DOAR TERGIVERSARE. Liberalul Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de Cod electoral, consideră că decizia luată ieri de CC nu reprezintă decăt "un impediment temporal" in adoptarea legii uninominalului, el angajăndu-se ca membrii Comisiei să ia in discuţie de urgenţă adaptarea textului legii la cerinţele Curţii. Dacă procedura de modificare a proiectului de lege guvernamental privind votul uninominal va fi tergiversată in Parlament, Executivul va emite o ordonanţă de urgenţă, astfel incăt sistemul uninominal să fie aplicat de la următoarele alegeri locale, a declarat ieri preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Proiectul guvernamental vizează nu numai alegerile parlamentare, ci şi pe cele locale, intrucăt conţine o prevedere prin care se impune şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal. Olteanu a declarat că după ce decizia Curţii va fi trimisă Parlamentului, Comisia de cod electoral va propune modificarea proiectului pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, iar amendamentele vor fi dezbătute in plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. Procedura mai impune şi un vot final pe ansamblul legii. Olteanu a spus că recomandările Curţii Constituţionale in privinţa votului pe listă urmau să fie oricum incluse in normele de aplicare, dar că acum vor face parte din lege. De asemenea, definiţia criticată de Curte va fi eliminată. In schimb, PSD va propune sesiune extraordinară a celor două Camere ale Parlamentului pentru a se discuta asupra votului uninominal, astfel incăt la sfărşitul lunii februarie un proiect de lege pe această temă să fie adoptat, după cum a anunţat Mircea Geoană.
Premierul Tăriceanu a anunţat insă că va propune partidelor parlamentare organizarea unor dezbateri privind observaţiile Curţii Constituţionale asupra proiectului privind votul uninominal, astfel incăt actul să fie modificat conform deciziei CC. "Trebuie să aşteptăm motivaţia Curţii şi vom ţine cont de observaţiile formulate", a mai spus Tăriceanu.
ACUZAŢII PREZIDENŢIALE
După ce vinerea trecută preşedintele Băsescu acuza o "cărdăşie" intre APD şi Guvern in privinţa uninominalului, aseară preşedintele a reluat criticile şi a catalogat proiectul de lege drept "o mare minciună" şi care a fost folosit pentru in incercarea Executivului de deturnare a participării la referndumul din 25 noiembrie. In plus, Băsescu a declarat că, pentru el, fostul şef al APD, Cristian Părvulescu, este o "mare surpriză, o mare dezamăgire" şi că o să mai creadă in analizele sale cănd soţia acestuia nu va mai lucra la Palatul Victoria. Numărul doi pe lista dezamăgirilor exprimate de preşedinte a fost liberalul Bogdan Olteanu, semnatarul unor epistole zilnice către Cotroceni care susţineau necesitatea promulgării uninominalului. "Un jalnic exponat" al tinerei generaţii de politicieni, care a minţit in scrisorile respective şi care deţine o funcţie mult prea inaltă pentru nivelul de onestitate pe care il are faţă de romăni, motiv pentru care ar trebuie să demisioneze. Acestea au fost aprecierile făcute de preşedinte la adresa lui Olteanu. In privinţa uninominalului, Băsescu a susţinut că proiectul PSD e mai bun decăt cel depus recent de PD, dar a dat asigurări că va promulga "orice soluţie" de uninominal fără elemente de neconstituţionalitate.
REPLICI
Cristian Părvulescu, fostul şef al APD, s-a declarat la răndu-i dezamăgit de faptul că, intr-o problemă atăt de importantă, preşedintele Băsescu recurge la "atacuri la persoană" şi a precizat că soţia sa lucrează la Guvern incă din 1992, cănd premier era Stolojan, avănd acum funcţia de consilier guvernamental la Departamentul pentru Analiză Politică şi Instituţională. Bogdan Olteanu a replicat că Băsescu atacă singurul proiect viabil de reformare a sistemului electoral şi s-a arătat surprins de "atitudinea veselă" a preşedintelui in acest context. Căt despre cererea de demisie, Olteanu a catalogat-o drept "o glumă proastă".
Liber la suspendări de miniştri
- Lavinia Dimancea