x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu, dezinteresat de regulile democraţiei

Ungureanu, dezinteresat de regulile democraţiei

de Gabriela Antoniu    |    05 Mar 2012   •   21:00
Ungureanu, dezinteresat de regulile democraţiei

Premierul Mihai Razvan Ungureanu pare sa mimeze preocuparea privind dialogul cu opozitia si ingrijorarea ca Parlamentul, puterea legislativa a tarii, nu functioneaza in conditiile grevei parlamentare a USL. Desi li­derul deputatilor PDL, Mircea Toa­der anunta la 1 martie ca premierul Ungureanu va trimite o invitatie la dialog partidelor din opozitie pentru deblocarea activitatii Parlamentului, acest lucru nu s-a intamplat. Insusi premierul Ungureanu a sustinut ca este de datoria sa sa discute cu opozitia, pentru ca aceasta sa revina in Parlament. "E o datorie a premierului de a discuta cu opozitia. Sunt dispus sa fac asa ceva. Mi se pare normal intr-o democratie ca jumatatea goala a salii Parlamentului sa fie ocupata, cu atat mai mult cu cat vor urma proiecte legislative foarte serioase, care au nevoie de dezbatere", a declarat premierul Ungu­reanu, vineri seara, la Iasi. Mai mult, el a sustinut ca "avem nevoie de vocea critica si de ochi care sa citeasca din perspectiva partidelor din care fac parte textele pe care le supunem spre aprobare. Nu sunt doar avocatul unui asemenea dialog, ci e important ca el sa se si produca". Seful Executivului a mai spus ca discutiile cu reprezentantii opozitiei vor avea loc cel mai probabil in aceasta saptamana, fara a preciza insa ziua in care acestea vor avea loc. De la declaratiile premierului au trecut patru zile, iar copresedintele USL, Victor Ponta, a declarat ieri ca Ungureanu nu i-a adresat nici o invitatie la dialog. "Nu, nici nu mi-a scris, nici nu m-a sunat, nu exista nici un fel de contact in acest sens. Oricum, eu imi continuu astazi relatia epistolara cu premierul Ungureanu, pentru ca vad ca altfel e mai complicat", a declarat ieri Ponta.

Atat el, cat si ceilalti doi lideri ai USL, Crin Antonescu si Daniel Constantin, au anuntat ca nu refuza o invitatie la dialog din partea premierului Ungureanu. "Mi se parea normal ca unui premier nou si preocupat de regulile democratiei si de rolul Parlamentului sa-i fie prima grija asta. Cand sunt investit fara audieri legale in comisii, cu o jumatate de sala goala, cand am din prima zi a mandatului o greva parlamentara a opozitiei, ar fi trebuit ca dialogul pe acest subiect sa-i fie prima preocupare. Deplang intarzierea cu care acest lucru are loc, ceea ce nu inseamna ca refuz vreun dialog", a spus Antonescu.

USL nu renunta la protestul parlamentar
Pe de alta parte, Victor Ponta a anuntat ca va propune USL conti­nuarea protestului parlamentar al opozitiei. El a spus ca greva opozitiei va fi oprita, prin exceptie, doar la dezbaterea si votul in Parlament asupra proiectului de lege sau memorandumului prin care Romania ratifica Tratatul de guvernanta fiscala adoptat in cadrul Uniunii Europene. Ponta a spus ca protestul opozitiei va continua pana la satisfacerea celor patru conditii cerute de USL: renuntarea de catre Guvern la asumarea raspunderii si la legiferarea prin ordonante de urgenta, un angajament public din partea puterii ca va recunoaste Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin motiune de cenzura, inlocuirea de la conducerea Camerei Deputatilor a Robertei Anastase, acuzata de fraudarea votului la legea pensiilor si rediscutarea modificarii abuzive a Regulamentului, care "a recunoscut in Parlament un partid care nu a candidat niciodata", respectiv UNPR.

Indemnizatiile de parlamentar, donate
Parlamentarii social-democrati, aflati in protest parlamentar, trebuie sa aduca la partid dovada ca si-au donat indemnizatia cuvenita de la Parlament. Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, a spus ca parlamentarii PSD trebuie sa faca, intr-o saptamana, dovada scrisa, pe care s-o depuna la partid, a faptului ca si-au donat indemnizatia. Si vicepre­se­dintele PNL Mihai Voicu a a anun­tat ieri ca parlamentarii liberali isi vor dona indemnizatiile pe care le vor primi in cursul zilei.

Copresedintele USL Crin Antonescu a declarat ieri ca va dona indemnizatia sa de parlamentar unei fundatii care se ocupa de copiii orfani. El a precizat ca in cazul parlamentarilor cu situatii speciale problemele se vor rezolva cu ajutorul partidului si a subliniat ca principiul care ramane valabil este ca indemnizatiile se doneaza. Antonescu a aratat ca nu va cere liste prin care parlamentarii PNL sa faca dovada donatiilor lor, aratand ca are incredere in acestia.

Anastase taie in stanga si in dreapta
Presedintele Camerei Deputa­ti­lor, Roberta Anastase, a anuntat ieri ca le va taia diurnele de sedinta tutu­ror parlamentarilor care au lipsit, in­di­fe­rent daca sunt de la opozitie sau de la putere. "Se aplica aceste taieri (ale diurnelor – n.r.) tuturor celor care au lipsit. Nu vorbim despre grupuri politice, ci vorbim despre acei parlamentari care au lipsit (...) Nu se fac discriminari intre parlamentari. Toti acei parlamentari care au lipsit vor avea diurnele taiate", a precizat Roberta Anastase. Ea a explicat ca si in cazul in care absentele vor fi motivate, aceste motivatii vor fi verificate. "Am rezerve sa cred ca vreun grup parlamentar va incerca sa-i motiveze pe cei care au absentat, cu exceptia cazurilor me­dicale", a afirmat Anastase. Ea a mai spus ca se considera ca un deputat dintr-o comisie lipseste atunci cand comisia este convocata si nu se prezinta la sedinta si cand este program de comisii. Secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheor­ghe Barbu, a declarat ca suma de bani care rezulta dupa taierile diurnelor parlamentarilor care au lipsit ramane ca economii in bugetul Camerei la capitolul bunuri si servicii. Barbu a spus ca nu exista inca un calcul defi­nitiv al acestor bani.

Si presedintele Senatului, Vasile Blaga, a anuntat ieri ca isi vor putea primi indemnizatia si diurna numai senatorii care au semnat lista de prezenta si au participat la sedintele de plen sau la comisiile permanente de specialitate, precum si senatorii care au absentat motivat.

Ponta ii cere lui Ungureanu sa il demita pe Blejnar
Copresedintele USL, Victor Ponta, a anuntat ieri ca ii va trimite premierului Mihai Razvan Ungureanu o scrisoare in care ii cere demiterea sefului ANAF, Sorin Blejnar, pe care il acuza ca a folosit cu scop politic institutia pe care o conduce. Ponta a spus ca ii trimite premierului si documentele primite de la Agentia Nationala de Integritate, care demonstreaza ca nu a avut nici un avantaj necuvenit din activitatea de pilot de raliuri. "Ii voi spune premierului ca are in subordine un functionar care a comis abuzuri si pe care cred ca domnul Ungureanu, daca doreste cu adevarat si are pu­terea, va trebui sa il schimbe", a afirmat presedintele PSD. Ponta a precizat, raspunzand unei intrebari, ca nu ii va solicita lui Sorin Blejnar despagubiri in procesul pe care il va intenta impotriva sefului ANAF. "Eu nu ii cer nimic lui Blejnar, ci ii cer premierului Ungureanu, care nu a fost implicat in tot felul de matra­pazlacuri ale acestuia, pentru ca Blejnar a fost acoperit de Boc, a fost acoperit de Udrea. Premierul Ungureanu are ocazia sa demonstreze ca intr-adevar s-a schimbat ceva", a mai spus Ponta. Anul trecut in noiembrie, Blejnar a declarat ca "domnul Ponta, atat direct, cat si indirect, a beneficiat de sponsorizarea activitatii sau hobbyului pe care dumnealui il are referitor la pilotaj. Si-a luat asa de vreo 10 mi­liarde de lei vechi, vreo 300 de mii de dolari, in trei ani de zile a beneficiat de masini platite de la domnul Robert Negoita, de la domnul Umbrarescu, iaca de la domnul Vintu". Potrivit sefului Fiscului, acest club de raliuri al lui Ponta este, de fapt, un SRL care apartine pilotului de curse al acestuia, Edwin Keleti.

×