x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vizita in premiera - Primul lider sud-coreean pe pamant romanesc

Vizita in premiera - Primul lider sud-coreean pe pamant romanesc

de Gabriela Antoniu    |    05 Sep 2006   •   00:00
Vizita in premiera - Primul lider sud-coreean pe pamant romanesc

Presedintele Republicii Coreea, Roh Moo-Hyun, va efectua incepand de astazi o vizita de stat de trei zile in Romania (5-7 septembrie), la invitatia presedintelui Basescu. Este prima vizita a unui sef de stat sudcoreean in Romania de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari, in martie 1990.

Vizita liderului de la Seul la Bucuresti are loc la mai putin de un an de la vizita de stat a presedintelui Traian Basescu in Republica Coreea. In cadrul vizitei, seful statului sud-coreean va avea intalniri cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Tariceanu si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. "In cadrul convorbirilor la nivel inalt, vor fi abordate teme de pe agenda relatiilor bilaterale, in special referitoare la cooperarea economica, precum si subiecte de pe agenda internationala. Presedintele coreean va fi insotit de o importanta delegatie de oameni de afaceri, reprezentanti ai unor mari firme sud-coreene", precizeaza Administratia Prezidentiala.

CERERE CATRE COREEA DE NORD. Ieri, cu o zi inaintea sosirii la Bucuresti a liderului de la Seul, presedintele Traian Basescu a acordat un interviu prin e-mail agentiei de stiri Yonhap prilej cu care a cerut Coreei de Nord sa revina la negocierile multilaterale privind dezarmarea nucleara si sa impuna din nou moratoriul privind testele cu rachete cu raza lunga de actiune, informeaza pagina electronica a agentiei Yonhap. "Credem ca singurul format viabil pentru rezolvarea problemelor de securitate in Peninsula Coreea este cel al negocierilor in sase", a declarat Traian Basescu. Negocierile in sase, cu participarea celor doua Corei, a Chinei, Statelor Unite, Japoniei si Rusiei, sunt blocate din luna noiembrie a anului trecut. La inceputul lunii iulie, Coreea de Nord a testat sapte rachete, inclusiv una de tip Taepodong-2 cu raza lunga de actiune. Testele au fost condamnate printr-o rezolutie adoptata in unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU.

RELATII DIPLOMATICE. Romania si Republica Coreea au stabilit relatii diplomatice la 30 martie 1990. Ambasadorul Romaniei la Seul, Valeriu Arteni, si-a prezentat scrisorile de acreditare la 28 mai 2003, iar cel al Republicii Coreea la Bucuresti, Kim Dae-sik, la 23 martie 2004. Pe langa Ambasada de la Seul, Romania are doua consulate onorifice: unul in capitala sudcoreeana din 2000 si unul la Busan din 2002. Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Coreea nu au nevoie de viza, indiferent de tipul pasapoartelor pe care le detin.

PRIMA VIZITA. Dupa stabilirea relatiilor diplomatice romano-sudcoreene, prima vizita de stat a fost facuta la Seul patru ani mai tarziu, in martie 1994, de Ion Iliescu, atunci presedinte al Romaniei. Si cea de-a doua vizita de stat dupa 1990, a fost facuta tot de un presedinte roman, 11 ani mai tarziu. Este vorba de vizita presedintelui Traian Basescu care a avut loc in capitala sud-coreeana in octombrie 2005. In afara celor doua vizite, presedintii celor doua tari au mai avut intalniri bilaterale cu ocazia unor reuniuni internationale: in octombrie 1995, la New York cu ocazia sesiunii jubiliare ONU si in noiembrie 2001, cu prilejul participarii la lucrarile Adunarii Generale a ONU. Nu la fel de sporadice au fost vizitele la nivel guvernamental in cele doua tari. Incepand din 1993 si pana in prezent, o serie de ministri romani si sudcoreeni au facut vizite la Seul si Bucuresti. De asemenea, si vizitele la nivel parlamentar au fost mai dese sefii legislativelor din cele doua tari vizitand pe rand Romania si Coreea de Sud. Exista chiar si un grup de prietenie cu Republica Coreea compus din 20 de parlamentari din toate partidele condus de deputatul PRM, Valeriu Buzea.

SCHIMBURI ECONOMICE. Anul trecut, exportul romanesc in Republica Coreea a fost de 67,42 milioane de dolari si a constat in: metale comune si articole din metal (60,48%), masini, aparate si echipamente electrice (35,21%), materiale plastice si cauciuc (1,23%), materii textile (1,21%), lemn si carbune din lemn (0,74%), mobila si produse diverse (0,4%) si produse alimentare, bauturi si tutun (0,35%). Importul romanesc din Republica Coreea a fost de 549,9 milioane de dolari si a constat in principal in: masini, aparate si echipamente electrice (45,14%), vehicule si aeronave de transport (33,74%), metale comune si articole din metal (7,4%), materii textile (4,4%), materiale plastice si cauciuc (4%), aparate optice, foto si de cinema (2,25), produse ale industriei chimice (1,3%). Republica Coreea se afla pe primul loc in randul investitorilor asiatici din Romania, cu un volum al investitiilor straine directe de 223 milioane de dolari SUA (daca se includ investitiile efectuate de filialele coreene cu sediul in tari vest-europene, cifra se ridica la aproximativ 1 miliard de dolari SUA). In anul 2005, existau in Romania 91 de firme cu participare sud-coreeana la capital, cu un volum total al capitalului social subscris de partea sud-coreeana de 57,83 milioane de dolari.

LEGATURI CULTURALE. Prin Acordul de colaborare culturala incheiat in 1991, intre guvernul roman si cel sud coreean se deruleaza programe periodice de schimburi - saptamani ale filmului, spectacole artistice si expozitii de arta, donatii de carte etc. In 1996 s-a constituit la Seul Asociatia de Prietenie Coreea-Romania. Anual se acorda, reciproc, burse pentru studii universitare. La Universitatea Bucuresti functioneaza o catedra de limba coreeana, iar la Universitatea de Studii Internationale Hankuk din Seul exista o catedra de limba si civilizatie romaneasca, cu un numar de 160 de studenti. Universitatea de Studii Internationale Hankuk din Seul este infratita cu Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

NEGOCIERI
"Credem ca singurul format viabil pentru rezolvarea problemelor de securitate in Peninsula Coreea este cel al negocierilor in sase" - Traian Basescu, presedintele Romaniei

DUPA 16 ANI
"Vizita presedintelui Roh Moo-Hyun este prima vizita in tara noastra a unui sef de stat sud-coreean, de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, la 30 martie 1990"

DELEGATIE
"Presedintele coreean va fi insotit de o importanta delegatie de oameni de afaceri, reprezentanti ai unor mari firme sud-coreene" - Administratia Prezidentiala

CE FIRME AU INVESTIT
OCTOMBRIE 2005. Primirea lui Basescu la Seul
La finele anului trecut, volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Coreea de Sud era de aproape 350 milioane de dolari. Principalele produse care au facut obiectul exportului sunt cele metalurgice (laminate din otel, tevi, produse din aluminiu), rulmenti, componente auto, masini si aparate electrice, mase plastice, mobilier si semifabricate din lemn. Pana in martie 1990, nu au existat relatii comerciale directe intre cele doua tari, dar pe piata sud-coreeana au fost comercializate indirect marfuri romanesti, respectiv produse petroliere, produse chimice, produse siderurgice, rulmenti. In topul investitorilor coreeni se situeaza LG (in echipamente pentru telecomunicatii), Samsung (in electronica si industria otelului) si Hunday (in sectorul energetic), Daewoo Shipping (in sectorul naval). Recent, statul a rascumparat de la coreeni fabrica de automobile din Craiova, unde timp de 12 ani s-au produs automobile sub marca Daewoo. (Eugenia Mihalcea)
×