Prezent duminica la Bookfest, Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu intentioneaza sa anuleze decizia ANAF privind blocarea conturilor TVR, precizand ca nu doreste schimbarea conducerii Televiziunii Publice.
Intrebat daca Executivul are de gand sa anuleze decizia ANAF referitoare la blocarea conturilor Televiziunii Romane, Ponta a raspuns: "Nu, pentru ca TVR trebuie sa-mi prezinte o solutie mie si cetatenilor care dau bani la taxa de televiziune cum se reorganizeaza in viitor ca sa nu produca din nou prejudiciu. Sunt 120 de milioane de euro datorii, in conditiile in care TVR este singura televiziune care beneficiaza de taxa TV si singura care primeste subventii de la buget pentru relee".
El a negat ca ar dori o schimbare a conducerii Televiziunii Publice.
"Eu nu vreau sa se schimbe o conducere pusa de PDL sau Traian Basescu cu o conducere pusa de USL. Am auzit toate povestile. Nimic nu este adevarat, nu am vorbit cu nimeni si nici nu vreau sa fie nimeni de la USL la conducerea televiziunii. Eu vreau ca Televiziunea Romana care incaseaza taxe TV, care primeste bani de la buget, sa nu mai si produca 120 de milioane de euro (n.n. - pagube). Eu inteleg si rolul Televiziunii Publice, dar este pe o piata libera, toate celelalte televiziuni, unele care imi plac, altele care nu-mi plac, se supun regulilor normale si platesc taxele si impozitele, primesc publicitate, TVR primeste de peste tot si are cea mai mare paguba. Ganditi-va la o televiziune privata care avea 120 de milioane paguba ce facea, intra in faliment. Nu putem sa facem tot timpul regim separat", a spus Ponta, dupa ce a participat la lansarea cartii "Despre China" de Henry Kissinger, in traducerea lui Paul Dobrescu.
Victor Ponta a mai spus, pe de alta parte, ca nu profesorii universitari fac obiectul posibilei suprataxari, ci aceia care lucreaza in companiile si societatile de stat ale caror venituri sunt nejustificabile.
"In continuare, consider ca veniturile uriase - si nu folosesc termenul de nesimtite, ca ii apartine domnului Boc - , din punctul meu de vedere, sunt absolut nejustificate, ale celor care lucreaza in societati si companii de stat, nu ma las si acelea trebuie sa revina la o limtita rezonabila", a declarat Ponta, care sustine ca desi nu-i pasuieste pe profesorii universitari, care au venituri de peste 4.500 de lei, nu acestia sunt obiectul suprataxarii.
"Sunt cativa profesori universitari, dar nu aceia sunt obiectul dorintei mele de suprataxare, ci cei care castiga multi prea multi bani in companiile si societatile stat si spun asta pentru ca chiar daca o sa-i schimbam pe cei pusi de PDL, nu vreau sa-i punem pe unii de la PSD si PNL care castiga tot atat, ca tot nu merita", a spus prim-ministrul.
El a mai spus ca aceia care lucreaza la stat si au venituri ridicate ar trebui sa plece la privat: "Daca sunt atat de buni, si domnul - stiti bine de care vorbesc - si multi alti domni care primesc sute de milioane lucrand la companii si societati de stat, sa se duca la companii private. Daca acolo compania privata ii plateste si le apreciaza meritele este in regula, dar la stat 350 de milioane de lei pe luna ca sa fii consilier intr-o societate de stat care nici nu are concurenta si care, sincer sa fiu, cred ca se poate administra de o mie de ori mai bine, cu asta nu o sa ma impac si tot o sa rezolv problema. Am discutat deja cu domnul ministru de Finante, domnul Georgescu, care gandeste ca mine pe aceasta tema si o sa venim cu solutia legislativa in asa fel incat sa nu ne dea in judecata si sa castige dupa aceea".