x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL forţează mâna Puterii pentru anticipate

USL forţează mâna Puterii pentru anticipate

de Gabriela Antoniu    |    26 Ian 2012   •   21:00
USL forţează mâna Puterii pentru anticipate

Camera Deputatilor si Senatul au fost convocate de miercuri, 1 februa­rie, in sesiune parlamentara ordinara. Pana atunci, opozitia cauta solutii pentru a ajunge la alegeri anticipate, dupa ce puterea a refuzat solicitarile USL privind demisia presedintelui Basescu, a Guvernului, in frunte cu premierul Boc, si a Parlamentului. In aceste conditii, USL ia in calcul fie demisia in bloc a parlamentarilor sai, fie blocarea lucrarilor Parlamentului. Pana in prezent, mai multi parlamentari PNL si-au scris demisiile si le-au incredintat presedintelui partidului, Crin Antonescu fara a le depune insa si la forul legislativ.

Greva din 1 februarie
Pana la luarea unei decizii formale de catre conducerea USL, voci din cadrul Uniunii marseaza mai mult pe ideea blocarii activitatii Parlamentului. Senatorul PSD de Suceava Gavril Mirza a declarat ieri ca de la 1 februarie parlamentarii USL intra in greva, ceea ce presupune ca nici nu vor fi platiti, iar in perioada urma­toare vor stabili strategii care sa conduca la declansarea de alegeri parlamentare anticipate. El a spus ca una dintre caile de a ajunge la alegeri anticipate este suspendarea activitatii Parlamentului. Potrivit parlamentarului social-democrat, dupa de­mi­sia lui Iulian Urban din PDL, raportul putere-opozitie in Senat este la ega­litate si crede ca, daca vor mai de­misiona si alti senatori ai puterii, atunci, prin demisia din Senat a ma­joritatii senatorilor, activitatea acestei Camere a Parlamentului va fi suspendata.

El considera ca, daca o Camera a Parlamentului are activitatea suspendata, se suspenda in fapt activitatea intregului Parlament, ceea poate duce la declansarea de alegeri anticipate. Senatorul Gavril Mirza a spus ca este nevoie de alegeri anti­cipate, intrucat in prezent 'exista o putere, fara putere' si totul in tara este la voia intamplarii.

Demisie cu efecte 'aberante'
Si senatorul PNL Mircea Diaconu a declarat ca opozitia cauta solutii pentru a bloca lucrarile Parlamentului. 'S-a analizat efectul dupa regulament, si iesirea noastra din Parlament ar fi un dezastru. Regulamentele spun ca parlamentele functioneaza cu numarul parlamentarilor existenti. La start eram 471, acum suntem cu vreo sapte mai putini, pentru ca unul a murit si nu s-au facut alegeri, altii si-au dat demisiile, in fine, suntem mai putini. Acel numar este valabil, deci, daca, teoretic, Parlamentul scade pana la 25 de oameni, raman 25 de oameni in Parlament si institutia functioneaza cu jumatate plus unu.

Deci trebuie 13 oameni si Parlamentul functio­neaza pentru ca are majoritatea prezenta, nu are nici un rost sa faca alegeri anticipate pe colegiile noastre, nu are nici un sens, pentru ca ei ar controla in clipa aceea absolut totul', a declarat Diaconu.

Potrivit senatorului PNL, intr-o astfel de situatie apar tot felul de consecinte aberante, prin­tre care si aceea ca puterea va putea schimba Constitutia cu votul unui numar foarte mic de parlamentari.

'E absurd, asa este legislatia, iar noi am fi cei mai mari fraieri daca ne-am da demisia. Insa vom face ace­lasi lucru, pentru ca a-ti da demisia in bloc nu era si nu este un scop, este un mijloc catre alegeri anticipate. Ne intereseaza un singur lucru: alegeri anticipate, celelalte – demisia Guvernului si a presedintelui – sunt adiacente, decurg din alegeri', a afirmat senatorul liberal. El a spus ca opozitia va incerca sa blocheze cvorumul de lucru din Parlament: isi va mentine senatorii si deputatii, dar acestia vor renunta la indemnizatii si la alte facilitati.

'Vom reusi, probabil, pentru ca ne tot gandim, sa gasim solutia blocarii lucrarilor Parlamentului, ramanand insa acolo nu ca prezenta fizica, ci ca si scaune, ca sa spun asa. Noi vom fi acolo pentru ca ei sa nu poata activa aceasta chichita procedurala. Deci suntem in Parlament, dar nu suntem fizic, si atunci vom bloca cvorumurile tot timpul, peste tot: si in comisii, si in birourile permanente, si in plen. Neputand lucra, dupa un interval pe care nu il stiu in clipa asta, probabil o sa le iasa limba de-un cot, o sa fie dezastru. Va fi un factor de presiune. Bineinteles, pro­babil vom renunta la indemnizatii, la masini, la lucruri de tipul asta, pastrand doar calitatea de membru', a precizat Mircea Diaconu.

O opinie similara senatorului PNL are si deputatul PSD Horia Grama, caruia i se pare 'cam ridicol si aberant' sa demisioneze opozitia. 'Personal, cred ca pentru Basescu si coalitia de la guvernare n-ar fi bucurie mai mare decat sa scape de noi in Parlament, pentru ca atunci pot face chiar tot ce vor', a declarat ieri Grama, citat de Mediafax.

'Un cadou' pentru Basescu si Boc
Deputatul PSD a amintit ca opo­zitia a reusit sa impiedice in Parlament adoptarea unor legi 'aberante'. 'Ganditi-va ce s-ar intampla daca nu ar mai fi nimeni in Parlament sa se opuna, cat de repede ar trece pe banda rulanta aceste aberatii. Ar fi o mare, mare greseala! Am cadea intr-o mare capcana daca ne-am da demisia. Cred ca nu am putea face un cadou mai mare lui Traian Ba­ses­cu si Guvernului', a spus Grama. In opinia sa, varianta demisiei ar putea fi luata in discutie doar in conditiile in care s-ar retrage toti parlamentarii, adica si cei de la putere, si astfel s-ar organiza alegeri anticipate.

Ponta: acord putere – opozitie pentru demisia din Parlament
Copresedintele USL, Victor Ponta, a declarat ieri la RRA ca parlamentarii opozitiei vor demisiona din Parlament in cazul in care se va incheia un acord politic cu puterea in acest sens. 'In masura in care exista acest acord, noi suntem categoric hotarati sa participam la el si sa ne dam demisiile. Altfel, daca aparea doar din partea opo­zi­tiei, dincolo de anormalitatea si­tua­tiei, un Parlament format doar din cei de la pu­tere, ar fi multe impedimente care tin de ceea ce noi avem dreptul sa facem in Parlament. (...) Oamenii din strada, societatea civila, media au criticat ideea de comasare si de amanare a alegerilor locale. Singurii care au insa dreptul sa conteste la Curtea Constitu­tio­nala am fost noi, cei din Parlament.

Nici presa, nici oamenii din piata, nici societatea civila nu au dreptul constitutional sa fi contestat si practic n-ar fi contestat nimeni legea daca noi nu eram in Parlament', a spus Ponta. El a adaugat ca sunt si alte lucruri care tin de prezenta opozitiei in Parlament, cum ar fi modificarea Constitutiei, legea votului prin corespondenta. 'Deci sunt lucruri foarte importante, pe care mi-e tea­ma ca puterea actuala, tocmai pro­fi­tand de lipsa noastra de acolo, s-ar vedea incurajata sa le foloseasca', a mai spus Victor Ponta.

×
Subiecte în articol: special