x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta într-un interviu pentru The Guardian: ”Iohannis trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor, nu doar al partidului său”

Victor Ponta într-un interviu pentru The Guardian: ”Iohannis trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor, nu doar al partidului său”

09 Iun 2015   •   21:24
Victor Ponta într-un interviu pentru The Guardian: ”Iohannis trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor, nu doar al partidului său”
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul român Victor Ponta a declarat marţi că este pregătit să compară în faţa instanţei pentru a răspunde la acuzaţiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în contextul în care preşedintele ţării i-a cerut să demisioneze, notează marţi publicaţia britanică The Guardian.

Procurorii români au anunţat vineri că au lansat o anchetă care îl vizează pe premier în legătură cu spălarea de bani şi evaziunea fiscală, aruncând una din cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene într-o criză politică. Ponta neagă acuzaţiile şi afirmă că deţine probe documentare ale nevinovăţiei sale.

Într-un interviu acordat cotidianului The Guardian, el a respins cererea de a demisiona a lui Klaus Iohannis, preşedintele României, spunând că nici România, nici Europa nu îşi pot permite instabilitate politică în faţa mişcărilor expansioniste ale Rusiei în Est.

''România se află în cea mai sensibilă zonă a Europei. Sperăm că vom încheia această mică, dar intensă criză politică şi că ne vom întoarce la lucru, întrucât Europa are nevoie ca România să fie stabilă şi predictibilă în această regiune. Cred că numai Rusia va deschide sticle de şampanie dacă România se va afla într-o criză politică de durată'', a spus Ponta.

Victor Ponta s-a adresat din biroul său la câteva minute după ce parlamentul a votat împotriva ridicării imunităţii sale, atrăgând critici din partea preşedintelui şi deschizând perspectiva unei dispute constituţionale, continuă The Guardian.

''Regret faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. Este o dovadă de maximă iresponsabilitate şi de sfidare la adresa cetăţenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiţia să-şi facă datoria, sunt dispuşi să distrugă instituţia Parlamentului, aşa cum ar trebui ea să funcţioneze într-un stat de drept, şi să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, după votul de marţi din parlament.

El a adăugat: ''În continuare consider că soluţia pentru ieşirea din actuala situaţie este demisia domnului Victor Ponta din funcţia de prim-ministru".

Victor Ponta, liderul Partidului Social-Democrat (PSD), a respins cererea preşedintelui, pe care o consideră motivată politic, în opinia sa ea având intenţia de a oferi sprijin pentru liberali la alegerile parlamentare de anul viitor. ''Sunt sigur că preşedintele Iohannis pur şi simplu îşi va face treaba şi că declaraţiile sale au fost simple declaraţii de sprijin pentru partidul său care este în opoziţie şi care vrea să câştige alegerile de anul viitor. Dar preşedintele trebuie să fie preşedintele tuturor cetăţenilor, nu doar al partidului său'', a spus Victor Ponta.

''Încă sunt investigat şi voi răspunde la toate întrebările procurorului referitoare la acuzaţia că în urmă cu opt ani, în calitate de avocat, am fost complice cu un alt avocat la o evaziune fiscală de 10.000 de euro. Voi merge în faţa procurorului şi, dacă va fi cazul, în faţa unui judecător ca un cetăţean absolut normal'', a afirmat Victor Ponta.

El s-a angajat că, dacă va fi găsit vinovat pentru acele acuzaţii, va demisiona. ''Dacă sunt declarat vinovat de un judecător, desigur. Este absolut clar'', a spus el, precizând că îşi poate dovedi nevinovăţia în instanţă şi că încă nu i s-a cerut să îşi spună propria versiune despre evenimentele respective.

DNA a confirmat că îşi continuă investigaţiile referitoare la rolul lui Victor Ponta în cazul de evaziune fiscală. Acest caz va fi predat unui procuror de anchetă care va decide dacă se va adresa instanţei, adaugă publicaţia britanică.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: victor ponta the guardian