CONSTRINS ● PRM cauta ajutor ca sa ajunga in Parlament
Pentru ca PRM sa mai prinda trenul spre Parlament trebuie sa incheie o
colaborare cu unul dintre partidele parlamentare sau chiar o alianta
preelectorala. Solutia a fost avansata chiar de presedintele PRM,
Corneliu Vadim Tudor, care pina mai zilele trecute respingea aceasta
idee.
CONSTRÎNS ● PRM caută ajutor ca să ajungă în Parlament
Pentru ca PRM să mai prindă trenul spre Parlament trebuie să încheie o colaborare cu unul dintre partidele parlamentare sau chiar o alianţă preelectorală. Soluţia a fost avansată chiar de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care pînă mai zilele trecute respingea această idee.
Dacă în urmă cu cîteva zile liderul PRM, C.V. Tudor, spunea că PRM va merge singur la alegerile parlamentare, ieri, la finalul şedinţei Comitetului Director, acesta a anunţat că vicepreşedintele partidului, Lucian Bolcaş, şi secretarul general, Gheorghe Funar, vor începe discuţiile cu mai multe partide, în vederea unei colaborări preelectorale pentru alegerile parlamentare. "Comitetul Director s-a pronunţat pentru o politică deschisă de alianţe ale PRM cu alte formaţiuni politice, prin păstrarea şi respectarea identităţii şi a obiectivelor proprii fiecărui partid. În afară de fuziune prin absorbţie şi de UDMR, discutăm cu toate partidele… Luăm în calcul orice în afară de dispariţia noastră ca partid parlamentar. PRM e un brand", a spus C.V. Tudor. Potrivit acestuia, în ultimele două zile, Bolcaş şi Funar au primit telefoane de la mai mulţi oameni din diferite partide, fără a preciza care sînt acestea. Întrebat ce fel de discuţii au fost însărcinaţi cei doi parlamentari să poarte cu celelalte formaţiuni, liderul partidului a răspuns: "Nelimitate… exploratorii". "Cînd zic nelimitat zic că vor avea o surpriză colosală, care le va da planurile peste cap", a mai spus Vadim. Potrivit acestuia, PRM ia în considerare o alianţă preelectorală pentru parlamentare, o colaborare, dar nu pe liste comune, pentru că asta ar însemna un alt prag electoral. Pe plan local, peremiştii vor încheia însă alianţe conjuncturale. Ideea încheierii unei alianţe electorale fusese înainată de Funar încă înainte de şedinţa Comitetului, ca singură soluţie pentru ca PRM "să-şi poată continua activitatea parlamentară".
CONSILIU ÎN SEPTEMBRIE. Deşi Funar vorbea chiar de un Congres extraordinar, ieri s-a hotărît numai convocarea Consiliului Naţional pentru data de 6 septembrie, cînd va fi ales un nou Birou Permanent şi vor fi aleşi preşedinţi în cîteva filiale. Peremiştii au pus răul înainte şi, în cazul în care propunerea lor privind prorogarea introducerii votului uninominal pînă în 2012 nu va fi votată în Parlament, filialele au verde să îşi stabilească posibilii candidaţi. Alături de Bolcaş, Funar, Ilie Ilaşcu, printre candidaţi se va număra şi actriţa Oana Zăvoranu, care va concura pentru un fotoliu de deputat.
FUNAR, MUŞTRULUIT. Şedinţa a fost marcată de un incident între CV Tudor şi Funar. Surse din partid spun că Vadim i-a reproşat acestuia că n-a vorbit "ceea ce trebuie" în Parlament, că a avut iniţiative legislative proaste şi că a stricat relaţia partidului cu presa. Funar a mai fost muştruluit şi pentru procentul extrem de scăzut obţinut în alegerile locale la Cluj, dar şi pentru că şi-ar fi depăşit atribuţiile, începînd să negocieze cu partide precum PC sau PNG. Incidentul a fost negat însă de Funar.
Gelil Eserghep a demisionat
Deputatul PRM Gelil Eserghep, cunoscut ca om de bază al lui CV Tudor, şi-a anunţat ieri demisia în cadrul Comitetului Director. "Am demisionat din motive personale şi politice. Nu are rost să comentez. Am fost într-un fel mîna lui dreaptă, dar m-am săturat. Toată viaţa am ţinut să fiu un om de încredere şi nu s-a mai putut", a spus Eserghep, precizînd că a primit oferte de la mai multe partide. Deşi Vadim i-a cerut să renunţe şi la mandatul de deputat, Eserghep a refuzat, considerînd că şi-a făcut treaba.Citește pe Antena3.ro