x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vladimir Tismăneanu, decorat de preşedintele Băsescu, pentru promovarea democraţiei în România

Vladimir Tismăneanu, decorat de preşedintele Băsescu, pentru promovarea democraţiei în România

de Mediafax    |    15 Iul 2011   •   12:43

Presedintele Traian Basescu i-a conferit Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Cavaler lui Vladimir Tismaneanu, la implinirea varstei de 60 de ani si in semn de apreciere pentru eforturile sustinute in promovarea democratiei in Romania.

Presedintele a semnat la 6 iulie decretul, insa acesta a fost publicat, joi, in Monitorul Oficial.

Potrivit decretului, distinctia a fost acordata avand in vedere propunerea presedintelui ICR, Horia Roman Patapievici. Decorarea este facuta, potrivit textului decretului, "la implinirea varstei de 60 de ani, in semn de apreciere deosebita a prestigioasei activitati profesionale, pentru eforturile sustinute in promovarea democratiei in Romania".

Vladimir Tismaneanu s-a nascut la 4 iulie 1951, la Brasov. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti, specializarea Sociologie, in anul 1974, ca sef de promotie. Lucrarea sa de licenta, "Noua Stanga si Scoala de la Frankfurt", aparuta la Editura Politica in 1976, de orientare neo-marxista, este considerata intr-un articol din ziarul Washington Post drept un "rechizitoriu vitriolic la adresa valorilor occidentale".

In perioada 1974-1981 a lucrat ca sociolog in cadrul Laboratorului de Cercetari Sociologice Urbane din cadrul Institutului de Proiectari pentru Constructii Tipizate din Bucuresti. A fost o scurta perioada lector al Comitetului Central al UTC. In 1981 a participat la redactarea "Micului dictionar social-politic pentru tineret", unde contribuie cu o serie de articole. Volumul a fost coordonat de Virgil Magureanu, pe atunci lector de stiinte politice la Academia Stefan Gheorghiu. In acelasi an, Vladimir Tismaneanu ramane in Spania unde plecase ca turist, ajungand mai apoi, pentru scurt timp, la Caracas, unde a lucrat la Muzeul de Arta Contemporana al Venezuelei, condus de vara primara a tatalui sau, Sofia Imber.

In 1982 s-a stabilit in SUA, la Philadelphia, mutandu-se apoi la Washington D.C. Intre 1983 si 1990 a fost cercetator la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia, iar intre 1985 si 1990 a predat la University of Pennsylvania. Va incepe in aceasta perioada si lunga sa colaborare cu postul de radio Europa Libera. A beneficiat de mai multe burse si a fost distins cu numeroase premii.

Preda, din 1990, la University of Maryland ca profesor de stiinte politice si director al "Centrului de Studii ale Societatilor post-comuniste". A avut de asemenea activitati de cercetator in stiinte politice la Woodrow Wilson Center (Washington, DC), Remarque Institute (New York University), National Endowment for Democracy, Institutul pentru Stiintele Omului (IWM-Viena).

In 2006 a fost desemnat presedinte al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste din Romania, iar din data de 11 aprilie 2007, presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. A fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania care a redactat raportul de condamnare a comunismului, citit de Traian Basescu in plenul Parlamentului la 18 decembrie 2006.

In aprilie 2004, Vladimir Tismaneanu a publicat o carte despre Ion Iliescu. Potrivit relatarilor presei de la acel moment, Vladimir Tismaneanu a declara atunci ca, "pe parcursul ultimilor 15 ani, Ion Iliescu a devenit o personalitate de varf a procesului democratic din Romania". Sase ani mai tarziu, Vladimir Tismaneanu avea sa-si schimbe dramatic parerea. "Crescut in cultura politica a bolsevismului, Iliescu ramane, iata, prizonierul ei", comenta Tismaneanu in 2010.

×