x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR propune ca CCR să nu mai poată soluţiona conflicte constituționale

USR propune ca CCR să nu mai poată soluţiona conflicte constituționale

de Ion Alexandru    |    17 Apr 2019   •   09:20
USR propune ca CCR să nu mai poată soluţiona conflicte constituționale

Trei parlamentari USR și un candidat la alegerile europarlamentare de pe lista acestui partid propun un proiect de lege prin care se intenționează “reformarea Curții Constituționale”. Una dintre aceste reforme este aceea ca CCR să nu mai poată soluționa conflicte jurdice de natră constituțonală. Adică exact una dintre prerogativele cu care Curtea este învestită prin Constituție. Avocatul Lucian Bolcaș consideră acest demers drept o încercare de “transformare a Curții Constituționale într-o judecătorie de comună”.

 

Inițiatorii acestui proiect sunt senatorul George Dircă, deputații Silviu Dehelean și Stelian Ion, precum și candidatul la Parlamentul European Vlad Gheorghe. Acestia intenționează, nici mai mult, nic mai puțim, decât legiferarea “eliminării atribuției de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională” a Curții Constituționale. Ce patru USR-iști își motivează demersul prin faptul că “prevederile constituționale care reglementează organizarea și funcționarea Curții Constituționale s-au dovedit falimentare și au permis transformarea CCR într-un instrument obedient în mâna politicienilor, înțelegând importanța acestei instituții fundamentale pentru buna funcționare a democrației”.

                                 

Parchetele și instanţele să aibă, și ele, judecători la CCR

Propunerile USR de modificare a legii CCR vizează, totodată, și creșterea numărului de judecători ai Curții la doisprezece, cu vot decisiv la președintele CCR, din care șase judecători să fie aleși de magistrați prin scrutin general, trei să fie numiți de președinte, iar alțit să fie aleși de Parlament, cu votul a două treimi din numărul total al senatorilor și deputaților.

USR mai vrea interzicerea ocupării funcției de judecător constituțional de către persoane care au fost membri în partide politice în ultimii 9 ani, anteriori numirii sau alegerii, dar și creșterea vechimii în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani. Mai mult, Președintele CCR nu ar mai putea fi reales în această funcție, iar toate atribuțiile CCR ar urma să fie prevăzute în mod limitativ de Constituție, neputându-se adăuga alte atribuții prin lege organică.

Nu în ultimul rând, inițiativa vizează și eliminarea posibilității de pronunțare a unor decizii interpretative pentru a înlătura tendința CCR de a-și aroga atribuții de legiuitor pozitiv.

 

Bolcaș: Nu tot ce e politic, e și constituțional

“Nu poți să transformi Curtea Constituțională într-o judecătorie de comună”, a comentat, pentru “Jurnalul”, maestrul Lucian Bolcaș. Avocatul este de părere că aceste propuneri de “reformare a CCR” merg în aceeași direcție cu una din temele pe care Klaus Iohannis intenționează să le supună consultării populare, la CCR, referitoare la dreptul Guvernului de a emite Ordonanțe de Urgență în domeniul justiției sau al legislației penale. “Numai Curtea Constituțională, conform Constituției și legii de organizare și funcționare poate soluționa conflictele juridice de natură constituțională”, arată Lucian Bolcaș. “Nu tot ce este politic este neapărat și constituțional”, concluzionează acesta.

 

 

 

×