x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu, in SUA / Deal diplomatic, Washington - Bucuresti

Ungureanu, in SUA / Deal diplomatic, Washington - Bucuresti

de Mihaela Biliovschi    |    30 Mar 2006   •   00:00
Ungureanu, in SUA / Deal diplomatic, Washington  -  Bucuresti
Corespondenta din Washington
Deblocarea procesului de vize Waiver, asigurarea ca Acordul privind bazele SUA va fi pus in practica doar in urma consultarilor si coordonarii mutuale si mai multa implicare in rezolvarea cazului Teo Peter sunt promisiunile transmise de la Washington in cadrul intalnirii dintre ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si secretarul american de stat, Condoleezza Rice.

CAZ SENSIBIL. Rice si Ungureanu au vorbit "cu cartile pe fata" despre tragedia familiei fostului muzician roman Teo Peter. In momentul de fata, familia Peter a fost pusa in legatura cu o casa de avocatura americana, prin intermediul ambasadelor. Urmeaza sa fie parcurse doua cai. Prima este procedura administrativa, care este si garantata. A doua este pe cale civila, situatie in care tot familia lui Teo Peter il va actiona in instanta americana pe Christopher Van Goethem, puscasul marin care a produs accidentul fatal lui Peter. Ungureanu a precizat ca initiativa autoritatilor romane vine abia acum, pentru ca s-a asteptat mai intai verdictul tribunalului militar american. Sansele ca Van Goethem sa fie si acuzat de uciderea romanului sunt minime, conform legilor americane. Sperantele s-ar putea indrepta doar in incercarea de a acoperi prejudiciul moral prin factorul financiar si, cu noii avocati pe care-i are familia lui Peter, sansele sunt foarte mari.

RATIFICAREA. Dupa un elogios "Thank you Romania", Rice a dorit sa afle in ce faza se afla procesul de ratificare a Acordului de Acces, care va permite, probabil din vara lui 2007, prezenta trupelor militare americane pe teritoriul Romaniei. Condoleezza Rice a subliniat, pentru a doua oara de la semnarea Acordului, ca utilizarea facilitatilor militare romanesti de catre trupele americane se va face in consultare si cooperare cu autoritatile romanesti.

×
Subiecte în articol: politic