x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UNPR se agaţă de PDL

UNPR se agaţă de PDL

de Adriana Duţulescu    |    19 Ian 2011   •   15:45

După ce consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat marţi, într-un interviu, că PDL ar putea face o alianţă la guvernare cu partidul lui Dan Diaconescu, UNPR-ul lui Gabriel Oprea dă semne că îi e teamă că va rămâne pe dinafară, fiind de altfel şi pe dinafara sondajelor de opinie.

"Ştiţi foarte bine cum se fac majorităţile: preşedintele cheamă partidele care au intrat în Parlament la consultări, el are dreptul să nominalizeze un candidat la funcţia de premier, iar candidatul respectiv îşi caută o majoritate. Dacă în majoritatea asta se va nimeri şi PDL şi Partidul Poporului, este o realitate pe care va trebui să o acceptăm. Dacă PDL nu va vrea să facă în nici un caz o majoritate cu PP, probabil că nu va fi majoritate", a declarat Lăzăroiu la RFI.

Tot la RFI a reacţionat ieri preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, care a explicat că mediul politic nu a fost "deosebit de prielnic" pentru Uniune şi a sugerat că formaţiunea ar prefera să meargă în alegeri într-o alianţă decât singură.

"UNPR este o formaţiune la început. Mediul politic, afectat de criza economică, nu a fost deosebit de prielnic pentru UNPR din această perspectivă, dar, pe de altă parte, determinarea noastră şi faptul că am reuşit să stabilizăm organizaţii în toate judeţele ţării, cu aproape 200.000 de membri înregistraţi, ne încurajează în ceea ce priveşte încrederea pe care populaţia ne-o poate acorda", spune preşedintele de onoare al UNPR la RFI.

Întrebat dacă "UNPR va merge singură la următoarele alegeri sau pe mâna unei alianţe", Diaconescu a replicat: "UNPR-ul, aşa cum şi-a propus să sprijine stabilitatea României, în mod categoric, într-o formulă de cooperare politică ar fi mult mai funcţional ca şi partid, pe acest palier", declară el.

Cristian Diaconescu nu exclude nici o alianţă pentru UNPR. "Sigur că nu excludem nici un fel de politici de alianţe, dar în orice caz cred că este necesar şi util ca o astfel de politică să se facă în sensul de a fi sincer faţă de cetăţeni şi mai ales de a oferi perspective pe perioade medii şi lungi, tocmai pentru ca efectele unor măsuri de austeritate luate la un moment dat să fie contrabalansate printr-un program de dezvoltare, pe care societatea l-ar înţelege şi l-ar accepta", explică el.

De altfel, senatorul vede ca benefică acţiunea de concentrare atât a formaţiunilorputerii, cât şi a celor din opoziţie. "Cred că acest proces de aglutinare a puterii şi a opoziţiei, de constituire a două structuri puternice, faţă în faţă, pentru alegerile din 2012 ar fi un proces interesant şi necesar, pentru că ar clarifica  mai bine şi mesajele şi ar prezenta populaţiei două alternative cât se poate de coerente. Deci cred că dacă de partea opoziţiei acest proces poate avea şi efecte benefice, în primul rând pentru sănătatea democratică a societăţii şi de partea puterii un astfel de demers poate fi dus la bun sfârşit", a opinat Cristian Diaconescu.

×
Subiecte în articol: unpr