x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victorie tensionată şi nesigură la sediul PSD din Kiseleff

Victorie tensionată şi nesigură la sediul PSD din Kiseleff

de Adriana Duţulescu    |    07 Dec 2009   •   00:00

Stare de asediu în Kiseleff din cauza informaţiilor despre pregătirile de război ale pedeliştilor. PSD s-a protejat cu bodyguarzi cu pistoale şi, după ce s-a băut şampania de victorie, a supravegheat numărătoarea voturilor.

În curtea PSD din Kiseleff, tensiunea a fost groasă de taiat cu cuţitul toată ziua. Departe de exuberanţa unei bucurii anticipate ca la primul tur de acum două săptămâni, pesediştii nu au mai întins mese şi nici nu au mai patrulat ospătarii ca la petrecerile cu ştaif din Primăverii. În schimb au patrulat toată ziua prin curte şi pe la poartă, la ieşirea în Kiseleff, vreo 20 de gealaţi, cu muşchi lucraţi şi feţe de foşti mercenari în legiunea străină, angajaţi de partid pentru protecţia sediului şi mai ales a candidatului Geoană, care nu mai face nici un centimetru pe jos fără să fie înconjurat de noua lui gardă pretoriană. Băieţii, cu pistoale la centură şi cu căşti în urechi ca să îşi coordoneze mişcările, erau coordonaţi de un fost director din SIE, Dan Dumitrescu, şi se pregăteau să intervină în cazul în care ar fi sosit la PSD trupele PD-L să facă scandal şi să provoace bătaie.


ZVONURI DE ÎNCĂIERARE
Căci liderii PSD primiseră informaţii - cel puţin aşa susţineau ei - că după ce se vor anunţa exit-poll-urile, pedeliştii urmau să trimită câteva sute de susţinători în Kiseleff să se încaiere cu social-democraţii. Liderii PSD ştiau încă de dimineaţă că Traian Băsescu, pe baza a două exit-poll-uri care vor da egalitate între cei doi candidaţi, îşi va proclama victoria şi spuneau că va provoca scandal între susţinători, chiar până la bătaie. Motiv pentru care, în afară de faptul că pretorienii cu muşchi au măsurat toată ziua cu pasul curtea partidului, şi poarta, întotdeauna deschisă, a fost ferecată, şi doritorii să intre, legitimaţi şi percheziţionaţi.


PRUDENŢĂ ÎN DECLARAŢII
Liderii PSD, sosiţi pe rând la sediu, nu afişau o prea mare siguranţă de victorie. Întrebat care-i scorul înainte de exit-poll-uri, deputatul Vlase de la Bacău, mâna dreaptă a lui Hrebenciuc, şi-a apropiat arătătorul de degetul mare al mâinii, vrând să arate că este mică distanţa în procente. Rodica Nassar, şefa de la Sectorul 2, se arăta sceptică în privinţa uşurinţei cu care se va obţine victoria, Năstase era sceptic pur şi simplu, iar Ion Iliescu nu a dorit să iasă din sediu ca să se alăture lui Mircea Geoană la discursul de învingător.

Iliescu a dat o declaraţie destul de reţinută în comparaţie cu fericirea generală. "Ar fi mai prudent să aşteptăm rezultatul definitiv, dar semnalul este promiţător. Sper că va fi bine până se va confirma. Şi mai ales INSOMAR-ul a dat estimări re­lativ apropiate de realitate, aşa că se poate considera că acesta este rezultatul. Ceea ce mai poate influenţa sunt voturile din exterior", a spus Ion Iliescu. Şi Adrian Năstase a făcut o declaraţie sceptică, spunând că "în timp ce noi stăm aici şi ne bucurăm, Băsescu şi ai lui încep să facă manevre".

Pentru că totuşi Mircea Geoană de-abia scăpase de tensiune, după cum a mărturisit, spunând că "îi bate inima tare", pesediştii au deschis şi şampania, care venise în biroul preşedintelui în lăzi inscripţionate "Deutz" (şampanie de 50 de euro sticla) chiar în timp ce candidatul tremura de emoţie pe scena din curtea sediului, în aşteptarea exit-poll-urilor.
S-au tăiat şi trei torturi, colorate roşu, galben şi albastru, şi s-au schimbat pupături şi felicitări.


VIGILENŢĂ PESTE NOAPTE
După bucuria momentului, liderii PSD s-au regrupat, împreună cu cei de la PNL şi UDMR, împărţindu-şi sarcinile pentru marea încercare de peste noapte, când se aşteptau la orice din partea lui Traian Băsescu şi mai ales la falsificarea numărătorii voturilor.

Geoană a plecat la sediul PNL împreună cu Crin Antonescu să supravegheze împreună numărătoarea paralelă, iar staff-ul de campanie a rămas în Kiseleff. Viorel Hrebenciuc, şeful de campanie electorală a candidatului PSD în alegerile prezidenţiale Mircea Geoană, a ţinut imediat după anunţarea exit-poll-ului să anunţe că "toate eforturile efectuate de Traian Băsescu de a întoarce rezultatele vor fi zadarnice".

Hrebenciuc spune că "duminică seară a învins raţiunea", estimărilepe care le are arătând că "diferenţa anunţată în sondaje o să crească", chiar dacă, afirmă acesta, "într-un cadru de cinci personae, Traian Băsescu a dat ordin ca până dimineaţă rezultatul să-i fie favorabil cu 50,5% la 49,5%". Viorel Hrebenciuc a estimat că între "200.000-250.000 de voturi vor separa pe Mircea Geoană de Traian Băsescu", iar "opţiunile venite din diaspora, unde au votat circa 100.000 de alegători, nu vor putea schimba dorinţa majorităţii românilor".

×
Subiecte în articol: alegeri 2009