VIDEO. Ministrul Transporturilor: Nu mai putem avea în România soluții de anii 50 - 60 în anii 2021
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că nu mai putem avea în România soluții de anii ’50 – ’60 și, prin urmare, legătura între București și Târgoviște „merită un drum modern”.
Cătălin Drulă a făcut referire la proiectul DN71 Bâldana – Târgoviște, reziliat în urmă cu o zi de Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
„Aici a fost o licitaţie, s-a depus o singură ofertă, o documentaţie foarte veche, care nu mai corespunde cu ce e în teren. Se pare că interesul scăzut pentru această procedură de achiziţie publică a fost determinat tocmai de calitatea acestei documentaţii. A participat o singură firmă, care a mai avut din câte am înţeles unele contracte vizate de corpul de control anul trecut, cu încredinţare directă. Firma respectivă înţeleg că a avut nişte probleme de bonitate de la Compania de Drumuri. Nu a reuşit să depună actele necesare pentru încheierea contractului - sunt nişte garanţii financiare care se depun - şi Compania a reziliat contractul practic înainte de a începe. Eu am susţinut dintotdeauna şi asta vreau să o spun foarte clar: nu mai putem avea în România soluţii de anii '50 - '60 în anii 2021", a afirmat Drulă, într-o conferinţă de presă.
În plus, acesta a precizat că soluția pentru drumurile naționale este construcția de drumuri expres noi, care să ocolească localitățile, ci nu lărgirea drumurilor naționale existente prin mijlocul satelor.
„Pentru rutele aglomerate, drumurile naţionale, soluţia nu mai este să lărgim aceste drumuri la 4 benzi prin mijlocul satelor. Se poate construi la costuri mai mici şi mai rapid făcând drumuri expres în afara localităţilor, şi aici mă refer la zona de şes. Este şi economic, iar pentru locuitorii de pe traseu, dar şi pentru conducătorii auto care merg pe aceste drumuri este un chin. Uitaţi-vă la drumuri care sunt la 4 benzi - spre Giurgiu, de exemplu - unde sunt treceri de pietoni, sunt giratorii, sunt limite de viteză, sunt radare şi satele respective sunt rupte în două şi nu se mai poate traversa. Un exemplu este pe această rută Bucureşti - Târgovişte în Chitila şi Tărtăşeşti: patru benzi, parapeţi de beton pe mijloc, treceri de pietoni, riscuri, accidente, decese, stres pentru şoferi şi stres pentru localnici. Piteşti-Câmpulung-Braşov este un proiect similar de reabilitare pe documentaţie. Nu e gata, va fi reziliat până la urmă de la punctul ăsta şi relicitat. Dacă ne uităm la Deva-Oradea, este gata abia după 10 ani, după nenumărate rezilieri şi relicitări. Nu ştiu dacă vă place ce s-a întâmplat pe DN5, de la ieşirea din Bucureşti până la Adunaţii Copăceni", a explicat ministrul, care a adăugat că 53% din traseul DN71 Bâldana-Târgovişte ar fi trecut prin localităţi.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat joi că a notificat antreprenorul care ar fi trebuit să modernizeze DN71 Bâldana - Târgovişte, în vederea rezilierii contractului aferent acestei lucrări.

Ştiri din .ro
OMS: Numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 crește din nou în Europa
Nicuşor Dan, despre cladirile cu risc seismic din Capitală: Nu avem un inventar
Un casier al Academiei Române ar fi furat 3,1 milioane de lei din bugetul instituției
Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției să explice cum s-a ajuns în situația în care dosarul „10 august” să fie clasat
Ministrul Dezvoltării: Guvernul își dorește să investească un miliard de lei în consolidarea clădirilor cu risc seismic
GRAFIC. Cinci județe se află în continuare în „zona roșie”. În București, incidența este în creștere
Raed Arafat anunță construirea a trei noi baze pentru intervenție montană
COVID-19, 4 martie: 4.271 de cazuri noi și aproape 100 de decese, în ultimele 24 de ore
Bode: Urme pe corpul uneia dintre victimele de la Onești, de la „muniție neletală”
AUR acuză coaliția de guvernare că vrea să impună vaccinarea obligatorie
