x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eurodeputat, despre controalele din unele state Schengen: Abuz cap-coadă și o discriminare

Eurodeputat, despre controalele din unele state Schengen: Abuz cap-coadă și o discriminare

de Redacția Jurnalul    |    11 Apr 2024   •   19:45
Eurodeputat, despre controalele din unele state Schengen: Abuz cap-coadă și o discriminare
Sursa foto: Facebook Tarom

Eurodeputatul Vlad Gheorghe declară la RFI că va face plângeri la Comisia Europeană, pentru că cetățenii români sunt în continuare controlați în unele state Schengen, chiar și după aderarea la zona de liberă circulație cu granițele aeriene și navale.

Vlad Gheorghe spune în contextul Schengen că "în foarte multe țări se fac controale. Noi avem dovezi de cel puțin 12 țări până acum, cam de o săptămână și un pic, avem dovezi din aeroporturi foarte mari din cel puțin 12 țări și mesaje din mai multe țări. Munchen ieri, Paris am pățit-o eu, Veneția, avem Copenhaga, Malmo, Berlin, foarte multe locuri, astea dovedite cu poze, cu video, mărturii ale românilor noștri și tot vin aceste dovezi. Eu le documentez, le pun toate laolaltă și le trimit sub formă de plângere la Comisia Europeană și la ministerele de resort din țările respective".

De ce au loc în continuare controale în state Schengen? "Unu: pentru că foarte mulți nu ne-au vrut în acest Schengen. Oficial, doar Austria, dar văd că multe autorități din anumite țări nu înțeleg noua realitate, ca să zic așa. În al doilea rând: pentru că sunt obișnuiți ca românii să nu riposteze prin autoritățile lor", crede eurodeputatul.

Vlad Gheorghe spune că "n-are cum să fie control aleatoriu când verifici un avion întreg, om cu om și numai avionul care vine de la București sau numai avionul care vine de la Sofia. Eu nu am văzut aceste controale aleatorii la alte avioane și zbor foarte-foarte mult. În al doilea rând, dacă e control aleatoriu, trebuie să fie aleatoriu și la pasageri, nu să faci filtru de frontieră. Ce fac ei este de fapt o frontieră fără ghișee (...). Este un abuz cap-coadă și o discriminare".

(sursa: Mediafax)

×