Senatorii PD-L i-au cerut lui Emil Boc să le spună dacă "vor fi desfiinţaţi", ca urmare a referendumului pentru Parlament unicameral. Emil Boc a dat asigurări că nu există şanse pentru adoptarea în Parlament a noii Constituţii. PD-L a refuzat în Parlament să îşi asume un proiect de lege pentru desfiinţarea Senatului.
După ce a fost adoptat cu largă majoritate referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari şi pentru trecerea la Parlament unicameral, desfăşurat, cum se ştie, în ziua alegerilor prezidenţiale, la iniţiativa lui Traian Băsescu, PD-L nu dă semne că ar depune eforturi pentru a concretiza rezultatul referendumului într-o revizuire a Constituţiei. Oficial, liderii partidului susţin că promovează cu tărie reforma Parlamentului, şi au depus, încă din 21 decembrie, la secretariatul Camerei Deputaţilor, un proiect de înfiinţare a unei comisii speciale pentru revizuirea Constituţiei, care să fie formată din 21 de membri, reprezentanţi ai partidelor, Preşedinţiei şi Avocatului Poporului.
Proiectul grupurilor parlamentare ale PD-L a fost însă respins de membrii PSD, PNL şi UDMR din Birourile Parlamentare ale Camerei şi Senatului, care au considerat că revizuirea Constituţiei este o procedură amplă, care trebuie analizată şi de comisiile juridice, şi de specialişti în Dreptul Constituţional. Însă, aşa cum se arată în stenograma şedinţei comune a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 21 decembrie, chiar reprezentanţii PD-L au marşat la tergiversarea proiectului de înfiinţare a comisiei, care a fost amânat pentru o dată neclară, undeva la finalul lunii martie.
PD-L REFUZĂ SĂ-ŞI ASUME LEGEA
Concret, Adrian Năstase a propus în cadrul şedinţei ca, pentru simplificarea procedurilor, PD-L să îşi asume revizuirea Constituţiei printr-un proiect de lege care să prevadă desfiinţarea Senatului şi reducerea numărului de parlamentari la 300, conform cu rezultatul referendumului de la alegerile prezidenţiale. "Cred că este important să stabilim dacă este vorba de un demers al PD-L-ului, atunci PD-L-ul trebuie să vină cu un proiect de revizuire a Constituţiei şi nu mai avem nevoie de comisie specială şi intrăm direct la vot. Şi vedem dacă propunerea respectivă obţine două treimi în fiecare Cameră şi se merge cu legea respectivă mai departe sau dacă este vorba de o propunere agreată, o propunere care vine în urma unei consultări din partea liderilor grupurilor parlamentare, şi atunci se realizează Comisia comună pentru revizuirea Constituţiei", a propus vicepreşedintele Camerei, Adrian Năstase.
Replica venită din partea reprezentanţilor PD-L a fost una interesantă, şi anume aceea că democrat-liberalii refuză calea mai simplă a promovării unui proiect de lege, şi că nu doresc să îşi asume singuri revizuirea Constituţiei, variantă calificată de secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, drept "deplasată". "Noi am procedat regulamentar, chiar dacă subiectul este de mare importanţă, cred că era momentul să discutăm despre această revizuire. Ne-am bazat, sigur, şi pe rezultatul referendumului care obligă, până la urmă, Parlamentul să reuşească să respecte ceea ce a hotărât electoratul, dar, ca să răspund şi domnului Verestóy, nu ne putem retrage propunerea noastră. Poate să meargă la Comisia juridică, acolo fiecare partid are reprezentanţii săi, suntem de acord să se modifice în aşa fel încât să poată să îmbrace complet toate solicitările colegilor noştri. Este un punct de plecare, şi de aici putem ajunge în mod special. Ceea ce spune domnul Năstase, adică noi propunem comisia, noi propunem şi Constituţia, mi se pare puţin deplasat", a spus Mircea Toader.
SENATORII PD-L VOR SĂ ŞTIE CE SE VA ÎNTÂMPLA CU EI
Faptul că democrat-liberalii încearcă să amâne revizuirea Constituţiei are explicaţii pragmatice: PD-L nu are voturi suficiente pentru a trece prin Parlament un asemenea proiect, căruia i se opun PSD, PNL şi chiar şi UDMR, şi, în plus, chiar senatorii PD-L nu agreează ideea de a vota pentru desfiinţarea propriilor locuri de muncă. La ultima întâlnire a senatorilor PD-L cu premierul Emil Boc, desfăşurată la începutul dezbaterilor pe legea bugetului, mai mulţi parlamentari democrat-liberali i-au cerut liderului partidului să le spună ce se va întâmpla cu ei, având în vedere că, potrivit referendumului de revizuire a Constituţiei, Camera Superioară ar urma să fie desfiinţată. Profitând de faptul că aproape toată lumea era supărată, deoarece premierul ceruse să nu depună amendamente la legea bugetului pentru că nu sunt bani, senatorii au bătut apropouri destul de lipsite de subtilitate. "Păi nu mai cerem bani, că oricum pe noi ne desfiinţează", a spus senatorul de Prahova George Severin. Conform unor surse participante la şedinţă, senatorul Severin i-a cerut lui Emil Boc să spună ce se va întâmpla cu Senatul, spunând că "el vrea să ştie dacă e cazul să îşi facă dosar de pensionare sau nu", argumentând că a cheltuit mulţi bani în campania electorală şi trebuie să-şi facă socotelile în eventualitatea în care va fi desfiinţată instituţia în care activează. Surse participante la şedinţa democrat-liberalilor au declarat pentru Jurnalul Naţional că Emil Boc a încercat să îi liniştească pe senatori, dându-le de înţeles că există şanse minime pentru ca referendumul din decembrie să fie pus în practică, având în vedere că pentru revizuirea Constituţiei este nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor, or, în condiţiile în care PSD şi PNL s-au declarat împotriva Parlamentului unicameral, PD-L nu crede că va reuşi să îşi promoveze proiectul de revizuire. "Să vedem ce va fi, facem comisia constituţională, va intra proiectul în dezbatere, oricum avem nevoie de două treimi din voturi în Parlament şi nu avem aceste voturi", le-a spus Emil Boc senatorilor îngrijoraţi că îşi vor pierde posturile. Sursele citate susţin că preşedintele PD-L a ţinut să le dea de înţeles senatorilor săi că şi la alegerile din 2012 se va merge pe formula Parlamentului bicameral, deci Senatul nu va dispărea până în 2016. "Oricum, toţi veţi avea locurile asigurate în orice situaţie", ar fi spus Boc în cadrul şedinţei.
BOC ŞI "PROIECTUL ESENŢIAL"
După ce aceste informaţii au fost publicate în ediţia online de vineri a Jurnalului Naţional, Emil Boc ne-a trimis un drept la replică, în care precizează că "primul-ministru şi preşedintele PD-L, Emil Boc, s-a pronunţat public pentru susţinerea Parlamentului unicameral şi pentru respectarea voinţei românilor exprimată în cadrul referendumului organizat la 22 noiembrie 2009". "Afirmaţiile atribuite premierului Emil Boc în cadrul articolului cu titlul «Nici Boc nu crede în Parlamentul unicameral» nu sunt adevărate şi reprezintă o diversiune. Resping orice încercare de otrăvire a dezbaterii publice prin ştiri pe surse şi de compromitere a acestui proiect politic esenţial pentru reformarea Parlamentului", afirmă premierul Emil Boc.
Citește pe Antena3.ro