x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Costache: Avem nevoie de un pact pentru epilepsie

Victor Costache: Avem nevoie de un pact pentru epilepsie

11 Feb 2020   •   17:33
Victor Costache: Avem nevoie de un pact pentru epilepsie

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, marţi, că România are nevoie de un "pact pentru epilepsie", în cadrul unui pact naţional pentru sănătate, pentru un mai bun management în urgenţă privind această afecţiune.

"Avem nevoie de un pact pentru epilepsie în cadrul unui pact naţional pentru sănătate. (...) Problemele punctuale care pot fi rezolvate împreună de autorităţile din domeniul sanitar - acel număr de urgenţă despre care tot se vorbeşte de atâţia ani şi nu a fost implementat, o mai bună funcţionare şi un mai bun management în urgenţă al crizei epileptice la copii şi o nominalizare a centrelor medicale unde pot fi transportaţi şi trataţi rapid aceşti copii. Pe toată durata mandatului, vom milita ca pacienţii din România să aibă aceeaşi şansă de tratament ca şi omologii lor europeni", a spus ministrul, care a participat la Forumul de epilepsie, eveniment organizat, la Palatul Parlamentului, de Societatea Română de Luptă împotriva Epilepsiei, sub egida Comisiei pentru sănătate publică din Senat.

Preşedintele Societăţii Române de Luptă împotriva Epilepsiei, Dana Craiu, a afirmat că în România sunt în jur de 200.000 de persoane care suferă de epilepsie, însă această afecţiune ar putea fi subdiagnosticată.

"Aproximativ 200.000 de persoane suferă de epilepsie în România. Numărul real nu este cunoscut. Este posibil ca epilepsia să fie subdiagnosticată în România. În şapte din zece cazuri persoanele care au epilepsie pot trăi o viaţă normală fără episoade de criză convulsive dacă boala ar fi diagnosticată şi tratată corespunzător. (...) În România sunt foarte puţini cei care ştiu într-adevăr de epilepsie. (...) Epilepsia afectează aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel global, fiind una dintre cele mai frecvente boli neurologice. 80% dintre aceştia trăiesc în ţări cu venituri mici, mijlocii. România probabil că este una dintre aceste ţări. (...) Foarte puţini dintre pacienţii cu epilepsie au acces la tratament din cauza problemelor de cunoaştere a epilepsiei", a explicat Craiu.

Consilierul de stat la Administraţia Prezidenţială Diana Păun a susţinut că îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor afectate de epilepsie presupune deopotrivă un diagnostic şi un tratament corect, acces la tratament, dar şi eliminarea discriminării şi stigmatizării.

"Dacă în ceea ce priveşte diagnosticarea şi managementul acestei afecţiuni responsabilitatea revine specialiştilor, în ceea ce priveşte accesul la tratament rolul central le revine factorilor de decizie. (...) Un aspect deosebit de important îl reprezintă informarea publicului larg asupra acestei patologii despre care de cele mai multe ori ne este teamă să vorbim", a spus Păun.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Victor Costache epilepsie