x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: "FMI nu ne impune nimic, dar vrea să îşi vadă banii înapoiaţi"

Victor Ponta: "FMI nu ne impune nimic, dar vrea să îşi vadă banii înapoiaţi"

15 Ian 2013   •   22:02
Victor Ponta: "FMI nu ne impune nimic, dar vrea să îşi vadă banii înapoiaţi"
Sursa foto: Intact Images

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, la Realitatea TV, că FMI nu va impune nimic în negocierile cu Guvernul pe care îl conduce, dar va dori să vadă rezultate concrete din partea Executivului.

 
Principalele declaraţii făcute de primul ministru
 
"Cei de la FMI spun - . Până la urmă, FMI nu ne impune nimic, ei spun, vrem să vedem dacă ne puteţi da banii inapoi, ca orice creditor serios se uită, ai bani la buget? Ei au spus, când reduci TVA, nu e neaparat influenţă la preţ, dar incasarile sunt mai mici.
 
Am zis, hai să luăm un domeniu, cum e al pâinii, care e semnificativ pentru România, pe tot lanţul şi să vedem dacă il introducem la 1 mai sau 1 iulie (n.r reducerea TVA), să vedem ce se întâmplă până pe 31 decembrie, avem noi dreptate sau au ei dreptate, că doar vor fi încasări mai mici. Trebuie să facem un proiect pilot. De multe ori am luat decizii, precum mărirea TVA la 24%, ştiţi cu cât a crescut incasarea? De la 11,8 la 13, cu 1,2%. Am mărit cu 5% ca sa incasăm cu 1,2% mai mult. E o realitate.
 
Punctul cel mai dificil in discutiile cu FMI sunt reformele structurale, ce facem cu companiile din energie, cand le listăm la bursă, Oltchim, CFR Marfă. Sper să obţin de la FMI dreptul de a nu avea securea pusă pe la 31 martie, ci extinsă pana in iunie.
 
Pentru Oltchim, aşa cum există pentru Poşta Română, Hidroelectrica, etc, sunt plângeri penale la DNA de luni de zile, ce se intamplă la DNA cu ele nu ştiu mai mult decât dvs. si dacă intreb o să aflu de la doamna Macovei că vreau să subjug justiţia. Nu vreau să o subjug, dar cred ca am dreptul să intreb . Nu se intamplă nimic.
 
Mâine, domnul Vosganian va veni cu o notă privind situaţia actuală a Oltchim şi discută calendarul de restructurare. FMI a cerut un singur lucru: nu mai acceptaţi pierderi. Nu mai daţi bani atâta timp cât banii se pierd, nu mai găsiţi o gaură. Ei au spus, inchideţi-o, am spus că nu putem. Atunci au spus să găsim un investitor.
 
În ultimele 12 zile, asta le explic tuturor colegilor din guvern şi alianţă: avem o şansă absolut istorică: o majoritate foarte clară şi durabilă, incredere si asteptare extraordinară, nu prea avem adversari in acest moment. Dacă noi nu luăm măsurile care dor in primele 6,8,9 luni şi dacă nu explicăm omului...sunt convins că pacientul, ţara, poate să meargă pe drumul vechi, dar moare la un moment dat,  să luăm nişte măsuri care toţi ştiau că sunt necesare şi pe care nimeni nu a putut să le ia din motive de alegeri, lipsă de suport, bătălii politice. Hai să le luăm acum şi vor începe să producă acea însănătoşire la anul, peste 2, peste 3 ani. Haideţi să le facem acum şi să spunem exact unde lucrurile merg prost. Când le spun că nu mai putem să spunem mereu că nu mai mărim nicio taxă dar vom avea mai mulţi bani, sau că nu dăm niciun om afară, sau să dăm bani în plus la parlamentari, care sunt mai mulţi.

Mâine dau prima listă a celor care au locuinte de protocol şi de serviciu cu funcţia,  suprafaţa şi cât plăteşte chirie. Până luni, am lista cu toate vilele de protocol ale RAAPPS. Eu vreau să fac un exercitţu de transparenţă intâi si intâi. După care, voi veni in Guvern, şi voi spune să stabilim cine beneficiază în România de locuinţă de serviciu, miniştrii şi eventual secretarii de stat. Sunt cam mulţi asimilaţi cu aceste funcţii. Domnul Geoană plăteşte 3200 euro chirie. Vin şi stabilim: Guvernul nu e agentie imobiliară, are câţiva demnitari, le stabilim rangul, pentru ei ţin 20, 50 de apartamente iar pentru vilele de protocol ţinem 10 vile. Restul, toate, haideţi să le vindem, că Guvernul nu e un bun administrator de agenţie imobiliară. Poate reuşesc.
 
Am discutat mult despre ce facem cu salariile celor foarte bine plătiţi în zona publică. Am zis, când le-a tăiat domnul Băsescu salariile, le-a tăiat şi celor care aveau 10 milioane pe lună şi acelora.  Ideea mea e că între cel mai mare venit şi cel mai mic venit la stat trebuie să scurtăm calea. legea salarizării unice nu s-a aplicat niciodată. Eu, ca şi schimbarea Constituţiei şi codul electoral, cred că trebuie începute toate în această perioadă de 2013. La 2014 mă tot gândesc cum să facem să nu-l facem an electoral. Dacă toată lumea va gândi în termeni electorali, am încurcat-o. Deci, 2013 e anul marilor decizii.
 
În 2016, probabil o să candidez tot pentru un mandat de deputat. Hai să fac tot ce trebuie făcut ca peste 10 ani să fie nişte lucruri pe care le-am făcut bine. 
 
Ştiu că am o zestre de popularitate, ştiu că se va eroda, asta a fost, de aici încolo merg în jos şi vreau s-o folosesc ca să fac lucrurile pe care le ştiam toţi. 
 
Nu cred că încalc acordul de coabitare cu Traian Băsescu dacă spun că l-am considerat întotdeauna un om singur, nu de echipă.
 
Privatizarea CFR Marfă a fost trecută ca privatizare majoritară în scrisoarea de intenţie către FMI din februarie 2012, anul trecut în ultima şedinţă CSAT a fost o decizie să nu vindem, mai avem o şedinţă la finalul lunii ianuarie şi o avem pe ordinea de zi. În continuare, CFR Marfă pierde toate contractele şi nu sunt bani de investiţii. Cei din privat, în fiecare zi câştigă din CFR Marfă. Azi noi nu avem banii necesari să investim în CFR Marfă ca să facă faţă concurenţei cu companiile private.
 
Să mărim redevenţele la un nivel la care să se păstreze investiţiile. Anul acesta se adoptă legea privind actualizarea redevenţelor în toate domeniile, inclusiv petrol şi gaze la ceea ce înseamnă media europeană. Mă gândesc la suprataxarea marilor companii. 
 
Vreau ca OMV să rămână în România, să rămână cel mai mare plătitor de taxe şi impozite, vreau să mărească numărul de locuri de muncă. Nu cred că îi nedreptăţesc pe cei de la OMV dacă participă mai mult decât au participat până acum.
 
Am încredere în ministrul Energiei, e foarte depărtat de lumea energiei româneşti. A contat foarte mult că nu ştie nici cine e Hăhăianu, nici cine e Oprea, nici cine e Videanu. Lucrează cu Iulian Iancu, am încredere că va putea să ia deciziile fără să fie influenţat.
 
Când spun că nu vreau să mă pun cu satârul pe investitori, tocmai în ideea în care eu cred că prin negocieri îi conving să rămână în România, să investească. EU sunt acel social-democrat de secolul 21 care acceptă ideea că nu statul dă locuri de muncă. Dar pot să-l ajut să dea locuri de muncă pe cel din zona privată. Cel mai important este să creez locuri de muncă.
 
Aducerea Armatei în Ministerul Finanţelor nu a fost ideea domnului Voiculescu, dar el a promovat-o. Ideea a fost că dacă face reorganizarea directului vamal. Ceea ce înseamnă că nu se mai duce garda financiară la fiecare om, ci numai şi numai acolo unde ai semnale, la accize, la flori şi fructe. Ideea era dacă putem detaşa din alte ministere oameni care să nu fie din lumea asta.
 
Am înţeles că atunci când ne grăbim cu anunţul, mai bine aşteptăm. Cu impozitul forfetar. dacă reuşim să facem 2 lucruri: dacă e clar că e bine, îl facem din iunie, daca nu, nu-l facem nici din iunie. Dacă se poate să reduc partea de birocraţie fiscală. Noi ce fenomen avem. Unii care plătesc impozit şi alţii care plătesc. Trebuie să găsim o soluţie. Poate nu impozitul forfetar.
 
Tichetele de călătoria şi pentru salariaţi şi pentru pensionari la 1 ianuarie s-au înjumătăţit, dar în 2013 rămân identice. Problema este că ori o dăm din fonduri sociale.
 
La CSM se duce o bătălie pentru puterea în interior. Cine are Puterea pe cei doi şefi, are Putere pe toţi procurorii. Iar ei nefiind independenţi în sens constituţional, cum sunt judecătorii.
 
Înţeleg că judecătorii care l-au ales, vor să-l revoce. Deci să înţeleg că domnul Băsescu vrea să-l revoce. Judecătorii trebuie să fie independenţi. La fel şi procurorii. Noi nu am făcut nicio reformă în Justiţie.
 
E un serviciu care nu funcţionează, cel public, care nu funcţionează pe ceea ce înseamnă secolul 21.
 
Problema numărul 1 pe care eu trebuie să o rezolv este să ieşim din logica că aş vrea să subjug Justiţia. Am aflat că dau indicaţii la judecători. Voiculescu a fost condamnat şi Ponta i-a cerut să-i anuleze sentinţa. O să pornesc la partea de reformă la ceea ce înseamnă serviciu despre cetăţean. Pe mine m-au votat ca să fac reformă peste tot.
 
Am cerut şi am lucrat şi cu cei interni SRI, DGIPI ca să-mi spună tot ceea ce ţine de partea de influenţe, fapte de corupţie ca să pot lua decizii de numire şi demitere. Mă ajută să îndrept multe lucruri. Pe de altă parte, eu cred că încet încet ideea că aceste servicii trebuie să nu facă niciun fel de politică, chiar daca preşedintele e comandatul suprem, ci treuie să stea departe de bătălia politică. În momentul în care un şef de serviciu devine prim-ministru, e evident îndoiala."

×
Subiecte în articol: Victor Ponta negocieri fmi