Parlamentarii USR fac orice ca să iasă în evidenţă. După ce oamenii lui Nicuşor Dan au dormit în plenul Camerei Deputaţilor în timpul protestelor din Piaţa Victoriei, de data aceasta un deputat USR a mâncat din resturile aruncate la gunoi de alţi aleşi. Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj, a povestit pentru Jurnalul Naţional de ce a recurs la gestul extrem.
USR şi-a propus să fie altfel în politică şi chiar a reuşit. Deputatul USR de Cluj, Adrian Dohotaru, a găsit într-un coş de gunoi din Parlament o pungă de sărăţele pe jumătate plină şi nu a ezitat să mănânce el cealaltă parte. Alesul flămând spune că a făcut doar un gest simbolic, pentru a atrage atenţia asupra faptului că românii aruncă multă mâncare la coşul de gunoi. Se gândeşte chiar să reia o iniţiativă mai veche, a unui coleg de la PNL, privind risipa alimentară şi să o îmbunătăţească pentru a salva tone de alimente care ajung degeaba la tomberon. „Este foarte important să reducem risipa, în condiţiile în care o treime din mâncare se aruncă. În acest sens am vorbit cu colegi parlamentari din mai multe partide, şi de la putere şi din opoziţie, să reluăm iniţiativa legislativă de reducere a risipei alimentare din lanţurile de supermarketuri, astfel încât mâncarea să nu mai fie aruncată, ci să fie dată unei categorii vulnerabile”, a explicat Dohotaru pentru Jurnalul Naţional.
Bea apă de la robinet
Deputatul USR este un activist în toată regula. Spune că nu îi place să vadă cum oamenii consumă apă plată îmbuteliată şi cum aruncă mii de sticle de plastic la gunoi. Parlamentarul spune că în loc să dăm sute de lei pe apa plată, mai bine am bea apă de la robinet. Nemulţumirea deputatului a pornit după ce a ieşit din sala de plen şi a văzut coşurile de gunoi pline de sticle de plastic. „Am făcut referire nu doar la faptul că mâncarea se aruncă, ci şi la faptul că avem foarte multe plasticuri, PET-uri sau pungi de plastic în gunoi. Am văzut că şi în Rwanda s-au interzis pungile de plastic. Dacă la ei se poate, de ce nu se poate şi la noi? Arată ca un gest simbolic că nu e bine să consumăm foarte multă apă din PET-uri, care este de sute de ori mai scumpă decât cea de la robinet. Şi în acest sens, noi putem face presiuni ca apa de la robinet să fie cât mai bună. S-a făcut un studiu la Cluj pentru a arăta că apa de la robinet este la acelaşi nivel cu apa din magazin. Cred că acest lucru se poate întâmpla şi la Bucureşti, şi în alte oraşe. Eu am un recipient în care îmi pun apă de la robinet, acelaşi gest sper să îl facă şi colegii mei parlamentari”, ne-a mai povestit deputatul USR. Dohotaru promite însă că nu va mai mânca din gunoaiele aruncate de alţi parlamentari.
Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj: În spaţiul românesc aprope 40% din populaţie este săracă şi în risc de excluziune socială. Mi se pare relevant ca acea mâncare să ajungă la acei oameni în nevoie ca gest simplu de solidarizare cu ei. Eu sper că am atras suficient atenţi