x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta, atac dur la ANI: "Trebuiau să se sesizeze la incompatibilitatea miniştrilor înainte sau după campania electorală"

Victor Ponta, atac dur la ANI: "Trebuiau să se sesizeze la incompatibilitatea miniştrilor înainte sau după campania electorală"

09 Noi 2012   •   22:30
Victor Ponta, atac dur la ANI: "Trebuiau să se sesizeze la incompatibilitatea miniştrilor înainte sau după campania electorală"
Sursa foto: Intact Images

Aflat la Târgu Jiu, în prima zi a campaniei electorale, premierul Victor Ponta a atacat dur Agenţia Naţională de Integritate, spunând că ANI ar fi trebuit să se sesizeze cu privire incompatibilitatea celor patru demnitari guvernamentali înainte sau după campania electorală, în condiţiile în care trei dintre aceştia candidează la parlamentare.

Principalele declaraţii făcute de Victor Ponta la Realitatea TV

"Sigur, e prima zi de campanie electorală. S-a deschis ziua cu aceste constatări ale celor de la ANI. Eu nu am, cel puţin formal, niciun motiv să spun că este un atac politic, dar cred că tocmai în ideea de neimplicare politică, ar fi fost ideal ca asemenea constatări să se anunţe ori înainte de campania electorală, ori după".

"Avem o legislaţie în acest domeniu, care este atât de neclară încât, dacă cineva vrea neapărat, îi găseşte oricărui funcţionar, politician, ceva de reproşat, pentru că, până la urmă, eu am completat de multe ori asemenea declaraţii. Avem o problemă de legislaţie şi sunt convins că, după campania electorală, cei de la ANI, cu girul CE, dar şi cu nişte jurişti foarte buni, ar trebui să se uite foarte serios şi să spună foarte clar ce ai voie să faci, ce nu ai voie să faci".

"A doua problemă pe care o văd, mai ales că suntem în campania electorală şi cel puţin trei dintre miniştri sunt nu doar şefi de portofolii, dar şi candidaţi la parlamentare, ar trebui să facem un sistem prin care un judecător să se pronunţe mult mai repede".

"Doar la domnul senator liberal Mircea Diaconu, dacă nu mă înşel, a fost o hotărâre definitivă şi irevocabilă. În regulă, domnul senator Diaconu nu mai candidează".

"Nu voi lua o decizie dură, nu le voi cere demnitarilor să demisioneze ori să renunţe la cursa pentru parlamentare pe baza unor acuzaţii care ridică multe semne de întrebare".

"Sunt în poziţia unui prim ministru care ştie acum ce are în cămară şi ştiu exact cu ce ne vom confrunta anul viitor şi anii care vor urma".

"Sunt un prim ministru în funcţie de puţin timp, de şase luni, dar care, conform sondajelor, arată că eu am de continuat actul de guvernare. Deci nu sunt în situaţia în care să promit orice că o să vină din decembrie şi nu mă mai interesează şi nici nu sunt în situaţia celui care trebuie să promit orice şi astfel să mai câştig un vot că altfel nu câştig alegerile. Aş putea să vă spun asta, i-am întrebat şi eu pe domnul Blaga de exemplu, cel care a spus că de la 1 ianuarie reduce cota unică de la 16 % la 12% . Am calculat rapid şi am constat o gaură de 11 milioane de lei şi am spus: este în regulă de unde daţi cei 11 miliarde. Nu mi-a mai răspuns nimeni".

"În primul rând, vârful de sarcină al returnării datoriei către FMI revine BNR şi nu guvernului. Noi tocmai am plătit două rate mult mai mici. În acest moment în visteria Ministerului Finanţelor, la trezorerie, sunt 6,3 miliarde de euro pe care i-am împrumutat, inclusiv săptămâna trecută, cu cea mai mică dobândă pe care a avut-o vreodată statul român. Anul viitor nu arată grozav, depinde raportat la ce. CE a spus că România anul viitor va avea o creştere de 2,2%. Poate că nu este extraordinar, dar în condiţiile în care Europa are 0 este bine".

"Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat anul acesta, un fenomen care nu este din vina domnului Boc şi nici a mea, nici a domnul Băsescu, şi anume seceta din agricultură care ne-a redus creşterea economică şi a avut o explicaţie directă asupra inflaţiei".

"Daniel Constantin nu este inamovibil, dar Ministerul Agriculturii a absorbit aproape în proporţie de sută la sută fondurile europene din PAC şi s-a bătut cu Ministerul de Finanţe şi a obţinut subvenţii mai mari decât anul trecut, aşa încât cred că Daniel Constantin va continua".

Voi încerca să-l convingă pe Raed Arafat să rămână ministru al Sănătăţii şi după legislative. Nu s-a pus niciodată problema ca Raed Arafat să se înscrie în PSD".

"Nu vă ascund că, dacă aş putea, l-aş convinge pe Florin Georgescu să rămână ministrul Finanţelor, dar nu va rămâne. A venit pentru mine cele şase luni, aşa încât în viitoarea formulă a Guvernului, într-o altă structură decât cea actuală, în mod sigur vor fi şi miniştri din actualul Cabinet, dar, ca la echipa de fotbal, nu are nimeni locul asigurat, decât în baza performanţelor sale".

×