x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viorica Dăncilă vine, luni, în Parlament, la dezbaterea "Ora prim-ministrului"

Viorica Dăncilă vine, luni, în Parlament, la dezbaterea "Ora prim-ministrului"

27 Feb 2019   •   15:20
Viorica Dăncilă vine, luni, în Parlament, la dezbaterea  "Ora prim-ministrului"
Sursa foto: Lucian Alecu

Dezbaterea "Opriţi Ordonanţa Lăcomiei, Ordonanţa care bagă România în faliment" va avea loc luni în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit unei decizii adoptate, miercuri, de Biroul permanent al Camerei, urmând să fie prezentă şi premierul Viorica Dăncilă.
Este vorba de dezbaterea 'Ora prim-ministrului' şi este organizată la solicitarea PNL, cu începere de la ora 16,00.
Potrivit unor surse parlamentare, în urma unor discuţii ale premierului şi ale ministrului de Finanţe care au loc săptămâna aceasta cu reprezentanţi din sistemul bancar, energie şi comunicaţii, Viorica Dăncilă ar putea anunţa, luni, eventuale modificări la OUG 114/2019.
"Sunt mai multe formule prin care se poate ajunge la înlăturarea OUG 114 şi a efectelor acesteia. O soluţie şi cea mai la îndemână ar fi ca prim-ministrul, secondat de autorii morali ai acestei ordonanţe, domnii Dragnea şi Vâlcov, să decidă emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să anuleze 'ordonanţa lăcomiei'. Asta ar însemna voinţă politică din partea Guvernului care a decis emiterea acestei OUG, deci speranţele sunt mici. A doua variantă pe care putem să o generăm în urma audierii premierului în plenul Camerei ar fi ca această ordonanţă să treacă în procedură de urgenţă prin dezbatere şi să fie respinsă", afirma, pe 19 februarie, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, la Parlament.
Miercuri, senatorii PNL şi USR au părăsit plenul Senatului ca urmare a refuzului preşedintelui de şedinţă, Şerban Valeca, de a supune la vot solicitarea celor două formaţiuni de a include pe ordinea de zi, pentru dezbatere, şi OUG 114/2018.
Solicitarea a fost motivată de importanţa actului normativ şi de evitarea adoptării tacite în Senat, pe data 1 martie, a proiectului de aprobare a ordonanţei.
Marţi, Comisia economică a Senatului a dat aviz favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.
În Comisia de buget, care este sesizată pentru raport, dezbaterea a fost amânată marţi, la propunerea ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, prezent la şedinţă.
Şi săptămâna trecută, OUG 114 a fost amânată în Comisia de buget, pentru a putea fi analizate amendamentele depuse.
Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată de Guvern la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă