x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL depune mâine prima moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu

USL depune mâine prima moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu

17 Apr 2012   •   05:33
USL depune mâine prima moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu

La doua luni si o saptamana de la investirea Cabinetului, USL depune motiunea de cenzura care ar putea sa dea jos Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu. Ponta a anuntat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca motiunea va fi depusa maine, 18 aprilie.

"Motiunea va avea trei teme principale, de critica a activitatii actuale a Guvernului Ungureanu si de reliefare a modului poltiic in careUSL priveste aceste subiecte importante: procedura si acest fenomen de instrainare rapida a ultimelor resurse aflate in mana Guvernului Romaniei, modul in care banii publici au fost utilizati si modul in care Guvernul Ungureanu a incalcat principiul constitutional al autonomiei universitare si a infiintat o facultate pe un criteriu etnic, pentru a ramane in continuare la guvernare, cu spirjinul celor de la UDMR", a spus Ponta dupa sedinta conducerii USL.

Liderul PSD a precizat ca, in aceasta dupa-amiaza, el si Crin Antonescu se vor intalni cu grupurile parlamentare ale USL de la Senat, iar maine, la ora 9.00, se vor intalni cu grupurile de la Camera.

Citeste si Sever Voinescu: Asteptam relaxati si cu incredere aceasta motiune de cenzura

Aceasta prima motiune de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu este centrata pe situatia UMF Targu Mures. Motiunea de cenzura ar urma sa fie si prima actiune parlamentara a opozitiei in actuala sesiune legislativa, care a inceput la 1 februarie, data de la care parlamentarii USL sunt in greva parlamentara.

Liderii USL au anuntat, in 1 aprilie, ca vor depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, imediat dupa Pasti. Temele enuntate de Victor Ponta atunci pentru motiunea de cenzura erau: infiintarea unei facultati in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, care presupune, in opinia opozitiei, "cedarea premierului Ungureanu in fata UDMR", precum si "cedarea in fata intereselor straine de a vinde ce a mai ramas din resurse" si "cedarea in fata dorintei baronilor care inca au ramas la PDL", cu referire la Hotararea de Guvern prin care se acorda bani primariilor.

Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea, mai prevede legea fundamentala.

Prin urmare, daca opozitia are suficiente semnaturi pentru depunerea motiunii de cenzura, adoptarea acesteia este, potrivit calculelor, aproape imposibila, avand in vedere si faptul ca parlamentarii puterii ar putea sa nu participe la vot.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare voturile favorabile ale majoritatii senatorilor si deputatilor, adica a 231 de parlamentari, avand in vedere ca in prezent sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate.

Insa opozitia cumuleaza in cele doua Camere 212 parlamentari: 66 de senatori si 146 de deputati.

Coalitia guvernamentala, formata din PDL, UDMR, UNPR si deputatii minoritatilor nationale, are in total 237 de parlamentari: 66 de senatori (inclusiv Radu F. Alexandru, numit membru CNA dar care nu a demisionat inca din Senat) si 171 de deputati (inclusiv Marian Sarbu, care a fost numit presedinte al CSSPP, dar care nu a demisionat inca din Camera).

Exista si noua deputati, inclusiv Mihail Boldea, aflat in arest preventiv, si doi senatori neafiliati. Chiar daca acesti parlamentari independenti ar vota in favoarea motiunii de cenzura, opozitia nu ar putea - dupa cum arata calculele in prezent - sa adune voturile necesare pentru adoptarea motiunii de cenzura.

Reprezentantii USL au sustinut in mai multe randuri ca ar putea ca in scurt timp, prin noi plecari din partidele de la putere, sa isi asigure majoritatea in ambele Camere ale Parlamentului. Deocamdata insa, coalitia dispune de majoritate, chiar daca fragila, iar pentru a se asigura ca nimeni nu tradeaza la votul motiunii de cenzura - care este secret, exprimat cu bile - va impune probabil propriilor parlamentari sa nu participe la vot.

×