x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Verde pentru rachetele Patriot

Verde pentru rachetele Patriot

de Xenia Croitoru    |    21 Noi 2017   •   09:11
Verde pentru rachetele Patriot
Sursa foto: EVERT-JAN DANIELS/EPA

Comisia de Apărare din Senat a dat ieri un aviz favorabil proiectului de lege care prevede achiziționarea de rachete Patriot de la statul american, pentru programul de înzestrare a Armatei Române cu 7 rachete de tip sol-aer.

Proiectul a trecut ieri de Senat şi intră astăzi la Comisia de Apărare din Camera Deputaților și în aceeași zi în plen pentru vot final. După ce va fi promulgat de către președintele Iohannis, România va putea plăti și primi prima rachetă până la finalul acestui an. Proiectul trebuia să treacă încă de săptămâna trecută , dar pentru că senatorii Puterii , șapte la număr, nu au fost prezenți în comisie din diverse motive, acest lucru nu s-a întâm­plat. Chiar și ministrul de Externe a fost pus într-o situaţie neplăcută, când a fost întrebat de Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, despre lipsa de cvorum din Comisia de Apărare a Senatului.

„(...) i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine şi coaliţia actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci probabil cum i-am spus eu: săptămâna viitoare, deci azi vom avea şi avizul cu raportul comisiei, dar şi posibil adoptarea în plenul Senatului”, a spus Teodor Meleşcanu.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, spune însă că România are banii pentru achizi­ționarea acestor rachete și că țara noastră este pregătită să-și respecte angajamentele față de Statele Unite. „Pentru Armata Română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziţionăm primul sistem din cele şapte. Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru Armata Română", a precizat ministrul Apărării după votul din Comisie. 

În perioada următoare, vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, aprobate în CSAT, şi, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României.  Mihai Fifor

 

România a încheiat un contract cu Guvernul SUA de 4,64 miliarde de dolari pentru rachetele Patriot

×
Subiecte în articol: rachete patriot