x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un nou test de rezistenţă pentru coaliţie

Un nou test de rezistenţă pentru coaliţie

de Gabriela Antoniu    |    18 Oct 2018   •   10:36
Un nou test de rezistenţă pentru coaliţie

Legea offshore, care a dus pentru prima dată la pierderea majorităţii în Camera Deputaţilor, va testa din nou unitatea PSD-ALDE în Parlament. Actul normativ nu este singurul motiv de dispută între cele două partide. Mai nou mica rebeliune a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, pe tema poluării, este văzută ca o nouă sursă de tensiuni.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că nu vede nici un motiv pentru ca legea offshore să nu intre săptămâna viitoare pe ordinea de zi de a comisiilor reunite pentru industrii, buget şi administraţie din Camera Deputaţilor.

Întrebat dacă în legea offshore se modifică punctele privind suprataxa, şi procentul până la care se merge cu deducerile, Dragnea a răspuns: "E posibil să nu, dar dacă tot avansăm vedem ce se întâmplă. Repet, la noi încă nu a ajuns niciun argument serios pentru care acele procente să fie schimbate. Va fi o decizie a Parlamentului, aşa trebuie să abordăm acest subiect de o asemenea importanţă".

Dragnea a mai spus că legea ofshore trebuie să fie în folosul poporului şi nu e de acord să se negocieze cu investitorii, aşa cum ar dori ALDE.

"Pe mine şi pe colegii mei de la PSD ne interesează ca această lege să fie în folosul naţiunii şi cred că poate să fie. Nu sunt de acord să fie negocieri cu investitorii, pentru că este o lege care nu se referă doar la aceste investiţii. Se referă şi la următoarele investiţii, din următoarele perimetre care vor fi alocate în viitor, dar trebuie o discuţie aplicată pe cifre. Din păcate, foarte mulţi dintre cei care şi-au dat cu părerea la tv sau pe holuri nu au făcut niciun fel de calcul", a precizat Dragnea.

ALDE vrea ca statul să câştige cel puţin la fel de mult ca investitorii şi vrea ca aceştia din urmă să fie invitaţi la discuţiile din Parlament. Ultimele propuneri ale PSD prevăd repartizarea veniturilor astfel: 37% pentru statul român și 47% pentru investitori, conform deputatului PSD, Iulian Iancu. Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea s-au tot întâlnit pentru a ajunge la un compromis, dar, se pare, fără rezultat. Contactat de Jurnalul, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, nu a dorit să comenteze. Anterior, el a transmis un comunicat pentru “o corectă informare a opiniei publice”, cu evoluția legislației privind regimul concesiunilor pentru activitățile de explorare și exploatare a gazelor naturale în perioada 1990 – 2018. Conform Legii petrolului şi modificărilor acesteia, redevenţele se stabilesc prin lege, într-un procent de 3,5 – 13%, funcție de mărimea zăcământului și a volumului de gaze naturale extrase din acesta. Redevența creştea odată cu volumul de gaze extras. În urma liberalizării prețului gazelor naturale, prin OUG nr. 7/2013 a fost adăugat un impozit pe venitul suplimentar rezultat în urma creșterii prețurilor la gaze care aduce, firește, profituri suplimentare considerabile. În consecință, ordonanţa stabilește un impozit pe venitul suplimentar de 60% cu posibilitatea deducerii din venitul suplimentar a redevențelor și a investițiilor, prevăzând că limita maximă a deducerilor pentru investiții nu poate depăși 30% din veniturile suplimentare.

Remanierea se mai amână

Liviu Dragnea a spus ieri că aşteaptă întoarcerea premierului Dăncilă în ţară pentru a stabili data Comitetului Executiv al PSD care va evalua miniştrii. Liderul PSD a mai spus că „sunt zero şanse” ca nici un ministru să nu fie remaniat. Între timp, au apărut zvonuri privind o eventuală înlocuire a ministrului Mediului Graţiela Gavrilescu de la ALDE din cauza procedurii de înfrigement pe calitatea aerului. Ieri, într-un răspuns pentru un site de ştiri, Gavrilescu pune punctul pe i: în cazul combaterii poluării, “eforturile noastre naționale sunt contracarate de importul masiv de mașini second-hand, din ultima perioadă”. Acest import a fost favorizat de eliminarea, în 2017, a timbrului de mediu prin Legea Dragnea.

“Discuţia în comisiile reunite de industrie şi buget trebuie să se desfăşoare cu prezenţa presei şi să fie discuţii serioase, transparente, dar discuţii aplicate”

Liviu Dragnea

 


 

×
Subiecte în articol: test coalitie legea offshore