propriul proiect de lege, iar voinţa celor 4 milioane de ro­mâ­ni nu mai este atât de importan­tă.

 

 

A doua scrisoare

Preşedintele Băsescu i-a scris ieri din nou lui Mircea Geoană, cerându-i încă o dată să sprijine adoptarea votului uninominal în două tururi de scrutin, argumentând că la referendumul din 2007, 81,9% dintre susţinătorii PSD s-au exprimat în favoarea acestui sistem. “Vă îndemn, din nou, să sprijiniţi legea votului uninominal majoritar în două tururi, conform proiectului de lege deja depus la Parlament de către partidul pe care îl conduceţi. Am convingerea că un lider politic de talia dumnea­voastră nu se va răzgândi şi, în acelaşi timp, sunt convins că aveţi respect pentru electorat”, scrie Băsescu.

 

×
Subiecte în articol: basescu politic psd geoană uninominal