x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: "Este neapărat nevoie să avem un ambasador la Beijing".

Victor Ponta: "Este neapărat nevoie să avem un ambasador la Beijing".

de Dan Tomozei    |    20 Mai 2011   •   11:00

Romania trebuie sa pastreze bunele relatii de prietenie si sa adopte o atitudine mai consecventa si constructiva pe relatia cu China, incepand cu numirea cat mai urgenta a unui ambasador la Beijing si asumarea colaborarilor negociate, a declarat liderul PSD, Victor Ponta, prezent la Beijing, la cel de-al doilea forum politic China - Europa.

"Cred ca primul lucru pe care trebuie sa il facem, daca este vorba de un termen foarte scurt de timp, este neaparat nevoie sa avem un ambasador. Cred ca domnul Isticioaia-Budura a fost unul dintre cei mai buni ambasadori pe care Romania i-a avut in lume. Este o mare mandrie pentru noi pozitia pe care domnia sa o ocupa acum in cadrul Uniunii Europene, insa este o mare pierdere pentru Romania, ca reprezentare si trebuie cat mai repede sa avem un ambasador care sa se faca cunoscut, sa aiba relatiile necesare aici la Beijing si sa avem activitatea pe care o aveam in urma cu cativa ani".

Intr-un interviu acordat pentru Radio China International, Victor Ponta a mai declarat ca "Romania are o sansa extraordinara de a reveni la egalitate cu China din punct de vedere economic, daca isi dezvolta capacitatile de export in special in ceea ce priveste productia agroalimentara, de care China are foarte mare nevoie". Liderul PSD considera ca trebuie pastrate relatiile politice chino-romane asa cum sunt ele, "adica foarte bune, dar trebui sa vedem ce inseamna viitorul relatiilor noastre economice". Romania a pierdut foarte mult fata de China, ca mod de dezvoltare, crede Ponta, dar trebuie facute "cateva lucruri foarte concrete: ambasador, o linie aeriana directa, si solutii pentru sistemul de vize. Sunt lucruri care poate nu sunt la cel mai inalt nivel politic, dar sunt extrem de importante".

Liderul PSD crede ca in prezent China este o tara de care acum "toata lumea, incepand cu SUA si continuand cu Europa sau Africa, are nevoie si de la care toata lumea vine, de foarte multe ori, sa ceara ajutor". In aceste conditii, "noi ar trebui doar sa fim inteligenti si seriosi pentru ca avem un avans politic si sentimental in relatia cu China care poate deveni partenerul comercial numarul unu in domeniul produselor agroalimentare si sa fim un partener important in Europa".

×