Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pledează pentru parteneriatul cu mediul de afaceri în scopul deschiderii de reprezentanţe externe pe pieţele din afara Uniunii Europene, precum cele asiatice, Orientul Mijlociu şi America Latină, informează agerpres.ro.
"Va trebui să refacem diplomaţia economică şi să recâştigăm pieţele din afara Uniunii Europene, precum cele asiatice, Orientul Mijlociu şi America Latină", a arătat ministrul Economiei.
Varujan Vosganian a participat vineri la reuniunea lunară a Consiliului de Export, care a dezbătut situaţia fondurilor bugetare şi europene destinate dezvoltării exportului şi găsirea celor mai bune modalităţi ca acestea să servească nevoile firmelor exportatoare.
Consiliul de Export a ales în funcţia de co-preşedinte al acestui organism, din partea sectorului public, pe Manuel Donescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, care coordonează Departamentul de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale.
"Este important să ne concentrăm pe îmbunătăţirea cadrului juridic al funcţionării parteneriatului, actualizarea şi armonizarea Strategiei Naţionale de Export la obiectivele noului cadru financiar 2014 - 2020", a declarat Manuel Donescu.
În context, Mihai Ionescu, co-preşedinte al Consiliului de Export din partea sectorului privat, a salutat reînfiinţarea Departamentului de Comerţ Exterior, exprimându-şi speranţa că Guvernul va asigura întărirea capacităţii administrative a noului departament.
"Într-o perioadă de criză economică în care exportul a fost printre puţinii indicatori cu evoluţii favorabile, Consiliul de Export, un parteneriat public privat care funcţionează pe lângă Ministerul Economiei, a avut o contribuţie deosebită în susţinerea şi promovarea exportului României", se mai arată în comunicatul citat.
Exporturile FOB realizate de România anul trecut s-au cifrat la 200,674 miliarde lei (45,043 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 243,352 miliarde lei (54,607 miliarde euro). În aceste condiţii, deficitul comercial FOB-CIF a fost de 42,678 miliarde lei (9,564 miliarde euro), mai mare cu 1,739 miliarde lei faţă de cel înregistrat în anul 2011. Calculat în euro, deficitul comercial s-a redus cu 109,4 milioane euro, a anunţat, în 11 februarie, Institutul Naţional de Statistică.