x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primele tatonări: o tentativă de alianţă pe dreapta

Primele tatonări: o tentativă de alianţă pe dreapta

de Marius Gîrlașiu    |    15 Dec 2016   •   16:40
Primele tatonări: o tentativă de alianţă pe dreapta

Preşedintele Klaus Iohannis a purtat ieri prima rundă de consultări pentru formarea Guvernului, însă liderii PSD şi cei ai ALDE şi-au ţinut promisiunea şi nu i-au călcat pragul. În absenţa lui Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu, negocierile preliminare de la Cotroceni s-au transformat în discuţii informale despre redresarea PNL şi o posibilă alianţă anti-PSD a forţelor de dreapta.

 

La ora 10 dimineaţa, când Liviu Dragnea ar fi trebuit să intre pe poarta Cotroceniului, nici ţipenie de pesedist n-a păşit în Palatul lui Iohannis. Aşa că negocierile au început oficial abia la ora 11, cu noua conducere liberală, în frunte cu preşedintele interimar Raluca Turcan, secretarul general Marian Petrache şi fostul şef de campanie, Gheorghe Falcă. La intrarea în sală, Iohannis i-a salutat pe liberali şi i-a felicitat pe noii lideri, Turcan şi Petrache, pentru “izbânda” din BPN. "Felicitări pentru alegere", le-a spus Iohannis, fără a face alte comentarii de faţă cu presa. După consultări, Raluca Turcan a declarat că Dacian Cioloş rămâne “prima opţiune” a partidului, dar PNL este “realist” după scorul catastrofal de 20% la parlamentare. ”Dacă vom ajunge în situaţia de a propune premier, bineînţeles că Cioloş va fi prima opţiune, dar suntem oameni realişti şi am ajunge să propunem premierul dacă s-ar face o coaliţie de dreapta, deci trebuie să fie o persoană care să poată strânge partidele de dreapta”, a spus şefa PNL. Turcan a recunoscut şi că în spatele uşilor închise a dat raportul pentru dezastrul din partid, explicându-i lui Iohannis “ce nu a mers” bine în campanie.

Evident că am prezentat ceea ce credem noi că nu a funcţionat, dar în primul rând am exprimat dorinţa de relansare şi redresare a PNL. Nu suntem în măsura de a face o propunere de premier, aşteptăm rezultate consultărilor.

 

USR, tot cu Cioloş

După liberali, a venit rândul delegaţiei USR, condusă de Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea. “Am transmis foarte ferm că USR nu va vota un Guvern format în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru România ca Guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal”, a spus Nicuşor Dan. Liderul USR a ţinut să precizeze că preşedintele l-a felicitat pentru intrarea în Parlament, iar partidul său mizează în continuare pe Dacian Cioloş, “o variantă prea puţin posibilă”. Au urmat liderii UDMR, care au asigurat că nu caută “fotolii ministeriale şi funcţii”. Kelemen Hunor a recunoscut totuşi că l-a sunat pe Liviu Dragnea şi l-a felicitat pentru victorie, însă a spus că legea care îi interzice şefului PSD să fie premier din cauza condamnării “trebuie respectată şi nu poate fi ocolită de nimeni”.

 

Traian Băsescu s-a întors aseară după doi ani la Palatul Cotroceni, în postura de oaspete. "Pe vremea mea se putea doarmi în fotolii. Acum e mai auster, mai nemţesc", s-a hlizit liderul PMP înainte de consultări. "Acum treaba e... E mai puţin confortabil", i-a răspuns Iohannis. “Vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD, ori la guvernare, ori în opoziţie. Dacă se va face (coaliţia - n.r.), noi o vom susţine. Sunt cel mai bun premier pe care îl poate avea dreapta”, a spus Băsescu după “tatonări”.

 

 

×