x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un CDR pentru Băsescu

Un CDR pentru Băsescu

de Monica Iordache Apostol    |    09 Sep 2009   •   00:00
Un CDR pentru Băsescu
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Traian Băsescu şi-ar putea pregăti o formulă de tipul Convenţiei Democratice pentru a-i susţine candidatura la Prezidenţiale. Preşedintele executiv al PD-L Theodor Stolojan a confirmat proiectul unei coaliţii transpartinice.



"Dacă e şi Simirad (preşedintele CJ Iaşi, PSD - n.r.) în coaliţia asta largă, vă daţi seama că sunt mai mulţi", a declarat Stolojan, refuzând însă să spună ce alte nume vor intra în această «coaliţie largă». Modificările aduse în ultima şedinţă de Guvern asupra Legii de alegere a preşedintelui includ şi un alineat care prevede că «în situaţia în care mai multe partide politice, alianţe politice şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale doresc să propună acelaşi candidat la funcţia de  Preşedinte al României, acestea se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală". Acest alineat a fost alăturat celui prin care este eliminată obligaţia ca un candidat la preşedinţie să fie membru al partidului care îl susţine. Modificările au fost iniţiate de liderii PD-L, după cum a recunoscut deputatul democrat-liberal, Mircea Toader, şi transmise MI. Vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica a declarat pentru Mediafax că Legea de alegere a preşedintelui a fost schimbată astfel încât lui Traian Băsescu să i se ofere mai multă "vizibilitate".

"SE VA ADRESA ŞI ALTOR ALEGĂTORI DECÂT CEI AI PD-L"

Valeriu Stoica a explicat că modificările aduse legii pot să creeze o mai mare vizibilitate preşedintelui când se va adresa şi altor electori decât cei care susţin în mod obişnuit PD-L. Politologul Cristian Pârvulescu spune că este de aşteptat ca Traian Băsescu să încerce să-şi găsească o "umbrelă" mai largă pentru susţinerea candidaturii sale, mai ales că formula a fost brevetată de alţi candidaţi la Preşedinţie. Emil Constantinescu a fost suţinut de Convenţia Democratică - o asociaţie de partide şi formaţiuni civice, şi chiar  Ion Iliescu a candidat în 2000, din partea Polul Democraţiei Sociale din România - formaţiune în care vioara întâi era PDSR, explică Pârvulescu. Acesta nu vede însă cu ochi buni o asemenea coalizare, pentru că ar fi un pas înapoi, nu înainte. "Partidele politice trebuie să aibă roluri clare. O coaliţie amestecată nu face altceva decât să perpetueze confuzia în legătură cu rolurile partidelor şi cu interesele lor", spune Pârvulescu.

"ÎŢI AVIZEZ PROIECTUL, DACĂ ÎL SUSŢII PE BĂSESCU"

În acelaşi timp, pedeliştii defilează cu semnături de susţinere pentru Traian Băsescu primite de la reprezentanţi ai altor partide, precum PSD sau PNL. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad (PSD) a anunţat deja că îl susţine pe Traian Băsescu, iar luni, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Dan Cârlan, lider al PD-L Iaşi, a fluturat o listă cu 16 primari PNL ieşeni care l-ar susţine tot pe actualul preşedinte, în detrimentul candidatului liberal Crin Antonescu. Primarii au fost însă prinşi la înghesuială şi puşi să semneze pentru a primi în schimb sprijin pentru proiectele lor comunale. Unul dintre primari a povestit pentru Jurnalul Naţional contextul în care s-a declarat susţinător al lui Traian Băsescu. "Am un proiect de aducţiune de apă şi canalizare aprobat de guvern în 2007. De atunci n-am făcut nici un pas înainte. La Ministerul Mediului mi s-a pierdut dosarul, inclusiv proiectele de fezabilitate, m-au pus să aduc nu ştiu câte documente în plus. Acum vreo două săptămâni am mers la Ministerul Mediului vreo cinci primari din judeţul Iaşi şi am stat pe holurile ministerului de la ora 10 dimineaţa la ora 11 noaptea. Şi la ora 11 noaptea m-a primit domnul Dan Cârlan, secretar de stat, care mi-a promis că mă ajută. Apoi, mi-a zis că are o hârtie semnată de vreo 15-16 colegi de-ai mei că îl susţin pe Traian Băsescu. N-am citit hârtia că n-am avut timp. M-am asigurat doar că nu e vreo cerere de înscriere în partid", a povestit primarul. Altora li s-a prezentat documentul drept un angajament că vor vota, în turul al doilea un candidat de dreapta. "Eu nu am semnat niciun document. În primul tur voi susţine candidatul PNL-ului, iar în turul doi voi susţine un candidat de dreapta, asta am discutat cu domnul Dan Carlan", a declarat pentru o televiziune locală primarul din comuna Deleni, Dumitru Prigoreanu.


×
Subiecte în articol: politic candidatura independent