Liberalii şi-au lansat ieri, la Sala Polivalentă, candidaţii în alegerile parlamentare, printr-un show marca Dan Andronic şi Bogdan Olteanu. Consultanţii liberalilor le-au pus în scenă un spectacol mai degrabă rock decât politic, al cărui prezentator a fost preşedintele Camerei Deputaţilor.
Liberalii şi-au lansat ieri, la Sala Polivalentă, candidaţii în alegerile parlamentare, printr-un show marca Dan Andronic şi Bogdan Olteanu. Consultanţii liberalilor le-au pus în scenă un spectacol mai degrabă rock decât politic, al cărui prezentator a fost preşedintele Camerei Deputaţilor.
În timp ce liderii partidului au avut, cei mai mulţi dintre ei, rol de figuranţi, autorii evenimentului de la Sala Polivalentă, umplută cu aproape 8.000 de liberali aduşi din ţară, au scos la rampă vedetele. "Maestre, muzica!", dădea Olteanu indicaţii de la microfon. Pe scenă sunt aşezaţi toţi candidaţii partidului. Pe rândurile din faţă, câţiva dintre liderii cunoscuţi: Crin Antonescu, Varujan Vosganian. Câţiva vicepreşedinţi, Norica Nicolai, Dan Radu Ruşanu, sunt în spate, cu filialele lor. Teodor Meleşcanu lipseşte. Un scaun din primul rând îl aşteaptă pe Ludovic Orban, care sfidează regia de partid şi se aşază, deocamdată, pe unul dintre locurile rezervate presei. "We are the champions", se execută "maestrul" invocat de Olteanu, şi boxele încep să duduie mai ceva ca economia. De pe scenă lipseşte chiar liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu, căruia i s-a rezervat o apariţie de star. "Pregătiţi-vă să cântaţi alături de el", îndeamnă Olteanu din toţi rărunchii, în timp ce Tăriceanu îşi face apariţia de undeva din ultimele rânduri ale tribunelor. Liderul coboară, partidul aplaudă frenetic.
Când Tăriceanu îşi ocupă locul pe primul rând pe scenă, spectacolul trece brusc în alt registru. Fără acompaniament muzical, Nicolae Furdui Iancu, şi el candidat în alegerile parlamentare, este invitat să cânte imnul naţional. Liderii închid ochii, unii duc mâna la piept, alţii se gândesc că PNL e singurul partid care şi-a achiziţionat propriul interpret de imn. Cum atmosfera patriotică a fost creată, premierul Călin Popescu Tăriceanu poate să-şi prezinte realizările guvernamentale. Discurs cu puţine promisiuni, dar multe laude. România poate să devină a şaptea putere economică a UE, România a atras în ultimii ani investiţii mai multe decât în timpul guvernării precedente, România este pe locul întâi la creşterea economică şi, în fine, România a avut în 2008 cel mai bun an din istoria sa modernă. Cam aşa a sintetizat premierul Călin Popescu Tăriceanu bilanţul guvernării sale şi a trecut la avertismente. "În România există un singur partid de dreapta, PNL, şi unul de stânga, PSD. De alegerile din 30 noiembrie depinde viitorul României. Românii au de ales între un program de dreapta, care va dezvolta ţara, şi unul de stânga, care va ruina România", a declarat Tăriceanu, fixându-şi PSD-ul ca ţinta atacurilor. "Dacă ajunge la putere, PSD va creşte imediat taxele, eliminând cota unică de impozitare. Sunt de ajuns câteva luni ca să pună ţara în genunchi şi ca această creştere economică să dispară", a profeţit Tăriceanu.
Cât despre "duşmanii" de la PD-L, au fost mai degrabă ignoraţi, ca să nu li se dea importanţă. Singurul lucru menţionat de Tăriceanu a fost "coaliţia ruşinii" PD-L – PRM, care ar încerca "prin manevre obscure şi oculte" să blocheze votul uninominal, pe care "PNL l-a promovat". Tăriceanu îşi încheie discursul în ovaţii ghidate de maestrul de ceremonii.
"Am fost acuzat că sunt «progresist, liber-schimbist»…"
În afara programului, atenţia sălii e captată de Ludovic Orban, care, fără să scoată un cuvânt, stârneşte aplauze când se aşază, la finalul speech-ului lui Tăriceanu, pe locul de pe scenă care i-a fost rezervat. În programul discursurilor nu-şi găseşte însă loc. În schimb, următoarea vedetă a partidului este Petre Roman. Încărcat de adrenalină şi agitându-şi mâinile, Roman îşi devoalează adevărata identitate ideologică. "Am fost acuzat că sunt liberal încă de când am intrat în politică", arată fostul preşedinte al Uniunii Pensionarilor, mulţumit că aparenţa şi esenţa au fost puse în sfârşit în acord. El spune că a ales o "metodă" şi cea mai bună metodă este cea liberală. Metoda care a făcut să crească pensiile de 2,4 ori. Şi după un citat din Vintilă Brătianu, Roman recunoaşte public, în faţa liberalilor, că "valoarea e aici". Îl urmează Renate Weber, europarlamentar liberal, achiziţie valoroasă, smulsă şi ea din ghearele lui Traian Băsescu. Apoi, virtuozul finanţelor, după cum îl prezintă Bogdan Olteanu, ministrul Varujan Vosganian, care improvizează şi el ceva despre anul 2008 ca "apogeu al guvernării liberale", copie perfectă a lui 1938 – cel mai bun an al României de până acum şi apogeu al unei alte guvernări liberale.
Voturi-ciubuc, băgate-n decolteu când te apleci
Seria speech-urilor a fost încheiată de vicepreşedintele Crin Antonescu, unul dintre liderii acizi la adresa premierului Tăriceanu, care a fost totuşi introdus în program. Dar evenimentul nu ar fi fost complet fără "cel mai bun discurs", după cum a explicat chiar maestrul de ceremonii. Antonescu a fost, de altfel, singurul vorbitor care a atacat PSD şi PD-L şi care l-a taxat pe Mircea Geoană că a numit România "o ţară de doi lei". "România nu e o ţară de doi lei. Poate nu are haine scumpe, dar poate să aibă haine curate. România a fost condusă de politicieni de doi lei. Domnilor Geoană, Boc, Băsescu, sunteţi politicieni de doi lei", a declarat Antonescu, în aplauzele sălii. Vicepreşedintele liberal şi-a îndemnat colegii să nu cerşească voturi în campanie şi să nu se teamă de succesul demagogilor. "Votul nu este un ciubuc pe care să-l bagi în decolteu când te apleci să faci curat pe jos, în şcoli.
Nu vrem voturi-ciubuc. Vrem voturi-investiţie. Luaţi cât mai multe voturi, dar nu luaţi voturi cu orice preţ", a afirmat Antonescu, vorbind despre "onoare", ca principiu. Ecoul discursului lui Antonescu a fost însă repede acoperit de finalul spectacolului politico-rock oferit de liberali. Boxele au început iar să duduie când imnul partidului, "Liber sunt", a fost interpretat de Dida Drăgan, şi ea candidat la parlamentare, şi de laureatul Cerbului de aur, Răzvan Crivăţ.
Dă’i bătaie, DJ Bogdane, dă’i bătaie!
- de Toma Roman jr
Citește pe Antena3.ro