USR a anunţat, vineri, că va depune, în cursul zilei, la Senat, iniţiativa cetăţenească "Oameni noi în politică" privind reforma legislaţiei electorale.
Potrivit lui Mihai Poliţeanu, membru USR şi preşedinte al Comitetului de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind reforma legislaţiei electorale, pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care au fost validate 120.000. El a precizat că 20.000 de semnături au fost invalidate de primari, în cazul acestora urmând să se formuleze sesizări penale pentru abuz în serviciu.
"Ideea promovării unei iniţiative legislative cetăţeneşti pentru reforma legislaţiei electorale aparţine grupurilor civice. (...) Această iniţiativă a fost sprijinită de patru partide politice - USR, PLUS, PACT pentru România şi Partidul Oamenilor Liberi. Am construit, deci, în vara anului trecut, o largă coaliţie a forţelor civice şi politice democratice care au asumat acest proiect. (...) Proiectul propune şapte modificări importante: alegerea primarilor în două tururi de scrutin, (...) votul preferenţial pe listă de partid, (...) astfel încât cetăţeanul să poată vota omul de pe lista de partid şi să nu mai fie obligat să voteze lista în ordinea în care o decide Dragnea sau alt baron local, securitatea votului, (...) vot liber pentru cetăţenii care trăiesc în diaspora, dar au în continuare domiciliul în România (...), eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi europarlamentare şi reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri", a afirmat Poliţeanu, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Senatorul USR Florina Presadă a menţionat că "este timpul ca mulţi cetăţeni să se regăsească în politica din România".
"Credem că cetăţenii se pot implica în politică, pot fi reprezentaţi corect, astfel încât să nu mai fim o sumă de indivizi, ci să fim împreună comunitate sau comunităţi sociale şi politice şi care îşi pot aduce contribuţia la democraţia românească. (...) Susţinem reforma electorală, pentru că nu credem că politica trebuie să aparţină unei clase politice învechite care s-a îndepărtat de ceea ce înseamnă democraţie şi reprezentarea intereselor cetăţenilor. Este timpul ca oameni noi să facă pasul în faţă, este timpul ca cât mai mulţi cetăţeni să se regăsească în politica din România. Ştim că Parlamentul şi partidele politice se bucură de cea mai mică cotă de încredere în acest moment în România. Nu este o situaţie nouă şi avem datoria să schimbăm acest lucru. Putem face asta aducând oameni noi în politică, susţinându-i şi permiţându-le comunităţilor să se implice politic", a adăugat Presadă.
La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, membru PLUS, a subliniat că 140.000 de români au semnat "pentru ca lucrurile să se schimbe".
"Fie că este vorba de posibilitatea românilor din străinătate de a vota şi a fi reprezentanţi aşa cum trebuie, fie că este vorba de posibilitatea românilor care hotărăsc să se implice în politică să poată face acest lucru, fără diverse oprelişti. Pragul de semnături este doar unul dintre ele. Ceea ce vedem în România, de mulţi ani încoace, este că oamenii de bun simţ, în majoritatea lor covârşitoare, nu se implică în politică. Oamenii îşi văd de carte, de propria meserie, de propria carieră, în timp ce oameni ce nu şi-au văzut niciodată de carte sau de propria carieră intră în politică şi, iată, astăzi, ne fac legile. (...) Oricine are o voce care se va auzi va deveni o ţintă a actualei majorităţi parlamentare, actualei coaliţii PSD-ALDE. În aceste condiţii, reguli clare, fair în legislaţia electorală sunt esenţiale. (...) Sper ca voinţa a 140.000 de oameni să fie luată în considerare de toată lumea, în special de parlamentarii din această clădire - simbol al distanţei dintre popor şi cei care ar trebui să le reprezinte interesele", a susţinut Voiculescu. AGERPRES