x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vănatoarea de corupti

Vănatoarea de corupti

31 Mar 2004   •   00:00
Vănatoarea de corupti

Mai multe ONG constituite in "Coalitia pentru un Parlament curat in Romania" au pus la cale programul "Voteaza cu ochii deschisi". Deputatii si senatorii corupti vor fi dati in vileag in fata natiunii.

13 milioane de romăni vor gasi in cutiile postale buletine cu listele de avere ale candidatilor la Parlament, dar si cu „giumbuslucurile" din CV-ul lor politic - toate colectate de o retea de ziaristi organizata zilelele trecute.
Mirela Iamandi

Coalitia pentru un Parlament curat in Romănia - o garnitura de ONG-uri care, in frunte cu Societatea Academica Romăna, a initiat un program de igienizare a Legislativului - a stabilit in aceste zile „plutonul de executie". Acesta este format dintr-o retea de ziaristi din toata tara, ale caror nume vor ramăne secrete pe toata durata operatiunii, care colecteaza informatii despre candidatii la Parlament ce vor fi date publicitatii in campania electorala.

Programul „Voteaza cu ochii deschisi" are ca scop curatarea viitorului Parlament de corupti intr-o forma originala: informarea alegatorilor de la orase si sate in privinta faptelor si actelor alesilor neamului. Practic, peste 6 milioane de familii vor primi cadou buletine in care vor citi ce ispravi au facut viitorii aspiranti la Parlament, membrii ai partidelor cotate cu peste 5% sanse in acest moment, asa incăt romănii vor afla ce hram poarta alesii lor. Inainte insa ca fluturasii sa fie raspănditi, partidele vor fi avertizate avănd sansa de a-i radia de pe liste pe candidatii dubiosi.

Ispravile penale ale candidatilor

Cele 150.000 de „liste negre" ce vor aparea in judete si cele 500.000 care vor impănzi Bucurestiul vor cuprinde averea candidatilor, traseul lor politic si faptele penale. Vor fi listati cei investigati pentru acte de coruptie, trafic de influenta, evaziune fiscala de catre orice agentie romănesca sau europeana (inclusiv OLAF, organismul de control al utilizarii fondurilor europene), cei acuzati si condamnati deja pentru asemenea ispravi chiar daca sentinta nu a fost indeplinita. Nici celelalte antecedente penale care nu sunt legate de fapte de coruptie nu vor fi uitate pentru ca alegatorii sa aiba o imagine completa. Coalitia organizatoare - din care fac parte si Pro-Democratia, Alianta Civica, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR CH - a hotarăt sa nu foloseasca termenul de coruptie in buletine pentru ca acestea sa poata cuprinde si conflictele de interese.

Dansul de la un partid la altul va fi si el surprins in listele cu pricina. Aceasta pentru ca migratia poltica este considerata una dintre sursele majore ale coruptiei in Romănia, 15% dintre parlamentari si peste jumatate dintre primari trecănd de la un partid la altul dupa anul 2.000 pentru obtinerea de posturi sau sume de bani.

Informatorii securitatii vor avea un capitol special in buletine, pe baza datelor livrate de CNSAS, desi legea nu interzice fostilor colaboratori ai politiei politice sa isi incerce norocul candidănd in alegeri.

Nastase, Stolojan si Vadim scapa de „cercetare"

Candidatii la presedintia Romăniei nu intra in atentia acestui program, care se focalizeaza exclusiv pe Parlament. Astfel, prezidentiabilul PNL, Theodor Stolojan, cel al PRM, C.V. Tudor, si liderul PSD Adrian Nastase - daca va intra in jocul pentru Cotroceni in cele din urma - , nu apar pe buletine.

Nici alesii locali nu intra in vizor decăt ca un mic antrenament, in iunie, cănd vor fi monitorizati, la scara mica, doar candidatii pentru municipii. Rezultatele nu se vor regasi pe liste in cutiile postale, ci vor fi livrate presei.

Multi dintre candidatii la Parlament sunt clienti vechi ai Legislativului asa incăt este de asteptat sa figureze si pe noile liste. Anunturile facute deja de liderii de partide conform carora 70% dintre deputati si senatori vor ramăne in schema i-au determinat pe initiatorii proiectului ONG-ist sa lucreze deja la fisele unor VIP-uri, cum ar fi Nicolae Vacaroiu, Viorel Hrebenciuc sau Doru Ioan Taracila.

Fluturasi in baruri si restaurante

Scopul intregii povesti este de determina partidele politice sa ii scoata de pe liste pe candidatii corupti. De aceea, aproape de punctul terminus al operatiunii, echipele Coalitiei se vor intălni cu partidele carora le vor pune pe masa listele finale. Liderii politici vor avea ocazia sa le studieze si sa ii retraga pe cei cu multe pete negre in dosar. Instantaneu, numele respective vor disparea de pe buletinele care vor ajunge la populatie.

„Nu ne propunem sa influentam direct comportamentul de vot, ci sa-i ajutam pe cetateni sa ia o decizie fiind mai bine informati", arata Mircea Toma, seful Agentiei de Monitorizare a Presei.

„Va fi o operatiune-gigant de difuzare in care vor fi implicate si organizatii locale", mai precizeaza ziaristul de la Academia Catavencu. Alianta Civica, Pro- Democratia si Asociatia Studentilor de la ºtiinte Politice au ca principala misie diseminarea buletinelor. Acestea vor fi plasate in cutiile de scrisori, in restaurante, baruri, sali de asteptare si in magazinele satesti sau in statiile de cale ferata ori in birturi in mediul rural.

Agentii - in stand by

„Nu va fi o vănatoare de vrajitoare, ci se va oferi un minimum de informatii pentru ca electoratul sa stie ce voteaza", arata Andreea Pora, coordonatoarea proiectului, care s-a ocupat deja de organizarea retelei de ziaristi. Se va merge pe informatii aparute in presa care se vor verifica acolo unde nu exista probe - acesta este principiul de lucru.

„Noi nu vom da sentinte dar vom arata ce acumulare de avere are fiecare candidat. Este treaba electoratului sa aprecieze daca in 3 luni un parlamentar a adunat legal din salariu 100.000 de euro si si-a construit si o vila", mai spune Andreea Pora care anunta ca tocmai s-a incheiat prima etapa, in care se stabilesc agentii de monitorizare acestia acoperind practic toata tara in acest moment.

La colectarea de date ajuta si Catavencu, care pune la dispozitie toate dosarele din arhiva publicatiei, dupa cum ne-a declarat Mircea Toma.

Ziaristii-cercetatori vor fi instruiti luna viitoare privind grila de cautare a informatiilor. Păna in toamna se vor colecta toate datele urmănd ca fiecare versiune pentru judete sa fie verificata de conducerea Coalitiei si mai apoi de APADOR CH, pentru a se asigura ca toate legile sunt respectate la intocmirea buletinelor.

Dupa intălnirile cu partidele, in septembrie incepe actiunea de raspăndire a „manifestelor", programate sa ajunga la peste 75% dintre alegatori.


Cifrele coruptiei

Coruptia din Romănia, refren intern si european, este considerata de 80% dintre romăni ca fiind o practica larg raspăndita - arata Barometrul de Opinie Publica. Principalii vinovati sunt politicienii, cred cetatenii, 66,3% dintre ei apreciind ca toti sau aproape toti parlamentarii sunt corupti, iar 57,3% avănd aceeasi parere si despre ministri. In plus, coruptia este in acest moment principalul obstacol in calea aderarii Romăniei la Uniunea Europeana. Toate aceste date au stat la baza declansarii programului organizat de Coalitia pentru un Parlament curat in Romănia care s-a hotarăt sa-i ajute pe cetateni sa afle mai multe despre alesii lor inainte de a le da votul. S-a considerat, astfel, ca televiziunea, principalul mijloc de informare pentru alegatori, nu ajuta suficient, pastrănd tacerea asupra manevrelor oculte ale politicienilor asa incăt este nevoie ca cineva sa puna cap la cap toate informatiile si sa le ofere alegatorilor. Faptul ca doar 18% dintre romăni citesc stirile politice sau editorialele din ziare, singurele care ataca fenomenul, iar cei 45% dintre cei care traiesc la tara nu au acces la astfel de publicatii au fost argumente in plus.

×
Subiecte în articol: politic parlament