x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta la România TV: Preşedintele nu poate lua în CSAT decizii care aparţin Guvernului

Victor Ponta la România TV: Preşedintele nu poate lua în CSAT decizii care aparţin Guvernului

27 Sep 2012   •   18:46
Victor Ponta la România TV: Preşedintele nu poate lua în CSAT decizii care aparţin Guvernului

Primul ministru Victor Ponta a afirmat joi seara ca s-a contrazis cu presedintele Traian Basescu in sedinta CSAT dar a precizat ca nu a fost vorba despre un moment tensionat deoarece el "este o fire calma si rationala".

"Nici nu ne-am enervat, nici nu ne-am jignit. Am avut o neconcordanta cu domnul Basescu legata de ordinea de zi a CSAT. Conform legii, ordinea de zi se stabileste de presedinte in consultare cu vicepresedintele CSAT, adica primul-ministru. Au aparut pe ordinea de zi niste puncte. Materialele nu au fost trimise cu 10 zile inainte, au fost transmise doar ieri, iar eu i-am transmis in scris presedintelui faptul ca nu sunt de acord nici cu forma, nici cu fondul unora din aceste materiale. In primul rand era vorba despre strategia despre refacerea credibilitatii Romaniei, a mai fost o problema legata de modul in care se dorea interpretarea noii legi a concurentei si am avut chiar de la inceput, de la primul punct, o disputa legata de inzestrarea Armatei Romane. A fost o problema de principiu", a declarat Ponta, la Romania TV.

In opinia premierului, ar fi fost mult mai utila o discutie pe anumite subiecte cu presedintele Traian Basescu fara ca de fata sa fie ministrii sau consilierii prezidentiali.

"Ceea ce aveam de stabilit impreuna, stabilim intre presedinte si prim ministru. Plecam de la ideea ca trebuie sa colaboram. Asta nu inseamna ca sunt subordonatul presedintelui. Ceea ce trebuia sa vorbim puteam sa vorbim intre presedinte si prim ministru. Ceea ce aveam de discutat trebuia sa ramana intre noi. Asa a fost obisnuit, sa aiba doar subordonati. In mine nu are un subordonat", a dezvaluit premierul.

Ponta spune ca presedintele, in cadrul CSAT, "nu poate sa ia deciziile pe care trebuie sa le ia Guvernul" si a adaugat ca nu s-a blocat "niciun moment" activitatea si nici nu a dorit acest lucru.

"Presedintele tarii nu poate lua decizii care sunt ale Guvernului sau ale Parlamentului. I-am explicat acest lucru presedintelui, sigur ca nu a fost de acord in totalitate cu mine, si, la un moment dat, riscand ca situatia sa degenereze, l-am si intrebat pe presedinte daca nu este mai bine sa ma retrag si sa discutam aceste lucruri intre patru ochi ca sa nu ne certam de fata cu ministrii si cu consilierii prezidentiali. I-am cerut domnului Georgescu si celorlalti ministri sa ramana la sedinta si au ramas toti, si am constatat, dupa ce s-a terminat CSAT, ca opiniile mele au fost luate in considerare si nu s-a aprobat niciuna din hotararile pe care dl presedinte le pusese gresit pe ordinea de zi", a explicat premierul.

Premierul Victor Ponta a parasit sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii dupa mai putin de o ora de la inceperea ei, unul dintre motive fiind acela ca presedintele Traian Basescu nu l-a consultat pentru stabilirea ordinii de zi a reuniunii CSAT.

×
Subiecte în articol: basescu csat Victor Ponta