Conflictul dintre Ion Iliescu şi Traian Băsescu a inregistrat ieri un nou episod. Iliescu i-a trimis o scrisoare lui Băsescu in care ii spune că are "o mentalitate fanariotă", in timp ce Băsescu a găsit in gestul acestuia "un exemplu tipic de propagandă de inspiraţie sovietică".
Noua dispută dintre preşedinţi a pornit de la interviul pe care Traian Băsescu l-a acordat revistei Politique Internationale, in care acesta işi reia binecunoscutele critici la adresa clasei politice şi in care susţine că Ion Iliescu este anchetat pentru "crimele comise in cadrul revoluţiei din 1989 şi al mineriadei din 1990". Fostul şef al statului a reacţionat la aceste afirmaţii printr-o scrisoare deschisă extrem de dură, pe care i-a trimis-o ieri preşedintelui in funcţie. "Dovediţi, şi prin acest interviu, că aveţi o mentalitate fanariotă, de «pretendent la tronul Romăniei», care-şi denigrează adversarii la «Marea Poartă», pentru a primi sau pentru a i se reconfirma «firmanul». Romănia nu poate fi considerată un soi de «grajduri ale lui Augias» in materie de corupţie, şi nici dumneavoastră nu sunteţi Hercule, chemat să le cureţe. Pentru asta ar trebui să fiţi un exemplu de moralitate şi de cinste, de onoare. Nu este cazul!", scrie Iliescu. In acest sens, el ii vorbeşte preşedintelui in scrisoare despre problemele pe care acesta le are cu justiţia, despre "abuzurile, afacerile dubioase, care privesc şi spălarea de bani, şi falsul, şi uzul de fals", despre "incălcările sistematice ale Constituţiei" şi ii atrage atenţia că toate acestea nu vor fi uitate de romăni, in ciuda eforturilor sale de a asmuţi "o Procuratură aservită şi transformată intr-un fel de nouă poliţie politică asupra adversarilor politici". Pe de altă parte, fostul preşedinte califică "nu doar mincinoase, ci de-a dreptul ticăloase" afirmaţiile lui Băsescu referitoare la rolul său de la revoluţie şi mineriadă, considerănd că acestea se constituie "in indemnuri directe şi in presiuni asupra organelor de cercetare penală". "Vorbiţi şi spuneţi că acţionaţi in numele poporului, cănd de fapt un singur lucru contează: dumneavoastră şi interesele dumneavoastră. Care sunt identice cu cele ale grupului de «oligarhi de bine» care v-a inventat ca om politic şi v-a ajutat să fiţi ales in cea mai inaltă demnitate a statului romăn, pe care il dezonoraţi prin comportamentul dumneavoastră", işi incheie scrisoarea Iliescu.
"SOVIETIC". Ion Iliescu a primit replica din partea lui Valeriu Turcan. "Este o scrisoare plină de ură şi minciună, indreptată impotriva unui preşedinte care vrea un altfel de stat decăt cel pe care l-a imaginat domnul Iliescu impreună cu toţi cei care au confiscat Revoluţia din 1989 in favoarea lor (...) Preşedintele consideră poziţia publică a domnului Iliescu un exemplu tipic de propagandă de inspiraţie sovietică, nedemnă de un fost şef de stat. Prin reconcilierea naţională pe care şi-o atribuie, domnul Ion Iliescu inţelege probabil asmuţirea minerilor impotriva altor categorii sociale, tolerarea oligarhilor, a grupurilor de interese nelegitime şi a baronilor locali", se arată in declaraţia lui Turcan.
Oscilant
In 2002, pe cănd primarul Băsescu apela la preşedintele Iliescu pentru a media conflictul cu reprezentanţii PSD din Consiliul General, Iliescu era pentru Băsescu un politician "respectabil", chiar dacă, in 1994, deputatul Băsescu semnase pentru suspendarea preşedintelui Iliescu. In 2003, Iliescu a avizat cercetarea penală a lui Băsescu in dosarul Flota, s-a transformat intr-un individ "gata să distrugă oameni pentru a-şi garanta perpetuarea puterii", "la fel de corupt precum cel care fură direct". In 2004 a fost folosit ca antimodel de preşedinte, iar in 2007, o dată cu demersul de suspendare a lui Traian Băsescu, a devenit "bătrănul edec" şi printre primii in clasamentul oligarhilor. (O.S.)
Scrisoarea deschisă adresată de domnul Ion Iliescu, fost Preşedinte al Romăniei, domnului Traian Băsescu, Preşedintele Romăniei
Domnule Preşedinte,
Interviul acordat de dumneavoastră revistei "Politique Internationale" mă obligă să iau o poziţie publică in legătură cu afirmaţiile pe care le faceţi atăt in legătură cu evoluţiile de pe scena politică autohtonă, căt şi cu mine personal.
De la inceput ţin să precizez că poziţia dumneavoastră este nedemnă pentru un şef de stat responsabil. Imaginea despre Romănia, pe care o proiectaţi prin intermediul unor astfel de apariţii in presa internaţională, este grav deformată de obsesiile şi de interesele dumneavoastră politice, care au o miză derizorie in raport cu interesul naţional.
Dovediţi şi prin acest interviu că aveţi o mentalitate fanariotă, de "pretendent la tronul Romăniei", care-şi denigrează adversarii la "Marea Poartă", pentru a primi sau pentru a i se reconfirma "firmanul".
Romănia nu poate fi considerată un soi de "grajduri ale lui Augias" in materie de corupţie, şi nici dumneavoastră nu sunteţi Hercule, chemat să le cureţe. Pentru asta ar trebui să fiţi un exemplu de moralitate şi de cinste, de onoare. Nu este cazul! Probabil că vă inchipuiţi că acuzele care vi se aduc şi care privesc grave acte de corupţie vor fi uitate de romăni dacă asmuţiţi o Procuratură aservită dumneavoastră şi transformată intr-un fel de nouă poliţie politică, cu un comportament abuziv, in dispreţul legilor ţării şi al Constituţiei, asupra adversarilor politici.
Vă inşelaţi: problemele dumneavoastră cu justiţia, abuzurile dumneavoastră, afacerile dumneavoastră dubioase, care privesc şi spălarea de bani, şi falsul şi uzul de fals, incălcările sistematice ale Constituţiei nu vor fi uitate. Nu puteţi da la infinit lecţii altora, nu puteţi poza mereu in incoruptibil, in luptătorul cu sistemul ticăloşit cătă vreme aţi contribuit şi contribuiţi din plin la ticăloşirea lui.
Vă reamintesc in acest context că aţi fost suspendat din funcţia de şef al statului pentru reale, şi nu inventate, incălcări ale Constituţiei, şi nu, cum fals prezentaţi lucrurile in interviu, pentru că aţi condamnat comunismul, aţi "deschis" dosarele Securităţii şi aţi inceput lupta impotriva corupţiei. Nu vă puteţi ascunde in spatele avizului consultativ al Curţii Constituţionale, pe care fals il prezentaţi drept un verdict de achitare. Curtea Constituţională nu v-a judecat şi nici nu v-a achitat, cum le spuneţi dumneavoastră cititorilor francezi, pentru a prezenta intr-o lumină falsă acţiunea legitimă a celor 322 de parlamentari, pe care ii prezentaţi ca pe nişte odioşi pucişti.
Ştiţi la fel de bine ca şi cetăţenii acestei ţări că gestul dumneavoastră de a condamna comunismul este ipocrit şi oportunist, al cărui scop exclusiv este acela de a atrage electoratul anticomunist şi revanşard in tabăra dumneavoastră. Rezultatul unor astfel de acte nu este altul decăt adăncirea conflictelor din societate, legitimarea urii şi a atitudinilor revanşarde ca instrumente ale luptei politice.
Lupta impotriva corupţiei nu a inceput cu dumneavoastră. Dumneavoastră aţi transformat-o in spectacol, in show de televiziune. Mai mult, in numele luptei impotriva corupţiei, aţi acceptat incălcarea de către Procuratură şi Serviciile secrete a unor drepturi şi libertăţi fundamentate, garantate de Constituţie, pe care o incălcaţi, la răndul dumneavoastră, cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună.
Căt despre dosarele fostei Securităţi, ele au fost accesibile incă din anul 2000. Deocamdată, in afară de manipularea unor date din aceste dosare, nu s-a intămplat nimic semnificativ, in schimb, "dosariada" a dus la scăderea increderii in instituţii şi in statul de drept şi la generalizarea suspiciunii.
Faptul că la Referendum, romănii care s-au prezentat la urne nu au votat destituirea dumneavoastră nu inseamnă că faptele care vi se reproşează nu au existat. La 19 mai 2007, romănii nu v-au mandatat să vă răzbunaţi pe aceia care au fost impotriva dumneavoastră sau să distrugeţi sistemul politic romănesc, sub pretextul reformării lui. Mai mult, romănii nu v-au legitimat prin votul lor practicile dumneavoastră de a vă aroga tot mai multe prerogative executive, incălcănd astfel, a căta oară, Constituţia.
Este clară dorinţa dumneavoastră de a obţine tot mai multă putere, in detrimentul Parlamentului şi al Guvernului. Acest lucru este, din punctul meu de vedere, imoral şi periculos. Sunteţi un om care dispreţuieşte profund democraţia şi regulile ei. Ne-aţi dat suficiente dovezi in acest sens.
Aţi făcut, in interviul acordat revistei "Politique Internationale", şi afirmaţii care mă privesc direct, pe care nu mă sfiesc să le calific nu doar mincinoase, ci de-a dreptul ticăloase, ele constituindu-se in indemnuri directe şi in presiuni asupra organelor de cercetare penală, lucru care nu este o premieră in ceea ce vă priveşte.
Afirmaţia dumneavoastră că aş fi anchetat pentru "crimele comise in cadrul revoluţiei din 1989 şi al mineriadei din 1990" nu mă vizează doar pe mine, ci pe toţi aceia care, in zilele şi nopţile fierbinţi din decembrie 1989, şi-au asumat riscuri şi răspunderi pentru răsturnarea unui regim odios, antipopular şi instaurarea democraţiei in Romănia. Ea reflectă dorinţa unora dintre susţinătorii dumneavoastră de a re-scrie istoria cu măna justiţiei. Aţi nesocotit prin aceste afirmaţii realitatea, aţi murdărit sacrificiul celor care ne-au redat libertatea şi demnitatea. Şi vreţi să fiţi "preşedintele tuturor romănilor"!
De cănd sunteţi şeful statului romăn aţi reuşit să distrugeţi minimul consens naţional pe care il construisem cu greu, cu mari eforturi, aţi distrus pacea socială, opunănd categorii sociale unele altora, semănănd ura şi discordia. De cănd sunteţi şeful statului aţi oprit cursul procesului de reconciliere naţională, inlocuindu-l cu ranchiuna şi revanşa, cu răzbunarea. Aţi făcut din toţi cei care nu sunt de acord cu dumneavoastră duşmani personali, care trebuie distruşi cu orice preţ. Folosiţi pentru asta instituţii ale statului, lucru profund imoral. Vorbiţi şi spuneţi că acţionaţi in numele poporului, cănd, de fapt, un singur lucru contează: dumneavoastră şi interesele dumneavoastră. Care sunt identice cu cele ale grupului de "oligarhi de bine" care v-a inventat ca om politic şi v-a ajutat să fiţi ales in cea mai inaltă demnitate a statului romăn, pe care il dezonoraţi prin comportamentul dumneavoastră.
- Ion Iliescu